29 / 04 / 2024

Birleşerek arsa alan yerli alıcılarla konut kooperatifi yeniden canlanabilir!

Birleşerek arsa alan yerli alıcılarla konut kooperatifi yeniden canlanabilir!

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen gayrimenkul piyasasında giderek daralan pazar emlakçıların da yabancı müşteri portföylerini dış pazarlara yönlendirmesine neden oldu. Birleşerek arsa alan yerli alıcılar da neredeyse unutulan “konut kooperatifi” seçeneğini yeniden canlandırabilir. 



Son günlerde gündemden düşmeyen faizlerin yükselmesiyle beraber kredilerin cazibesini yitirmesiyle beraber giderek artan inşaat maliyetleri karşısında konut arzının adeta durma noktasına gelmesi konut fiyatlarının yükselmesine ve bunun dışında sektörde durgunluğa neden olmuştu.

Patronlar Dünyası'ndan Feramuz Erdin imzalı habere göre Uzun zamandır neredeyse yaprağın bile kıpırdamadığı konut sektöründe yabancı yatırımcılara bağlanmış olan ümitler de adeta bir başka bahara kaldı. Paylaşılan detaylara göre yerli alıcılar konuta erişemez bir hale gelirken yabancıların da rahatlıkla konut almasının yaratacağı duruma bir tedbir şeklinde düşünülen bazı uygulamalar da zamanla ortaya çıktı.

Buna göre artık yabancı yatırımcılar isteseler bile karşılaşmış oldukları bürokratik engeller nedeniyle Türkiye'de eskisi gibi konut alamaz oldu. Zaten artık “yabancı” şeklinde tanımlananların çoğunun da nitelikli konut almaya yetecek kadar paraları yoktu. Yani aslında ortalık bir anda düşük gelirli yabancılara kaldı.

Birleşerek arsa alan yerli alıcılarla konut kooperatifi yeniden canlanabilir!

VARLIKLI YABANCILARIN PEŞİNDEN GİDİYORLAR

Tüm bunların dışında varlıklı yabancılar da rotalarını Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan gibi ülkelere çevirince son zamanlarda gündemden düşmeyen emlak piyasasında yabancılara satış yapan firmalar da bazı yeni arayışlara yöneldi. Yurt dışında ofis açan bazı firmalar müşteri portföylerini ve satış operasyonlarını artık bu ülkelere kaydırdı.

Aktarılan detaylara göre şu anda en çok rağbet gören ülkeler KKTC, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi hatta Rusya.

ARSA ALMAK İSTEYENLER BİRLEŞTİ

Ayrıca sektörde bir diğer yenilik olarak da özellikle büyük kentlerde yaşayan iş yeri arkadaşları, akraba ya da sosyal grup arkadaşları aralarında birleşip büyük kente yakın bölgelerden arsa yatırımı yapmaya başladı. Böylece maaşlı çalışanlar için oldukça yüksek olan arsa maliyeti, mal sahipleri arasında pay edildi ve daha kolay ödenebilir hale geldi.

Şu anda en çok kişi ya da aile başına 500 bin Türk Lirası ve 1 milyon Türk Lirası arası ödeme gerektiren arsalar ilgi görüyor. Küçük birikimler ve hatta bankalardan çekilebilecek tüketici kredileri ile satın alınabilen arsalar ilerisi için bir konut edinme ve hatta yatırım aracı şeklinde görülüyor.

Mega kent İstanbul’da bir depremin bekleniyor olması özellikle bu şehirde yaşayan maaşlı kesimi de çevre yerleşim yerlerinde bu tür ekonomik alternatifler arayışına itti.

KOOPERATİFLER YİNE RAĞBET GÖRÜR MÜ?

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar arsa almak için bir araya gelen bireylerin bir sonraki hamlelerinin konut kooperatifleri kurma seçeneğine başvurmasının şaşırtıcı olmaması gerektiğini kaydediyor.

Geçmişte yaşanmış olan konut kooperatifi krizlerinden sonra yeni yasal düzenlemelere gidilmiş ve kooperatiflere bazı sıkı kural ve denetimler getirilmişti.

 

Kira gelirleri maliyenin kıskacında!

Ucuz uçak bileti kampanyası! Yurt dışına gidecekler dikkat!

1942 yılında belediye yeni gelir arayışında! Tramvay ücretlerine 3 kuruş zam!


Geri Dön