28 / 12 / 2024

Bodrum'da İmar Uygulama Çalıştayı gerçekleşti!

Bodrum'da İmar Uygulama Çalıştayı gerçekleşti!

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı kanunu ile 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması’na dair kanun ile ilgili “İmar Uygulama Çalıştayı” gerçekleşti.




5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı kanunu ile 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması’na dair kanun ile ilgili “İmar Uygulama Çalıştayı” gerçekleşti.

Bodrum Bardakçı Koyu’ndaki Salmakis Otel’de gerçekleşen çalıştaya, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu ile HKMO (Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası) Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, HKMO  İzmir  Şube Başkanı M. Kubilay Yıldırım, Muğla Kadastro Müdürü Ali Çelik, HKMO Bodrum İlçe Temsilcisi Gökhan Doğru katıldı.

Çalıştaya katılarak kanun maddeleri ile imar uygulamaları ve zeytinciliğin önemiyle ilgili konuşma yapan Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu şunları söyledi:

“Bodrum’a gönül veren yaşadığı bölgenin sorunlarını çözmek için emek harcayan değerleriyle birlikte yüceltmeye çalışan sevgili dostlar hepinize merhaba! Öncelikle bu toplantıyı düzenlediğiniz için genel merkezden şube müdürlüğüne ilçe temsilciliğine kadar Başkanımız Sayın Mehmet Kocadon adına hepinize teşekkür ediyorum. Tekrar hoş geldiniz diyorum. Bodrum Belediyesi olarak biz, önce halkımızın yaşadığı sorunların tespitini yapıp sonra da akılcı çözümler üretmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunu da yapabilmek için en derin kılcal damarlara da inmek gerekiyor. İşte bunlardan bir tanesi de Harita Mühendisleri Odası’nın düzenlemiş olduğu bu çalıştaydır. Biz, bu yeni çıkan kanunları da yakından takip ederek sorunları çözmek için uğraş veriyoruz. İşte en bilineni en kısa süre önce yaptığımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden irdelemesi yapılan doğal sit alanları ile ilgili olan çalışmaydı. Yine sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir çalışma yaparak Herodot Kültür Merkezi’nde değerlendirmeler yaptık. Bize göre, topluma göre eksik olan durumları tespit edip gerekli yerlere daha doğrusu Büyükşehir Belediyesi’ne ilettik. Bunun da bakanlığa iletilmek üzere çalışmasını yaptık. Siz harita mühendisleri olarak şanslısınız da aslında bir arkadaşınız, meslektaşınız mecliste de görev yapıyor, beraber çalışıyoruz. O da konuları takip ediyordur. Bugün yapılan imar uygulaması çalıştayının asıl konusu zeytincilik. Bölgemiz açısından bizim önem verdiğimiz konulardan bir tanesi. Burada bulunan kişilerin hepsi en az bir defa dahi olsa herhalde zeytin toplamışlığı vardır. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Bu salonda oturan kişilerin hepsi bu kanundan daha genç. 1939 yılında çıkan bir kanun. Güncellenmesi gereken 3573 sayılı kanun 1939 yılında çıkmış. Güncellenirken de sıkıntılar hep aynı devam ediyor. Ankara’da birileri işini görmek için bir kanun çıkarıyor birilerinin işi gerçekten görülüyor ama bunun sonucunda vatandaşta teknik eleman, yerel yönetimle vatandaş eninde sonunda karşı karşıya geliyor. Zeytincilikte mesela en son konuşulan kanunda evet, çok güzel imar çalışmaları yapıyorsunuz yüzde 10 emsalini vermişsiniz bir bina yapıyorsunuz. Terkin çıkıyor, terkin sonucunda yaptığı terkler alt yapı inşaat yasağından düşüyor. Bunun sonucunda vatandaşla biz karşı karşıya geliyoruz. Bu konuda ortak akılcı çözümler bulmak en kolayı en iyisi ama biz bu kanunları çıkarırken yasaları bu işin uygulayıcılarından hiçbir şey almıyoruz. Ben sanmıyorum. Bizlerden de fikir almıyorlar. Yerel yönetimlerden hiçbir fikir alınmıyor. Biz yöneticilerin ya da mesleği gereği bu işi yapan arkadaşlarımızın en büyük görevi, en doğru adımları atmak; atılmasını sağlamak ve öneriler sunmaktır. Umuyorum ki halkımızın mağduriyette bırakmadan,  çevremize zarar vermeden en uygun değerlendirmeleri yapacağımız iyi bir çalıştay olmasını temenni ediyorum. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum. Başkanımız adına da hepinize tekrardan  hoş geldiniz diyorum.”



Bodrum Belediyesi



Geri Dön