27 / 04 / 2024

Birleşik Krallık'ta konut fiyatları son bir yılın zirvesinde!

Birleşik Krallık'ta konut fiyatları son bir yılın zirvesinde!

Birleşik Krallık'ta konut fiyatları ocak ayında yüzde 2,5 yükselişe geçti. Son bir yılda en büyük konut artışı yaşandı. 



Halifax Konut Fiyat Endeksi tarafından açıklanan verilere göre Birleşik Krallık'ta konut fiyatları ocak ayında aylık bazda yüzde 1,3 artış kaydetti ve peş peşe dördüncü ayda da yükselmeye devam etti.

SON BİR YILDA REKOR KIRDI!

Konut piyasasında fiyatlar yıllık olarak en fazla artış Kuzey İrlanda'da yaşanırken, İskoçya ve Galler'de konut fiyatları sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 3,2 oranında yükseldi. 

İngiltere'nin başkenti Londra'da, 529 bin 528 sterlinle ortalama konut fiyatlarının en yüksek olduğu bölge olarak devam ediyor. Buna rağmen fiyatlar ocak ayında yıllık bazda yüzde 0,4 düşüş yaşadı.

Halifax Mortgage Direktörü Kim Kinnaird, tarafından açıklanan verilerle yapılan değerlendirmesinde, konut fiyatlarının son 4 aydır yükselişe geçtiği kaydedildi. 

Birleşik Krallık ta konut fiyatları son bir yılın zirvesinde!

KONUT PİYASASI 2024 YILINA OLUMLU BAŞLANGIÇ YAPTI

Rekabetin artması ile mortgage oranlarının düşürülmesinin, enflasyonist baskıların azalmasının ve işgücü piyasasının hala dirençli olmasında lıcı ve satıcı arasındaki güvenin artmasına katkı sağladığını kaydeden Kinnaird, önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Kinnaird'a göre bu gelişmeler sayesinde  2024 yılı konut piyasasına olumlu bir başlangıç yapılıldığı belirtildi.  Bununla birlikte, konut sektöründe hareketlilik son aylarda yükselmeye başlasa da, faiz son yıllarda görülen tarihi düşük seviyelere kıyasla yüksek kalmaya ve talep arzı aşmaya devam ediyor.

Kinnaird ilk evini satın almak isteyenler için ortalama depozito miktarının şu anda 53 bin 414 sterlin, yani satın alma fiyatının yaklaşık yüzde 19'u olduğunu açıkladı.

Bundan dolayı yeni alıcıların neredeyse 3'te ikisinin ortak ev satın almasının şaşırtıcı olmadığını söyleyen Kinnaird  ''İleriye yönelik baktığımızda, geniş belirsizlik zemininde satın alma zorluklarının devam etmesini bekliyoruz." dedi.

Mortgage oranları düştü, Birleşik Krallık konut piyasası rahatladı!

Birleşik Krallık'ta konut fiyatları düşerken, kiralar arttı!

Geri Dön