09 / 01 / 2025

BMD ile AYD arasında çözülemeyen kira sorunu!

BMD ile AYD arasında çözülemeyen kira sorunu!

Mart ortasından bu yana koronavirüsle mücadele kapsamında faaliyetleri durdurulan AVM'ler 1 Haziran'da tam kapasiteyle açıldı. Fakat AVM'ler ve mağazalar arasında kira sorunu hala çözülmüş değil...



Malum Mart ortasından bu yana koronavirüsle mücadele ediliyor. Alınan tedbirlerden biri de AVM'lerin kapatılmasıydı. AVM'ler belirli kurallara uymak kaydıyla 11 Mayıs itibariyle açılmaya başladı. 

Para Dergisi'nde yer alan habere göre; ancak AVM'lerdeki mağazaların tümü henüz açık değil. Geçen sürede özellikle hazır giyim ve ayakkabı mağazalarının açılması bekleniyordu ancak oyle olmadi. Bu mağazaların açılışının neden geciktiğini merak edip sorguladık. Yaptığımız araştırmada AVM yönetimleri ile mağaza zincirleri arasında ciddi kırılmalar yaşandığını duyduk. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de yaptığı açıklamada, mağazaların açılmasının ciddi risk oldugu vurgusu ile kırılmanın ipuçlarını verdi. Durum açıklamadan daha da derin bir tabloya sahip.

AVM'lerde ortalama 200 metrekare mağazası olan bir perakendecinin ortalama kira gideri 20 bin TL Bu aylık cironun yüzde 15-20'sine denk geliyor. Ciro yükseldiğinde AVM yönetimlerinin ayrıca yüzde 8 daha talep etme hakkı var. Ciro düştüğünde ise 20 bin TL garanti. Normal zamanlarda bu durum işliyordu. Ancak salgın nedeniyle bu sıralar cirolarda ciddi düşüşler var. Firmalar geçmişteki cirolarının ancak yüzde 25'ine ulaşabiliyorlar mı. Bu nedenle mağaza sahipleri bütün şubeleri açmak için acele etmiyormuş. Çünkü açılan her magaza 20 bin TL kira maliyetiyle karşı karşıya. Şu anki duruma göre aylık cironun 50 bin TL'yi geçmesi beklenmiyormuş. Bu durumda cironun neredeyse yarısının kiraya gideceği anlaşılıyor. Bir mağazada ortalama 5-6 kişi istihdam ediliyor. Personel giderlerini de eklendiğinde mevcut ciroyla durum pek de sürdürülebilir durmuyor.

Bu tablo karşısında AVM'lerde mağazaları bulunan şirketlerin sahip ve yöneticileri care aramış. Örgütlü oldukları Birleşmiş Markalar Derneği, AVM sahiplerinin oluşturduğu Alışveriş Yatırımcıları Derneği ile görüşmelere başlamış. Mağazalar geçici bir süre ciroya göre kira verelim önerisinde bulunmuşlar. Cironun yüzde 15'ini kira olarak verelim demişler. İşler normale döndüğünde eski sisteme dönülsün önerisi yapılmış. Ciro artarsa kira artacak, düşerse kira düşecek. Ancak AVM tarafı bu teklife sıcak bakmamiş. Hatta bir de imada bulunmuşlar ki perakendeciler bu imaya çok bozulmuşlar. AVM tarafı "Gerçek cirolarınızı bizden gizlersiniz gelir kaybina ugrarız" demişler. BMD çatısı altında vakko, Beymen, Mavi, Lc Waikiki, Kigıli, Ipekyol, Ramsey, Süvari, Aydınlı, Mudo, BİRLEŞMİŞ H&M, Atasay, Altınbaş, Colin's, Derimod, Desa, Flo, Hotic, İşbir, Yataş, Gratis, Teknosa, Toyzz Shop, Tac, Vestel gibi 409 marka emsil ediliyor. Bu markalara ait 70 bin mağaza var. Bu kurumsal markaların ciro gizlemeleri cok da mumkun degil. AVM tarafının ciro gizlersiniz ithamina üzülmekte haksız sayılmazlar.

Yeri gelmişken bir noktaya daha değinmekte fayda var. Türkiye'de AYD üyelerinin işlettigi 417 AVM var. Bunlann 145'i İstanbul'da, 46'sı Ankara'da, 22'si Antalya'da, 19'u İzmir'de. AVM'lerin büyük çoğunluğu genelde Almanya ve Hollanda merkezli şirketlerin kontrolünde Bu süreçte Türkiye'deki yöneticiler perakendecilere "Teklifinizi ilettik. Almanya'dan, Hollanda'dan ret cevabı aldık" gibi açıklamalar yapıyorlarmış...

AVM'lerde kira sorunu: 60 marka mağazalarını açmadı!


Geri Dön