28 / 04 / 2024

Koronavirüsle Bodrum'da konut satışları patladı!

Koronavirüsle Bodrum'da konut satışları patladı!

40 yıldır popülerdi, salgınla birlikte daha da gözde oldu. Bodrum'un en büyük 10 emlakçısından en çok ilgi gören, bölge, mahalle ve siteleri öğrendik. İşte, Bodrum'un prim yapan ve önümüzdeki yıllarda daha da öne çıkacak bölgelerinin emlak haritası...



Antik çağlardan bu yana yerleşim merkezi oldu. Cumhuriyet döneminde küçük bir köyken zamanla ünlendi. Önce İngilizler keşfetti. Minik otelleri ağzına kadar tıka basa doldurdular. Şair Cevat Şakir Kabaağaclı namı diğer Halikarnas Balikçisi'nin dizeleri Bodrum'u genis kitlelere tanıttı. O kadar çok yabanci turist çekti ki 1980'li yıllarda dönemin belediye başkanı 'Yerli turist istemiyoruz' açıklaması yaptı. Tabii bu açıklamanın orijinali biraz farklı ancak biz spekülasyon olmaması için yumuşatarak yazmayı tercih ettik. Bugün tüm Türkiye'nin hatta dünyanın adını bildiği çok önemli bir tatil beldesi, yaşam merkezi oldu.

Para Dergisi'nden Çiğdem Yücesoy Subaşı'nın haberine göre; tam da bu nedenle Bodrum çok ama çok gözde. Kimileri yazlık, kimileri ise oturum amaçlı ev ya da villa almaya çalışıyor. Özellikle pandemi ile birlikte ilçenin tüm beldelerine, mahallelerine adeta hücum yaşanıyor. Yerli ve yabancı alıcı çok. Bu yüzden olsa gerek son birkaç ay içinde fiyatlar spekülatif olarak çok ciddi artmış durumda. Ancak buna rağmen hala talep var. Biz de Bodrum Yarımadası'nın her köşesini araştırdık. Birkaç yüz bin liralık konutlardan milyon dolarlık malikanelere her köşeyi inceledik. Öncelikle gördüğümüz, ilçede hala yatırım için fırsat olduğu. Bodrum'un en bilinen emlakçıları bu fırsatları anlattı...

BODRUM'DA EV HAYALİ ÖNE ÇEKİLDİ

Bodrum’un en eski emlakçılarından Hikmet Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Topan, 1980'den bu yana konut, arsa, arazi, turistik tesis satış ve kiralamasına kadar geniş bir alanla hizmet veriyor. Aralarında Vakko, Eczacıbaşı, Koç ve Sabancı Grubu'nun da bulunduğu Türkiye'nin en büyüklerine danışmanlık hizmeti vermiş olan Topan, 1 Haziran'dan bu yana yüksek bir talebin söz konusu olduğunu söylüyor. “Bodrum'a her zaman bir ilgi vardı. Ama pandemiden dolayı bu yıl daha hareketli bir dönem yaşıyoruz. Havaalanının şehre 55 dakikalık bir mesafede olması, yeni yolla ulaşımın çok daha hızlı olması Bodrum'u ön plana çıkarıyor.”

15 yıldır gayrimenkul danışmanlığı hizmeti veren Inbodrum Gayrimenkul ve Proje Danışmanlığı Yönetici Ortağı Nilay Kurşunoğlu da bölgeye yoğun bir talep aldıklarını söylüyor. “Gerçekleşmiş satış sayısinda inanılmaz bir artış var. Özellikle bazı bölgelerde satılık konut stokumuz azaldı” diyor. Türkiye'nin en büyük elektronik ticaret ve ilan platformlarından Sahibinden.com’un Bodrum’da satılık konut verileri de bu görüşü destekler nitelikte verilere sahip. Platformda mart ayında 11 bin olan ilan sayısı mayıs ayında 9 bine temmuzun başında ise 5 bine düştü.

