28 / 04 / 2024

Bitcoin'de büyük ters köşe! Herkes bildiğini unutsun!

Bitcoin'de büyük ters köşe! Herkes bildiğini unutsun!

Uluslararası bir araştırma ekibi Bitcoin ile ilgili çarpıcı bir araştırma kaleme aldı. İşte o araştırmanın detayları...



Microsoft'un sanal gerçeklik alanında çalışan araştırmacılarından Jaron Lanier, bu hafta Coindesk'te yayımladığı bir yazısında araştırmayla ilgili övgülerde bulundu.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre; araştırmada şu çarpıcı tespitlere yer verildi:

Araştırmacılar, para biriminin 2009'da piyasaya çıktığı ilk dönem ve dolarla bir oran tutturduğu 201 arasındaki madencilik faaliyetlerine ilişkn değerlendirmelerde bulundu. 

Çalışma, bu ilk yıllardaki Bitcoin madenciliğinin büyük çoğunluğundan yalnızca 64 kişinin sorumlu olduğunu ortaya koydu. Makalede "aracı" şeklinde nitelendirilen bu  64 kişi, 2 milyon 676 bin civarında Bitcoin çıkardı, bu rakam bugünkü değeriyle yaklaşık 84 milyar dolar seviyesinde.

Bitcoin de büyük ters köşe! Herkes bildiğini unutsun!

University College London'dan kriptografi uzmanı Sarah Meiklejohn, çalışmayla ilgili olarak New York Times'a verdiği röportajda, "Madenciliğin epey merkezileştiğini hepimiz biliyorduk" ifadelerini kullandı ve "O kadar çok madenci yok. Bu elbette bugün bile doğru ama başlangıçta daha da doğruydu" dedi. 

KRİPTO GÖZETLENEBİLİR

Çalışmada ayrıca, kripto ticareti yapan kişilerin kimliğini bütünüyle tespit etmek için kullanılabilecek bir dizi veri ayrıştırma tekniği olduğu belirtildi.

Bitcoin de büyük ters köşe! Herkes bildiğini unutsun!

Araştırmacılar, özellikle de "adres bağlama" tekniklerini denedi. Diğer bir deyişle kripto adres ağlarını inceleyen ve bunları kullanıcılarla bağlantılandırmaya çalışan yöntemlere odaklandı. Sonuç olarak, bu tür analizlerin kripto alanını "anonimsizleştirmeyi sağlayabileceği" ifade edildi.

Verileri sıralamak için bazı karmaşık veri eleme tekniklerine de başvuran araştırmacılar, 2009 ve 2011 arasında Bitcoin'de çok aktif olan belirli kişilerle bağlantılı adresler ve işlemler ağını çözmeyi başardı.

Bu kişiler arasında Dark Web'de (karanlık ağ) "DreadPirateRoberts" diye bilinen ve 2013'te tutuklanıncaya kadar ünlü dark web pazarı Silk Road'u yönettiği düşünülen Ross Ulbricht de vardı. Ancak araştırmacılar diğer kişilerin kimliğini makalede ifşa etmedi.

Akaryakıtta zammın sonu gelmiyor! Benzin bu gece 2 lira 18 kuruş daha zamlanacak! İşte 10 Haziran 2022 fiyat listesi

TMO'da dev fırsat! Ayçiçek yağı, fındık, pirinç, nohut, fasulye fiyatları açıklandı! İşte 10 Haziran 2022 fiyat listesi

Milli Emlak Ayvalık'ta 2 adet imarlı tarla satıyor! İhalesi 24 Haziran'da!

MediaMarkt'ta Babalar Günü'ne özel akıllı saatlerde şok indirim! Apple, Huawei, TCL... 10 Haziran 2022 fiyat listesi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön