27 / 09 / 2024

Bodrum ve Milas'ta dev araziler için yeni imar planı: Ucu Hollanda’daki bir gayrimenkul yatırımcısı şirkete uzanıyor!

Bodrum ve Milas'ta dev araziler için yeni imar planı: Ucu Hollanda’daki bir gayrimenkul yatırımcısı şirkete uzanıyor!

Bodrum-Milas arasındaki araziler tartışmaların göbeğinden düşmüyor. Şimdi yeni bir imar harekatı daha başlatıldı. İşte ayrıntılar...




Bodrum ve Milas, aynı anda yeni bir tehlike ile karşı karşıya kaldı. Herkesin gözü iki ilçe arasındaki arazilerde. Planların biri deşifre olurken, bir diğeri hayata geçiriliyor. 

Daha önce Ali Ağaoğlu’nun, Tuzla Sulak Alanı’nın dibinde yapmak istediği 4.4 milyon metrekarelik ‘turizm kenti’ büyük tartışmaya neden olmuştu ve davalar açılmıştı. Şimdi aynı bölgede ucu Hollandalı bir sermaye grubuna uzanan yeni bir plan yürürlüğe alınıyor. 

Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür'ün haberine göre; Bodrum-Milas sınırları içinde Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu alandaki Çamseki Mevkii için 1/5000 nazım ve 1/1000 uygulama imar planlarını hazırlayıp, 16 Nisan 2024'te askıya çıkardı. 

Bodrum ve Milas ta dev araziler için yeni imar planı: Ucu Hollanda’daki bir gayrimenkul yatırımcısı şirkete uzanıyor!

Yeni bir imar rantının yolu adım adım şu şekilde hazırlanıyor:

2007 yılında 25 köyün de yer aldığı 257 bin 560 dönüm büyüklükteki bir alan, Fesleğen Kültür ve Turizm Bölgesi ilan edildi. 2009’da burada yer alan Çamseki Mevkii’ni kapsayan 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı hazırlandı. Bu şekilde ilk adımı, plan bütünlüğü hiçe sayılarak atıldı.

2016 senesine gelindiğinde imar planları hazırlandı. Muğla Barosu dava açtı. Planlar 2019'da Danıştay tarafından iptal edildi. Gerekçede "Sadece Çamseki Mevkii için plan hazırlanması anlaşılamamıştır. Yeni inşaat alanları oluşturulmaktadır. Yapılaşma doğal yapıda tahribata neden olur. Uzun vadede bölgede kırsal yaşam ve tarım sona erer. Nüfus yoğunluğu iyi irdelenmemiştir. Zaten su sıkıntısı çekildiği ve su kaynaklarının kısa zamanda tükeneceği ortadadır" denildi. 

Bodrum ve Milas ta dev araziler için yeni imar planı: Ucu Hollanda’daki bir gayrimenkul yatırımcısı şirkete uzanıyor!

Bunun ardından, Toplamı 257 bin 560 dönüm olan Fesleğen Kültür ve Turizm Bölgesi’nin sınırını, 134 bin 426 dönüm şeklinde daraltıldı. Bölgeden çıkarılan yer, tam da Limak’ın kömür madenlerinin olduğu İkizköy Akbelen ormanlarına komşu konumda bulunuyor. 

2024 yılına gelindiğinde Sılva Tarım Turizm Ticaret AŞ. adlı bir şirketin başvurusu üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı aynı alan için tekrar imar planları hazırlandı. Üzerine 2009 tarihli 1/25.000 Çevre Düzeni Planı’nın, plan notlarında da değişiklik yapıldı. 

Büyüklüğü 3 bin 560 dönüm ve yüzde 60’ı orman alanı, yüzde 22.53’ü ‘hali arazi’ olan bölge halkının tarımsal üretim ve hayvancılık için kullandığı Hazine arazilerinin yüzde 11.3'ü ağaçlık durumda. 10'dan fazla yerleşim yeri bulunuyor ve zeytin, nar, üzüm vb. yetiştiriliyor. Milas ve Bodrum’a hem kullanma suyu hem de tarımsal sulama suyu sağlayan Mumcular Barajı ile barajı besleyen çok sayıda su kaynağı, dere ve kuyu bulunuyor. 