Koronavirüsle Bodrum da konut satışları patladı!

Dağlarca ÇAĞLAR / Çağdaş Holding icra Kurulu Üyesi

"iki yılda 25-30 milyon euroluk yatırımımız olacak" 

Çağdaş Holding olarak faaliyetlerimizi hayata geçiriyoruz. İnşaat çalışmalarını 1997 yılından bu yana Bodrum'da sürdürüyoruz. 23 yıldır Bodrum'un nereden nereye geldiğinin canlı tanığıyız. Turizm alanındaki ilk yatırımımız olan Swissôtel Resort Bodrum Beach'i hizmete açtık. Aradan  geçen 5 yılda ülke olarak yaşadığımız  tüm olağanüstü gelişmelere olaylara rağmen yatırım iştahımızı hiç kaybetmedik. Şimdi ise şehir merkezinde yine rezidans ve otelden oluşan ikinci projemiz olan Swissotel Residences Bodrum Hill projemizde artık sona geliyoruz. Bu projeyi  Bodrum girişinde, Yokuşbaşı mevkiinde hayata geçiriyoruz. İnşaat çalışmalarını etaplar halinde gerçekleştiriyoruz. etaplar halinde gerçekleştiriyoruz. İlk etapta yaşam başladı. İkinci ve son etap çalışmalarımızı da yüzde 50 oranında tamamladık. Peyzaj çalışmalarında hızla ilerliyoruz. Konut bölümünde yılında Turgutreis'te son etap teslimlerinin 2021 tarihinde başlamasını; otel bölümünün ise 2021  sonunda hizmete açılmasını planlanıyoruz. Cennet Koyu'nda hayata geçirdiğimiz Cennet Koyu Evleri projemizde ilk etabın teslimlerini gerçekleştiriyoruz ve şimdi ikinci etaba başlıyoruz. Bunun dışında Yalıkavak'ta yeni bir projemiz olacak. Devam eden işlerimizle birlikte gayrimenkul tarafında 2 yılda 25-30 milyon euroluk yatırımımız daha olacak. 

TALEP MÜSTAKİL EVLERE

Satışı yapılan konutlar ağırlıklı olarak müstakil tipte olanlar. Metropolde yaşayanların emeklilik için kurduğu Bodrum'da ev sahibi olma hayalleri salgın nedeniyle öne çekildi. Karantina nedeniyle evden çalışma kararı alan şirketlerin büyük bir kısmı mesaiye hala aynı şekilde devam ediyor. Microsoft, Apple gibi dünya devlerinin yanı sıra Türk şirketler de bu dönemde çalışma koşullarını gözden geçirerek ağırlıklı olarak bundan sonrasında evden çalışma modeline geçtiğini açıkladı. Bu yeni sistemin salgın bitse de devam edeceği öngörüsü beyaz yakalılara metropolden uzaklaşma fırsatı sundu. Yeni dönem için seçilen ilk adres ise Bodrum oldu.

İstanbul'da iletişim sektöründe iş yaparken Bodrum'a yerleşen ve yedi yıldır emlak hizmeti veren Dicle Yürür, “Her kesime ve her ihtiyaca cevap verecek bir destinasyonu Bodrum'da bulmak mümkün. Çocuklu bir ailenin de ihtiyacını karşılayabilir, sakin ve izole bir yaşam isteyenlerin de” diyor.

Bu dönemde konut arayanlar ağırlıklı olarak müstakil evlere yöneldi. BNG Invest Bodrum Nova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Göker Özkan, “Özellikle de kendi havuzu olan, denize yakın, bahçeli konutlar alıcı sıkıntısı çekmedi. Sosyal temas olmayacak izole evlerden yüksek oranda satış yaptık Öyle ki iki yıldır alıcı bulamayan bu tipte evler bile bu dönemde satıldı" diyor. Özellikle de bu konutların yoğun bulunduğu mahalleler daha fazla rağbet gördü.

