22 / 11 / 2024
fuzul

Boğaz'daki 45 yalı 10 yılda sessiz sedasız el değiştirdi!

Boğaz'daki 45 yalı 10 yılda sessiz sedasız el değiştirdi!

İstanbul Boğazı'nın Avrupa ve Anadolu yakasında bir mücevher gibi sıralanan yalıların satışında son dönemde adeta patlama yaşanıyor. Son 10 yılda İstanbul Boğazı'nın Anadolu ve Avrupa yakasında yer alan 45 yalı sessiz sedasız el değiştirdi




Osmanlı döneminden beri Türkiye'nin en prestijli gayrimenkulleri olma özelliğini sürdüren Boğaziçi'ndeki yalılar, çoğu zaman kimsenin ruhu duymadan el değiştiriyor. çünkü her biri çok ünlü olan yalı sahipleri, 'Yalı satıyor' dedirtmemek için salısın çok gizli kalmasını istiyor, İstanbul Boğazı'nın Avrupa ve Anadolu yakasında bir mücevher gibi sıralanan yalıların satışında son dönemde adeta patlama yaşanıyor.

Son 10 yılda tespit ettiğimiz kadarıyla İstanbul Boğazı'nda sessiz sedasız 45 yalı el değiştirdi. Bunun dışında birçok ünlü işadamının da yine el altından yalısını satışa çıkardığı bildiriliyor. 2009-2010 dönemi yalı satışlarının en yoğun olduğu dönem olarak göze çarpıyor. Bu dönemde ayda ortalama iki yalının el değiştirdiği ifade ediliyor.

Yalı piyasasındaki bu hareketlilik yabancı gayrimenkul yatırımcısının gözünden kaçmadı. Türkiye'de geçen aralık ayında faaliyetlerine başlayan ABD merkezli lüks emlak danışmanlık şirketi Sotheby's International Realty, portföyüne Boğaziçi yalılarını da aldı. Öyle ki; şirketin Türkiye ofisinin yalı portföyü, ABD'de büyük ilgi gördü.

Sotheby's International Realty'nin Türkiye ofisinin portföyündeki bu anlamdaki en değerli gayrimenkul Baltalimanı'ndaki Zeki Paşa Yalısı. Osmanlı döneminde Sultan ikinci Abdülhamit'in nazırlarından Zeki Paşa için yaptırılan halen de aynı soydan gelen akrabaları tarafından kullanılan yalı için ünlü bir otel zincirinin görüşmede olduğunu kaydedildi. Yalıya 100 milyon dolar değer biçiliyor.

Yılanlı Yalı (Bebek): İşadamı Aydın Bolak'a ait olan yalı, borçları dolayısıyla 2001'de 10 milyon dolar değer üzerinden Albaraka Türk'e devredildi.

Vedat Durusel Yalısı (Anadolu Hisarı):
Vedat Durusel'e ait olan yalı 2003 yılında Hayrettin Özaltın tarafından 5 milyon 300 bin dolara satın alındı.

Sadıkoğlu Yalısı (Bebek): Sadıkoğlu Ailesi'ne ait yalıyı 2006 yılında 20 milyon dolara Teknoloji Holdingin patronu Mehmet Emin Hitay satın aldı.

Tahsin Bey Yalısı (Yeniköy): Yalının son dönemdeki ünlü sahiplerinden biri Tercüman Gazetesi'nin sahibi Kemal llıcak'tı. Ilıcak'tan iktisat Bankası'nın patronu Erol Aksoy'a geçen Tahsin Bey Yalısı'nda şu anda ikamet eden Haluk Dinçer ve Suzan Sabancı Dinçer çifti yalıyı, 2004 yılında TMSF'den 22.2 milyon TL'ye satın almıştı.

Afif Ahmet Paşa Yalısı (Yeniköy):
Uzanlar'ın 1983 yılında satın aldığı Yeniköy'deki yalı, TMSF tarafından defalarca satışa çıkarıl-mıştı. 13 Nisan 2009'da Suzan Sabancı Dinçer tarafından 58 milyon TL'ye satın alındı.

Hazım Atıf Kuyucak Yalısı (Kanlıca): Kanlıca Koyu'nda el değiştiren bir başka yalı da ünlü Körfez Restoran'a ev sahipliği yapan Hazım Atıf Kuyucak Yalısı oldu. Ömer ve Suna Salur çifti ile Alinur Salur'a ait olan bu yalı, Erciyas çelik Boru Sanayi Aşž'nin (ERBOSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kamil Erciyas tarafından 2009 yılında 27 milyon TL karşılığın ¬da satın alındı.

Yedisekiz Hasan Paşa Yalısı (Kanlıca):
TMSF'nin 2009'un Nisan ayında satışa çıkardığı yalıyı Abdi İbrahim İlaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut 20 milyon dolara satın aldı.

