29 / 04 / 2024

BMD Başkanı uyardı: Önümüzdeki aylarda gıda dışı perakendede daralma olabilir!

BMD Başkanı uyardı: Önümüzdeki aylarda gıda dışı perakendede daralma olabilir!

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, "Hem parasal sıkılaştırma hem de alım gücündeki düşüş nedeniyle gıda dışı organize perakendede önümüzdeki aylarla daralma yaşanabilir” değerlendirmesini yaptı.



Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Ağustos ayının tahminlerinden daha iyi geçmesine karşın, önümüzdeki dönemde gıda dışı perakendede daralma beklendiğini söyledi.

BMD’nin üyeleri arasında yaptığı Ağustos ayı anketinin sonuçları kamuoyuna açıklandı. Anketi değerlendiren Sinan Öncel, temmuz ayındaki daralmanın ardından Ağustos ayının tahminlerinden daha iyi şekilde gerçekleştiğini söyledi. Ankete katılan BMD üyelerinin yüzde 59’u temmuza göre adet satışlarını artırdığını ifade etti.

Bloomberght.com’daki habere göre Öncel, ağustos ayındaki kısmi canlılığın, tüketicilerin fiyatlar daha da yükselecek endişesiyle ihtiyaç alışverişini imkanları ölçüsünde öne çekmesinden kaynaklandığını belirtti.

HAZİRAN RAKAMLARININ UZAĞINDAYIZ

Üyelerin yüzde 70’inin ağustosta cirolarını yükselttiğine dikkat çeken Öncel, "Ağustos, turist alışverişinde de 2023’ün bugüne kadar ki en canlı ayı olarak kayda geçti. Üye markalarımızın yüzde 58’i yabancıya adet satışlarını yükseltti. Temmuzda özellikle hazır giyim, ayakkabı ve yemek kategorilerinde önemli bir daralma ile karşılaşmıştık. Haziran rakamlarının hâlâ uzağında olmakla birlikte ağustosta kısmen de olsa alışverişte bir canlanma yaşandı. Merkez Bankası’nın verilerinde de BMD anketiyle paralel bir sonuç göründü. Örneğin giyim ve ayakkabı için aaziranda 63,7 milyar TL olan kartlı harcama tutarı temmuzda 44 milyar TL’ye düşerken, ağustosta 45,4 milyar TL’de kaldı. Ocak-Ağustos dönemina baktığımızda haziranın organize perakende için en verimli ay olduğunu söyleyebiliriz. Parasal sıkılaştırma önlemleri kapsamında geçen ay beyaz eşya ve mobilya alımında kredi kartına taksit sayısı düşürüldü. Diğer taraftan dar ve sabit gelirliler alım güçlerindeki azalışı giderek daha fazla hissedecekler. Hem parasal sıkılaştırma hem de alım gücündeki düşüş nedeniyle gıda dışı organize perakendede önümüzdeki aylarla küçülme yaşanabilir” ifadesini kullandı.

BMD Başkanı uyardı: Önümüzdeki aylarda gıda dışı perakendede daralma olabilir!

KİRA ARTIŞI SINIRLANSIN

Sinan Öncel, fahiş kira artışı taleplerinin sektör için en önemli sorun olduğunu ve yüzde 400-500’e varan oranlarda kira artışı talebinin tüm iş yerleri için geçerli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kısa bir süre önce kiralarda akılla, mantıkla, ahlakla izah edilemeyecek artışlar olduğuna dikkat çekti. İş yeri kiralarına da en azından 2024 sonuna kadar TÜFE’nin yüzde 50-60’ını geçmeyecek şekilde sınırlama getirilmesi gerekir. Mülk sahibinin kaybının da gelir ve kurumlar vergisi kolaylıkları ile telafi edilmesi mümkün. Konutlardaki gibi iş yeri kiralarına da sınırlama getirilmesi enflasyonla mücadeleye pozitif katkı sunacaktır.”


 


Geri Dön