YALIKAVAK'A MARKA AKINI

Kuzeyi ve güney olmak üzere iki bölgeye ayırarak Bodrum’u değerlendiren emlakçılar, kuzey bölgesinin yüksek prim potansiyeli taşıdığını söylüyor. Türkbükü, Gündoğan, Yalıkavak'tan oluşan kuzey bölge son yıllarda Türkiye'nin en büyük inşaat firmalarının da radarına girmiş durumda. Mesa, Nef, Varyap, Aksoy gibi büyük inşaat grupları özellikle lüks segmentte projeleri teker teker hayata geçirdi. Bu markaların bölgeye adım atmasıyla birlikte hareketlenen emlak piyasası beş yıldır hızını kaybetmeden yükseliyor.

Yeni projelerle ön plana çıkan Yalıkavak ve Gündoğan arasındaki noktada yeni bir mahalle öne çıktı. Dirmil mahallesi olarak yeni bir isim alan bu bölge yıllar önce buraya yerleşen Fenerbahçe Kulübü'nün eski başkanı Ali Şen'le ün kazandı. Onunla birlikte Türkiye'nin en büyük holdinglerinin sahipleri de bu bölgeden ev sahibi oldu. Patronlar sessizliği, sakinliğiyle birlikte prestijli projelere ev sahipliği yapan bu bölgeyi tercih ediyor.

TİLKİCİK VE KÜDÜR YİNE POPÜLER

Yeni sahipleriyle popüler hale gelen bölge Kızılburun'daki 25 yıllık konutların fiyatlarını da yükseltmiş. Kızılburun mevkisinin ilk sitesi Akdeniz'le birlikte çevresindeki Sporkent, Başkent ve Semakent'te beş yıldır satış grafiği yükseliyor. Bu bölgede sitelerin dayanışma amacıyla kurduğu sivil toplum platformu Kızılburun Siteleri Platformu Başkanı Yusuf Ziya Özük, “14 site, 2 bin 124 konutu temsil ediyoruz. 10 yıl önce kışın sadece çalışanların ikamet ettiği bölgede simdi oldukça kalabalık bir nüfus var. Nef'in burada proje yapmasının ardından fiyatlar yükseldi. Konut yoğunluğunun az olması ve bu bölgenin bahçeli müstakil ev konsepti taşıması nedeniyle bu dönemde çok fazla ilgi gördü” diyor.

Yeni projelerle birlikte bu bölgenin prim yapmaya devam edeceği düşünülüyor. Birleşik A.Ş.'nin yakın zamanda başlatmayı planladığı lüks konut, otel ve marina projesi bölgenin heyecanını yükseltmiş durumda. Diğer taraftan
Yalıkavak'ın popüler mevkisi Tilkicik ve Küdür ise bu dönemde yine revaçtaydı. Acun Ilıcalı, Aziz Yıldırım gibi iş, sanat ve spor dünyasından isimlere ev sahipliği yapan Tilkicik ve Küdür, denize yakın olması, prestijli sitelerin bulunması nedeniyle tercih ediliyor. Emlakçılar buranın en popüler destinasyonları olarak yerleşik konut sitelerini gösteriyor. 

ZENGİNLER KUZEYİ SEÇİYOR

Bir diğer popüler lokasyon olan Türkbükünde ise talep çok olmasına rağmen satılık seçeneği oldukça az Yeşil ve mavinin kucaklaştığı koyda konut alanı sinirii. Dolayısıyla evlerin fiyatları da Bodrum'daki benzerlerine oranla daha yüksek Öreğin, Bodrum'un güneyinde 65 metrekarelik 2 artı 1 daire 600 bin TL civarında iken, Türkbükünde benzer daire 1.5 milyon TL ye alica bulabiliyor. Aynı bölgede 5 milyon euro lara çıkan fiyatlara da rastlamak mümkūn. 2000 lerin hemen başlarında ünlenen Türkbükü, dünyanın en zenginlerini ağırlayan bir köy.

