26 / 11 / 2024

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin restorasyonu TBMM'de!

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin restorasyonu TBMM'de!

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin restorasyonu meclis gündemine taşındı. CHP'li Kaboğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...




CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin restorasyonuna ilişkin soru önergesi hazırladı. Kabaoğlu, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Kaboğlu, ''Aşağıdaki sorularımın Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 98 ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 96 ve 99'uncu maddelerine uygun olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iletilmesi ve Sayın Bakan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını arz ederim'' diye konuştu. 

Kaboğlu, şu açıklamalarda bulundu: ''Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin 2017 yılında geçici süreyle kapatıldığı, bu süreçte bir şirkete ihaleye verildiği, proje müellifinin bazı toplantılarda Bakanlık ve Projeye ilişkin açıklamalarda bulunduğu, Müzenin geçtiğimiz aylarda yeniden ziyarete açıldığı bazı basın ve kamuoyu organlarından öğrenilmiştir.''

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu'nun soruları:
1) Müze dosyasında mevcut Koruma Kurulunca onaylanan restorasyon projeleri hangi karar ve gerekçeyle yok sayılarak, esasen koruma altında olan bazı mevcut binalar yıkılmıştır ve bu konuda yargıya intikal etmiş dosya varsa, dosya numaralarıyla mevcut son hukuksal durumları (kesinleşme durumu dahil) nedir ve hangi aşamadadır? 

2) Müzenin, “yıkım, tadilat ve restorasyon” başlıklarıyla geçen üç yıllık süreçte, ihaleyle yapılan bu işlerde hangi kısımları yıkılmış ve yok edilmiştir ve bu, 2863 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat doğrultusunda hangi bilimsel esas ve hukuksal dayanağa göre yapılmıştır? 

3) Kalede mevcut, yıllardır oluşmuş yoğun bitki dokusu ve yeşil alan örtüsü, başka bir deyişle uzun yılların birikimi ve emeğiyle Kalenin toprak örtüsü üzerinde oluşturulmuş “fauna ve flora”, hangi botanik ve peyzaj mimarlığı ilke ve esaslarına dayanılarak ortadan kaldırılmıştır? 

4) "Bodrum Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir, Tanzim ve Mühendislik Projesi Yapım İşi” başlığıyla Bakanlığınız bünyesinde yürütülmüş olan bu işle ilgili tüm Proje detay bilgileri ihale süreci ve sonucu dâhil olmak üzere nelerdir? 

5) Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin son on yıllık gişe hasılatlarına bakıldığında, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ve dolayısıyla Hazineye en çok gelir kaynağı sağlayan ilk on müze arasında yer aldığı gerçeği karşısında, Müzenin kapalı kaldığı üç yıl boyunca Devlet hazinesini yoksun bıraktığı gişe geliri tahminen ne kadardır ve yeniden açıldığı tarih olan 2020 Temmuz ayından beri kaç kişi ziyaret etmiş ve ne kadar hasılat sağlanmıştır? 

6) Bodrum Kalesi’nin, dolayısıyla Müzenin, Bodrum halkıyla ve Türk halkıyla bütünleşen bir sosyal alan olması ve artık” kamusal bir yerleşim” haline gelmiş olma gerçeğine rağmen, bunu israrcı bir yaklaşımla, kamusal işlevi bir tarafa bırakılarak, içinde kamu faydasına aykırı, bazı "yıkım”ların öngörüldüğü projeler hazırlanması ve uygulamaya konulması hangi gerekçeye dayandırılmıştır? 

8) Bakanlığınızca başlatılan “ Bodrum Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir, Tanzim ve Mühendislik Projesi Yapım İşi” kapsamında projenin uygulamaya başlandığı 2017 yılından itibaren çeşitli kişi ya da kuruluşlarca Bakanlığa ve projeye karşı açılmış dava dosyaları hangileridir bu davalara ilişkin kararlar kesinleşmiş midir bu davalarda alınmış yürütmeyi durdurma kararları var mıdır ve bu kararlar İdarece uygulanmış mıdır? 

9) Müze için adeta bir “uluslararası prestij” olarak kabul edilmesi gereken, Müze girişinde yıllardır asılı duran, 1995 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi değerlendirmesinde “Özel Ödül” alan ve bunu belgeleyen “Müze ödül beratı” neden yerinden kaldırılmıştır ve bunun gerekçesi nedir? 

10) Müzenin Bakanlıktaki dosyasında var olduğu düşünülen “Müzenin 20 Yıllık Ana Gelişim Planı” Bakanlıkça onaylanmışken, ortada mevcut hem de bizatihi Bakanlıkça onaylanmış bir gelişim planı varken, neden bu tümüyle yok sayılarak, kamusal faydadan çok, ihale alan şirkete bir ölçüde fayda sağlayacağı düşünülen “ işin ihaleyle şirkete verilmesi tasarrufu” tercih edilmiştir ve bu hangi kamusal gerekçeye dayandırılmıştır? 

11) İktidarınız dönemlerinde Bakanlığınız bünyesinde yürütülen arkeolojik kazı ve araştırmalara ayrılan ödeneklerin miktarı ayrı ayrı ne kadardır ve nelerdir? 

12) Ersoy Otelcilik A.Ş.'nin sahibi aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanı iken, Bodrum ilçemizde bu şirket tarafından alınmış kaç ihale vardır, kaç proje devam etmektedir ve bunlar nelerdir? 
 


Geri Dön