29 / 04 / 2024

Bireysel kredilerin yüzde 33'ü konut kredilerinden oluştu!

Bireysel kredilerin yüzde 33'ü konut kredilerinden oluştu!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi nisan ayı bülteni yayımlandı. Verilere göre; bireysel kredilerin yüzde 33'ü konut kredilerinden oluştu.



Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi üyesi kuruluşlarca sunulan ticari krediler nisanda 2 trilyon 586 milyar lira, bireysel krediler 664 milyar lira olarak açıklandı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; TBB Risk Merkezi tarafından nisan ayı bülteni yayımlandı.

Verilere göre, TBB Risk Merkezi üyesi kuruluşlarca kullandırılan nakdi krediler nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 3 trilyon 250 milyar lira olarak açıklandı. Kredi stokundaki büyüme hızı da arttı.

Nakdi kredilerin 3 trilyon 152 milyar lirası bankalar, 52 milyar lirası finansal kiralama şirketleri, 25 milyar lirası faktoring şirketleri ve 22 milyar lirası finansman şirketleri tarafından verildi.

- Ticari krediler 2,6 trilyon lira oldu

Ticari krediler nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 2 trilyon 586 milyar liraya ulaştı. Krediler içinde imalat sanayii yüzde 28'le en yüksek paya sahip olurken, toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörlerinin payı da yüzde 10'dan fazla seyretti.

Bu dönem içerisinde tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek sektör yüzde 10,7'yle inşaat sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 8,3'le turizm sektörü takip etti. 

- Bireysel krediler 664 milyar lira oldu

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 21 artarak 664 milyar lira oldu. Bireysel kredilerin yüzde 48'ini ihtiyaç kredileri, yüzde 33'ünü konut kredileri, yüzde 16'sını kredi kartları ve yüzde 4'ünü taşıt kredileri meydana geldi. 


Geri Dön