Bu bölgenin en geniş portföyüne sahip emlakçılarından Türkbükü Emlak'ın sahibi Fatih Çam, "Köyümüz zaten oldukça popülerdi. Pandemi nedeniyle ilgi daha da arttı. Geniş malikanelere sahip olması, yapılaşmanın az olması nedeniyle talep patladı. Hem satılık hem de kiralığa ilgi büyük” diyor. Cennet Koyu'nu da içinde barındıran Gölköy-Türkbükü hatti Mandarin Orientațin de açılmasıyla popülerliğini artırmıştı. Ultra lūks segmentteki projede ev sahibi olanlar arasında ünlü komedyen Cem Yılmaz, televizyoncu Acun Ilıcalı bulunuyor. Hebil Caddesinde yer alan bölgenin en eskisi Hekimköy Sitesi popülerliğini artırmış durumda. Hebil ve İncilipinar olarak anılan sırt sırta yaslanmış doğa harikası koyun çevresinde 450 dönümlük tepede yer alıyor. 1978 yılında kurulmuş olmasına rağmen oldukça rağbet görüyor. 707 bahçeli villaya sahip bu sitede satılık ve kiralık için her zaman hazır müşteri var. Villaların fiyatı büyüklüğüne göre 2.5 milyon TL'den başlıyor. Bu bölgede yeni yapılaşmanın cok fazla olmadığını hatırlatan emlakçılar, Gölköy'ün Torba yönü hattına kaymaya başladığını söylüyorlar.

Son yıllarda lüks konut markalarının adresi olan Demirbükü’nde Mesa, Akfen ve Nef Grubu'nun projeleri bulunuyor. İki yıl önce tanıtımı yapılan Mesa Bodrum Demirbükü'ndeki lüks villalar 650 bin dolardan satışa çıkmıştı. 200 bin metrekarelik arazide yükselen proje, deniz ve ormanın birleştiği koyda ayrıcalıklı bir yaşam vaat ediyor. Yine Cennet Koyu'nun hemen yanında Mandarin Oriantal'in ilerisinde ise Nef Grubu'nun bir projesi bulunuyor. 40 bin metrekarede 38 villayı içeren Nef Reserve Gölköy geniş bir koy manzarasına sahip. Villaların yüzde 50'sinden fazlasının satıldığı proje bu çevrede bir hareketlilik yarattı. 

GÜNEYDE SATIŞLAR ÇOK HIZLI

Bitez, Yahşi ve Ortakent'i kapsayan Bodrum'un güney bölgesi yaz-kış yaşamın en popüler bölgesi. Okul, hastane ve AVM'lere yakınlığı nedeniyle tercih edilen bu bölge kışın da hareketli bir yaşantıya sahip. Acıbadem Hastanesi, Amerikan Hastanesi'nin ardından yeni bir zincir hastane daha bu bölgeye geliyor. Midtown AVM'nin hemen yanında bulunan Kipa bu yıl açılmadı. Yerine ise Florance Naigtingale Hastanesi'nin binası yapılıyor. İnşaat çalışmaları devam eden hastane tamamlandığında sağlık kuruluşları alternatiflerine bir yenisi eklenmiş olacak.

Diğer taraftan tanınmış doktorların klinik açması da Bodrum'a olan talebi artıyor. Yüzü tanınmaz hale gelen Berfin'in yüz ameliyatını yaparak gündeme gelen dünyaca tanınmış Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Mehmet Mutaf iki yıl önce Konacık'ta kendi kliniğini hizmete açtı. Bu bölgede hareketliliğin daha da artacağı düşünülüyor. Denize yakın yerler bu lokasyonda da ön plana çıkıyor. Nilay Kurşunoğlu, "Yahşi'de Oyder Caddesi'nin alt kısmı oldukça popüler. Tek katlı müstakil evlere talep yoğunlaştı” diyor. Vadi ve deniz manzarası nedeniyle Köyiçi’nin de son dönemlerde müşterisi artmış.