Tevfik Ercan Yalısı (Bebek): Küçük Bebek'te yer alan ve çınar Otelin kurucusu Tevfik Ercan'ın ismiyle anılan yalı, 18 milyon dolar karşılığında el değiştirdi. Yalıyı Orsan Tekstil'in sahibi olan Osman Ör satın aldı.

İkiz Yalılar (Kandilli): Sabancı Holdingin kurucusu merhum Hacı Ömer Sabancı'nın kardeşi merhum Hacı Mehmet Sabancı'nın oğlu Kaya Sabancı'nın Kandilli'de 'İkiz Yalı' olarak geçen yalısı, geçtiğimiz haziran ayının başında Erikli Su markasını yaratan ve bu markanın hali hazırdaki ortaklarından Hasan Aslanoba tarafından 16 milyon Euro'ya satın alındı.

Köseleciler Yalısı(Anadolu Hisarı): Anadolu Hisarı İskelesi'nin hemen yanı başında yer alan Köseleciler Yalısı da el değiştiren tarihi yalılar kervanına katıldı.

Evgin Yatırım Menkul Değerler A.şž'nin sahibi olan Pamir Sezener'e ait olan bu yalı 5 milyon 500 bin TL karşılığında tekstil ve turizm alanında faaliyet gösteren Akkanat Holding'in sahibi Ali Akkanat tarafından satın alındı.

Yüzüklü Yalısı-Alemdar Yalısı (Beykoz):
Birsen Alemdar'ın varisi olduğu bu yalı 13 mil ¬yon TL karşılığında tekstil sektöründe faaliyet gösteren Dalkıran Grup'un 2009 patronu Yaşar Dalkıran tarafından satın alındı.

Manas Efendi Yalısı (Tarabya): Tarabyada yer alan ve miras davası 16 yıl süren 131 yıllık 2010 Manas Efendi Yalısı icradan satışa çıkarılmıştı. Manas Efendi Yalısı'nı, geçtiğimiz günlerde 2 milyon 300 bin TL karşılığında Erdal Aslan Menemenlioğlu satın aldı.

Zarif Mustafa Paşa Yalısı Mehtabiye Köşkü:
Bir süredir aile içi anlaşmazlık nedeniyle satış masasında olan Anadoluhisarı'nda yer alan Zarif Mustafa Paşa Yalısı Mehtabiye Köşkü, 4 şžubat 2011 tarihinde Murat Karamancı tarafından satın alındı. Karamancı'nın bu köşkü 18 milyon 64 bin TL'ye (11.3 milyon doiar) aldığı belirtiliyor.

Fuat Paşa Yalısı (Anadolu Hisarı): Yakalandığı amansız hastalık nedeniyle geçtiğimiz yılın son ayında yaşamını yitiren Melek Ceyla Gölcüklü'nün eski eşinin armağan ettiği ve oturamadan 2006 yılında sattığı Anadoluhisarı'ndaki Fuat Paşa Yalısı, 3 Aralık 2010 tarihinde 5.9 milyon dolar karşılığında yeniden el değiştirdi. Yalının yeni sahibi; Türkiye Jokey Kulübü(TJK) Muhasip Üyesi işadamı Cüneyt çalıcıoğlu.

Clifton Yalısı(Kandİllİ): Kandilli'deki görkemli Clifton Yalısı, 14 Ekim 2010 tarihi itibari ile Torunlar Grubu Yönetim Başkanı Aziz Torun'a geçti. 19'uncu yüzyılın sonlarında inşa edilen tarihi Clifton Yalısı için Torun'un 11.5 milyon dolar ödeme yaptığı belirtiliyor.

Aksu Yol Yalısı(Bebek): Boğazda yalı operasyonuna imza atan bir diğer isim de Koza-İpek Holding'in patronu Akın İpek oldu. İpek, 2010'un Ekim ayında İstanbul'un gözde semti Bebek'te bulunan Handan Aksu ve kızı Suzan Aksu'ya yol yalısını 21 milyon 500 bin dolara satın aldı.

Veysel Midil Yalısı(Anadolu Hisarı): Bursa kökenli Türkün Holding'in patronu Erol Türkün. Anadolu Hisarı'nda Ömer Veysel Midil ile Veysel Dursun'un hissedarı olduğu yalıyı geçtiğimiz 2010'un Ekim ayında 6 milyon 200 bin dolara satın aldı.

Akın Öngör ve Ergün Özen'e ait Yol Yalısı(Tabya): Garanti Bankası Eski Genel Müdürü Akın Öngör ile şimdiki genel müdürü Ergun Özen'e ait olan Tarabya'da yer alan yol yalısı, sessiz sedasız el değiştiren yalılar ker-vanına katıldı. Öngör ve Özen'in yaklaşık 2.5 yıl önce ortaklaşa aldıkları bu yalıyı 10 milyon dolara sattıkları belirtiliyor.

