17 / 05 / 2024

Bodrum Yalıkavak planlarına iptal davası açıldı!

Bodrum Yalıkavak planlarına iptal davası açıldı!

TMMOB Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi'nin, 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planların yürütmesinin durdurulması ve planların iptali istemiyle Muğla 2. İdare Mahkemesinde dava açtığı öğrenildi.



TMMOB Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi'nin, 2013 yılının Ekim ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren, 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planların yürütmesinin durdurulması ve planların iptali istemiyle Muğla 2. İdare Mahkemesinde dava açtığı öğrenildi. 


Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi, 2014 yılı Aralık ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2013 yılının Ekim ayında askı süresi içerisindeki itirazlar sonucunda yapılan değişikliklerle onanan, Yalıkavak mahallesine ait 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Muğla 2.İdare Mahkemesine başvurdu. Mahkeme 22 Aralık 2014 tarihinde yaptığı değerlendirme sonucunda oybirliğiyle aldığı kararda, konu ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri içeren işlem dosyasının taraflardan istenmesine karar verdi. Mahkeme ilk kararında; olayın niteliğine ve davanın durumuna göre yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin birinci savunması alındıktan ve ara kararı gereği yerine getirildikten sonra incelenmesine karar verdi. 

Yalıkavak'ta şuan itibariyle yürürlükte olan planların iptal edileceği dedikodusu bölgede arazisi bulunan vatandaşlar arasında da ciddi bu davaya müdahil kaygıya neden oluyor. Uzun olması gerekir. Bu süre plansız kalan belde de yaşayan vatandaşlar, mevcut planların yürütmesinin durdurulması veya iptal edilmesi durumunda, planlı yapılaşmanın büyük zarar göreceğini ve bölge ekonomisinin bundan olumsuz etkileneceğini dile getiriyorlar. 


Konu hakkında bir açıklama yapan Bodrum Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD) Başkanı ve Yalıkavak sakinlerinden Mustafa Er, yapılan bu itirazın Yalıkavak'a büyük zarar vereceğini vurgulayarak şunları söyledi; "Ekonominin bu zor şartlarında Yalıkavak planlarına itiraz ile ilgili açılmış olan bu dava Yalıkavak'a ve inşaat sektörüne büyük zarar verecektir. Şehir Plancıları Odası, buldukları yanlışlarla ilgili parsel bazında dava açabilirlerdi, ancak planların geneli üzerinden dava açmaları çok yanlış. Ben de şahsım olarak bu davaya müdahil oldum. Yalıkavak'ta iş yapan, gayrimenkulü bulunan herkesin dava ile ilgili yürütmeyi durdurma veya iptal kararı çıkar ise bu planları onama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığındadır. Yıllardır plansız kalan Yalıkavak, aynı belirsizliği yaşayacaktır. Yalıkavak'ta yaşayan herkes bu durumdan çok ciddi zarar görecektir" ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili sürecin devam ettiği ve mahkemenin, planların yürütmesinin durdurulması konusunda şuana kadar alınmış herhangi bir kararının olmadığı bilgisine ulaştı. Öte yandan konuyla ilgili dedikoduların başlamasından itibaren çok sayıda vatandaşın inşaat ruhsatı almak üzere Bodrum Belediyesine müracaat ettikleri öğrenildi. 


Muğla Gazete Yakamoz


Geri Dön