 Koronavirüsle Bodrum da konut satışları patladı!

MÜSKEBİ, ORTAKENT'İN EN POPÜLERİ

Bitez'in Müskebi tarafı ise bu dönemde Bodrum'un en fazla talep alan lokasyonu olmuş. Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, “Mayıs, haziran döneminde en fazla fiyat değişimi Müskebi'de oldu” diyor. Bir aylık değişim bir yana son bir yılda en yüksek fiyat artışı ise Bitez'de yaşanmış. Bir yılda yüzde 83 oranında artış meydana gelen Bitez'in İslamhaneleri lokasyonunda da satılık fiyatları yüzde 75 oranında yükselmiş. Mandalina bahçeleriyle ünlü Bağarası’nın taş evleri de son yılların trendleri arasında. Taş evlerin fiyatları 5 milyon TL civarında. Bitez'de ise popülerliğini kaybetmeyen Aktur ve Sarnıç siteleri tercih listesinin en başında bulunuyor. Bu yazlık sitelerin fiyatları Bitez ve çevresinden bağımsız hareket ediyor. Kendine ait beş farklı plaj işletmesi, servis ve sağlık hizmetleriyle farklılaşan sitede fiyatlar 2 milyon TL'den başlıyor. Bu sitelerin dışındaki konutları aynı lokasyonda olmasına rağmen daha uygun fiyatlarla bulmak mümkün. 1 milyon TL'nin altında yazlık seçenekleri oldukça fazla.

TURGUTREİS'TE MANDARİN HEYECANI

Yaz, kış tercih edilen Bodrum'dan bağımsız şehirleşmiş bir destinasyon Turgutreis... Kos adası manzarali mevki, ulaşım, alışveriş, plaj zengini. Akyarlar'dan Kadıkalesi'ne kadar uzanan uzun bir sahil şeridi var. D-Marin'de düzenlenen festivallerle her yıl kültür sanat aktivitelerine ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl metrekare fiyatı 5 bin 300 TL civarındayken bu yıl yaklaşık yüzde 42 oranında artış göstererek 7 bin 600 TL'ye yükselmiş. Bu bölgede özellikle daire tarzı konutların bulunması belirli bütçelerde yazlık arayanlar için çok fazla seçenek sunuyor. 400 bin TL'ye küçük bir daire sahibi olabilir, yaz, kış oturabilirsiniz. Bu açıdan çok popüler bir lokasyon.
Yarımadanın en lüks otellerinden Mandarin Oriental'in ikinci oteli için Turgutreis Fenerburnu'nu seçmesi fiyatları da hareketlendirmiş durumda. Bu projeyle birlikte fiyatlar, yüzde 30'a varan oranlarda yükselmiş. Turgutreis'e 8 kilometre mesafede olan Akyarlar, Bodrum'un güneybatı ucunda bulunuyor. Bodrum'un en önemli sörf merkezlerinden biri olan mahalle, müstakil konutlara sahip siteleriyle pandemi döneminde çokça talep almış.

Dicle Yürür Homes Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Yürür, “Köy statüsünü devam ettiren bir yapısı var. Aynı zamanda da Ortakent’e yakın olmasıyla öne çıktı” diyor. Malpleri andıran Karaincir Plajı'na 2 kilometre uzaklıkta olan Akyarlar son zamanlarda yeni lüks konut projeleriyle hareketlenmiş durumda. 

Ant Yapı Anthaven adıyla 1 artı 1'den 4 arti 1'e kadar eşitli tipte apart konutlar ve müstakil girişli villalar yapıyor. Toplamda 162 konutun olduğu bu proje çevrede fiyatlara yükseltmiş. Metrekare fiyatlar geçen yıla göre yüzde 30'dan fazla artarak 7 bin 300 TL civarına kadar çıkmış.