Burada 178 bin metrekare yeni inşaat alanına izin tanındı. Bunun 120 bin metrekaresi planda kullanıldı. 2009 yılındaki planın notlarında bugün yapılan değişiklikler ise şu şekilde: 

* Turizm tesisinin yanı sıra ‘karma kullanım’ tanımı getirildi. Konut ve ticaret kullanımına izin verildi.

* Alanın özgün yapısını korumaya yönelik düşük yoğunluğu kontrol altında tutan “5 dönüme 1 yapı yapılabilir” kısıtlaması kaldırıldı.

* Turizm tesisleri için tapuya “toplumun yararlanmasına ayrılan yapı ve turizm tesisi” şerhi konulması zorunlu iken, konut ve ticaret kullanımlarında tapuya şerh düşüleceğine dair ifadeye yer verilmedi.

* Plan Mumcular Barajı Koruma Alanı’nı da kapsamasına rağmen, yapılaşma yaratılıyor. Su ihtiyacının şebeke dışında hazır 9 ve yeni açılacak 5 adet yeni kuyu ile sağlanacağı belirtildi. Böylece tarımsal sulama amaçlı açılmış kuyulara el konulacak ve yeni açılacak kuyularla da yeraltı sularının tahribatı hızlanacak.

* Yakın zamanda yanan ve imara açılmayacağı söylenen orman alanları da planlama alanının içine kadar uzanıyor.

Bodrum ve Milas ta dev araziler için yeni imar planı: Ucu Hollanda’daki bir gayrimenkul yatırımcısı şirkete uzanıyor!

Sonuçta inşaat alanının tamamı konut yapıldığında 1118 konut ile en az 3 bin 354 kişi, tamamı turizm tesisi yapıldığında 3 bin kişi, günübirlik kullanıcılar da hesaba katıldığında 5 bin kişilik yeni nüfus yükü getirileceği belirtiliyor. Buna ‘1. Etap’ dediklerine göre, daha kaç etap yapılacak? İmara açılan yer bölgenin 38’de 1’i. Bu durumda önümüzdeki süreçte burası ‘bozuldu’ denilerek imara açılırsa, 114 bin kişilik yeni bir nüfus hareketi söz konusu olabilir.

TMMOB yukarıdaki nedenleri ileri sürerek planın iptali için dava açtı. Çünkü plan notlarında bulunan bazı ifadeler adeta yağmaya davetiye gibi. Planda, “Tahsise uygun orman ile Hazine alanlarının bulunması ve özel mülkiyetteki arazilerin ise çok hissedarlı olmaması imar planının hayata geçmesini kolaylaştıracak etkenler içerisinde en önemlileridir” deniyor. Bu ifade tam anlamıyla ‘siz yağmalayın biz imara açalım’ anlamına geliyor. 

Plan değişikliği için başvuru yapan Sılva Tarım Turizm Ticaret AŞ. tam da Fesleğen Kültür ve Turizm Bölgesi ilan edildiği yıl kuruldu. Hissedarları Hollanda’da bulunan Financial Inverstment BV ve Milaslı olan ama İstanbul’da turizm şirketleri bulunan Tugal ailesi. Büyük hissedar Hollandalı şirket. 2021 yılında yönetime Financial Inverstment BV ile aynı adreste bulunan Timeless Management BV de dahil oldu. Hollandalı şirketler gayrimenkul projelerine yatırım yapıyorlar. Timeless Management BV’nin adını Türkiye’de ilk kez 2006’daki Göcek’te bir marina arsası satışında duymuştuk. Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü’nün yaptığı ihaleyi Göcek Gayrimenkul kazanmıştı. İhale sonrasında o şirketin hisselerini Timeless Investment almıştı.

Konut satışları canlanınca fiyatlardaki artış aylık bazda yüzde 3.6’ya sıçradı!

Uzmanı açıkladı: Hisseli tapular kazanç mı, kayıp mı? 

Konut hesabı programı yenileniyor: Düşük gelirli vatandaşların konut birikimine yüzde 50 devlet desteği!

 


Geri Dön