Hamlacibaşi Yalısı: Bir süredir satış masasında olan Beykoz'daki yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip Hamlacı Halil Ağa Yalısı, bilinen adıyla Hamlacıbaşı Yalısı, geçtiğimiz mart ayında Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş tarafından satın alındı. Altınbaş'ın tapuya bildirilen rakama göre bu yalıyı 7 milyon TL'ye satın aldığı görülüyor. Ne var ki; emlakçılar yalının değerinin 10 milyon doların altında olmadığı görüşünde birleşiyor.

Nadire İçkale'nin Yalısı: Son dönemde sos-yeteye yaptığı Umre organizasyonları ile isim yapan İçkale Otelleri'nin patroniçesi Nadire İçkale'nin çengelköy'deki yalısı satıldı. Nadire içkale'ye ait olan ve 27 Ağustos 2010 tarihinde Asya Katılım Bankası'na(Bank Asya) geçen yalı 15 Aralık 2010 tarihinde Aktif Elektrik Mühendislik ve Müteahhitlik Sanayi ve Ticaret Ltd'ye satıldı. Satış rakamı hakkında banka tarafından bilgi verilmezken, yalının yaklaşık 18 milyon dolar karşılığı el değiştirdiği ifade ediliyor.

Boğaz'da kaç yalı var

Boğaziçi'nde toplam 366 tane birinci, ikinci ve üçüncü dereceden tarihi eser niteliği taşıyan yalı bulunuyor. Tarihi niteliği olmayanlar da dahil edildiğinde Boğaz'ın iki yakasında toplam 600 yalı bulunuyor. Sarıyer'de 136, Beykoz'da 109, Üsküdar'da 84, Beşiktaş'ta ise 37 tarihi eser niteliğinde yalı var. Boğazdaki toplam birinci sınıf tarihi yalı; Beykoz 18, Üsküdar 24, Sarıyer 41 ve Beşiktaş'ta altı olmak üzere 89. İkinci sınıf tarihi yalıların dağılımı ise; Beykoz 64, Üsküdar 20, Sarıyer 74 ve Beşiktaş 30 olmak üzere toplam 208 şeklinde. Üçüncü sınıf tarihi eser niteliği taşıyan yalı ise Beykoz 27, Üsküdar 20, Sarıyer 21, Beşiktaş 'ta ise bir olmak üzere toplam 69.

Yalı alıp zarar eden olmadı

İstanbul Boğazı'nda yalı satışı denildiğinde ilk akla gelen isim; Ayıkcan Emlak'ın sahibi Yüksel Ayıkcan. Parası olan için yalı yatırımının çok karlı olduğuna vurgu yapan Ayıkcan, bu konuda şu bilgileri veriyor: 'şžimdiye kadar yalı alıp da zarar eden hiç olmadı... insanlar için yalıda yaşamak ulaşabilecekleri en üst noktalardan bir tanesi. Boğazın sayılı sakinleri arasına katılabilmeyi kim istemez ki Boğazdaki yalılara istesenizde bir fazlasını daha ilave edebilme şansınız yok. O yüzden de boğazda yaşayan sayılı aileden biri olmak çok prestijli... Yalılarda bahçe ve rıhtım büyüklüğünün çok önemli yeri var. Bulunduğu mevkii, toplam kullanım alanı, tavan yüksekliği, görmüş olduğu manzara da büyük önemli taşımakta. Bunun yanında yalıların günümüz mimarisinden çok, tarihi kimliğe sahip olması ve restorasyonu sırasında tarihi dokusunun korunmuş olması da çok önemli.'

Yalı alışverişinin püf noktaları...

Yalı, dillendirmeden satılmalıdır. Yalı sahipleri, yalılarını sattıklarını gizlemek ister. Bazı Yalı satışlarında gazete ilanı bile yayınlanmaz. Bu yüzden de, yalı emlakçısının çok iyi bir çevreye sahip olması gerekiyor.

Satılık bir yalı geldiğinde önce tapusuna bakılır. Eski eser olup olmadığı, Anıtlar Kurulu'nda kaydının bulunup bulunmadığı öğrenilir. Alıcıya, yalıların yapılırken kaçağı olup olmadığı, mühürlenip mühürlenmediği, iskanı bulunup bulunmadığı net bir şekilde anlatılmalıdır.

Yalı vardır, birinci sınıf tarihi eserdir. Yalı vardır, sadece tavanı birinci sınıf tarihi esere giriyordun Bu yüzden Anıtlar Kurulu'na mutlaka gidip bakmak gerekir.

Tarihi eser niteliği taşıyan yalıda bir tamirat yapılacaksa, proje hazırlanır ve Anıtlar Kurulu'ndan izin alınarak yapılır, izin almadan yalıda boya bile yapılamaz. Eski eser olmayan yalının da kamuya açık olup olmadığı yada konut olup olmadığına bakılması gerekir...
İndergi


Geri Dön