SAHİLİ YOK AMA TALİBİ ÇOK

Bodrum merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta olan Konacik, yarımadanın sahili olmayan mahallelerinden. Kiralık ve satılık evleriyle çok ilgi gören Konacık'ta Bodrum'un geleneksel beyaz evlerin aksine, modern binalara sahip. Son yıllarda çok fazla ilgi gören siteleri var; örneğin bölgeye yeni konsept getiren Acropol Sitesi... 600 metrekare arsa içinde 140 metrekarelik özel havuzlu tek kat flat tipi evler çok talep gördü. Bu evlere gelen ilgiyi gören inşaatçılar benzer projeler için kolları sıvadı. Bu sitelerin yaygınlaşması yaz, kış tercihi olanların talebini bu bölgeye çekti. Fiyatların 600 bin TL'den başladığını söyleyen Yokarlılar Emlak Emlak Danışmanı Tolga Tekin, “Ev kiraları da aylık 8 bin TL'ye ulaştı” diyor.

YARIMADANIN EN UCUZU 

Milas-Bodrum karayolu üzerinde denizle karşılaşılan ilk koya sahip Güvercinlik, havaalanına yakın olması tatilcileri cezbetse de son yıllarda fiyatları en ucuz kalan bölge oldu. 

Denize sıfır özel havuzlu bir villa Yalıkavak'ta 3 milyon dolardan satılırken Güvercinlik'te 2 milyon TL verecek müşteri bulunamıyor. Yapılan konut projeleri de bekleneni veremediğini söyleyen Göker Özkan, “Doktorlar Sitesi gibi oturmuş sitelerde nispeten daha değerli. Yine de konutların değeri diğer bölgelerdeki emsallerine göre daha ucuz. 250 bin TL'ye daire satılıyor" diyor.

Hürriyet Emlak verilerine göre, metrekare fiyatıyla Bodrum'un en ucuz mahallesi olan Güvercinlik'te pandemi nedeniyle yüzde 10'luk bir fiyat artışı yaşanmış. Haziran ayında metrekare fiyat 3 bin 700 TL'nin üzerine çıkmış. 
Fiyatların böylesine düşük olmasinin en önemli nedeni Bodrum merkeze, Yalıkavak ve Gümüşlük gibi eğlence destinasyonlarina uzak olması. Havaalanına yakınlığı önemseyen ve doğayla baş başa kalmak isteyenler için önemli bir avantaj taşıyor. Yakınındaki 7-8 köy var, 2 kilometrelik sahilinde yoldan uzak denizle baş başa yürüyüş yapılabiliyor.

MAZI VE YALI

Bodrum'un kalabalık mahallerinin aksine sakinliğiyle popüler olan Mazı, pandemi döneminde izole yaşamak isteyenlerin birinci adresi oldu. Mavitur noktalarından biri olan ve gizli cennet olarak anılan mahallede denize sıfır yerler bu dönemde hızla satıldı. Denizin üstündeki iki ve üçüncü sıraların metrekaresi bin 500 TL'den başlıyor. Bodrum'a yakın olmasına rağmen köy statüsünü koruyan, pırıl pırıl denizi ve yeşiliyle son yıllarda en popüler destinasyonlarin adresiydi. Pandemiyle birlikte talepte zirve yaptı. Adından da anlaşılacağı üzere çiftlik evleri için tercih edilen Yalıçiftlik büyük arazi tercihleriyle ön plana çıkıyor. 5 dönüm içinde çiftlik evi yapanların arttığı bu dönemde metrekare fiyatlar yüz TL'den başlıyor. Deniz kenarına gelindikçe metrekare fiyatlar bin 500 dolara kadar çıkıyor. Kızılağac-Yalıçiftlik hattinda tercihlerin büyük araziler şeklinde olduğunu söyleyen Dicle Yürür, “Hem ev yapıp hem de önünde organik tarım yapmaya elverişli alanı olan arazilere talep çok” diyor.

Müstakil yazlıklara rekor talep!

Bahçeli evlerin satışı katlandı!


Geri Dön