28 / 04 / 2024

Bodrum Değirmenler Burnu imar sorunu ile ilgili TMMOB harekete geçti!

Bodrum Değirmenler Burnu imar sorunu ile ilgili TMMOB harekete geçti!

Bodrum Değirmenler Burnu ile ilgili TMMOB harekete geçti. Bodrum’da sit derecesi düşürülerek imara açılan Değirmenler Burnu ile ilgili TMMOB harekete geçti. Önümüzdeki günlerde yol haritası çizilecek...



Bodrum’un simgesi Değirmenler Burnu’nun yanında bulunan ve mülkü şahsa ait olan 2’nci derecede doğal sit alanı, 3’üncü derece sit alanına dönüştürüldü. Muğla Anıtlar Kurulu tarafından yapılan bu değişiklik sayesinde alan yapılaşmaya açıldı.

Değirmenler Burnu’nun manzarasını bozduğu gerekçesiyle Bodrum sakinlerinin tepkisine yol açan inşaatla ilgili iddialar yerel basına yansıdı. Muğla CHP Milletvekili Nurettin Demir de konuyla ilgili soru önergesi verdi. İnşaatın yapımı devam ederken TMMOB Bodrum yetkilileri konuyla ilgili harekete geçtiklerini ve gerekli açıklamayı salı günü yapacaklarını dile getirdi.

 kIYILARDA RANT YÜKSEK

Koruma amaçlı imar planı değişikliği ile ilgili raporda yer alan bilgiye göre, alanın günübilirlik tesis alanı olarak imar izni bulunuyordu. Ancak günübirlik tesis alanı, kamping ve konaklama ünitelerini içermiyor. Sit değeri düşürüldüğünde ise konaklama ünitelerini içeren turistik tesis yapma imkanı doğuyor. Muğla Anıtlar Kurulu’nun yaptığı değişiklikle sit değeri düşürüldüğü için Değirmenler Burnu’nda turizm tesis alanı inşa edilebiliyor.

TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteryası Şahadettin Doğan konuyla ilgili olarak Taraf ’a açıklama yaptı. Doğan, “O bölge 2’nci derece doğal sit alanı iken 3’üncü derece doğal sit alanı yapıldı. Sit alanı derecesinin düşürülmesi Türkiye’de rantın yüksek olduğu kıyı bölgelerinde yapılıyor. Biz TMMOB’un Türkiye genelindeki yaşama bakış açısı ne ise ona göre gereğini yapacağız” dedi.

Sit alanı nedir

JEOLOJİK, tarih öncesi ve tarihî devirlere ait olup, ender bulunmaları ya da özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yerlere “sit alanı” denir. Doğal, arkeolojik, kentsel ve tarihî olarak dört farklı sit alanı bulunuyor. Sit alanları 1’inci, 2’nci ve 3’üncü derecede olmak üzere üçe ayrılıyor. Doğal sit alanlarında; 1’inci derece doğal sit alanlarının mutlaka korunması gerekiyor. 2’nci derece doğal sit alanları kamu yararı olduğunda kullanıma açılabiliyor. 3’üncü derece doğal sit alanları ise yine kamu yararı göz önüne alınarak konut kullanımına açılabiliyor. Değirmenler Burnu da 2’nci derece doğal sit alanıydı ancak derecesi 3’e düşürüldü.


Ayfer Çalışkan/Taraf


Geri Dön