23 / 12 / 2024

Boğaziçi kesinlikle imara açılmayacak!

Boğaziçi kesinlikle imara açılmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Yapılması düşünülen düzenlemede Boğaziçi kesinlikle imara açılmamaktadır" dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı hedefler doğrultusunda 1 milyon 300 bin konutun dönüşümünü sağladıklarını ifade eden Bakan Kurum, acil dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konut daha olduğunu, bu tespit çerçevesinde planlarını hazırladıklarını belirtti.

Bakan Kurum, bu dönüşümlere ilişkin İller Bankası Genel Müdürlüğü kanalıyla yapılan düzenleme çerçevesinde belediyelere 4 milyar TL'ye kadar finans desteği sağlayabildiklerini söyledi.

"Boğaziçi; CHP, AK Parti meselesi değildir"

Boğaziçi Kanunu'na ilişkin birçok milletvekilinin soru sorduğunu belirten Kurum, sözlerine şu şekilde devam etti;

"Boğaziçi; CHP, AK Parti meselesi değildir. Mesele Boğaziçi'nin gelecek kuşaklara bırakılma meselesidir. Meseleyi yetki alma verme kanunu olarak kimse görmemelidir. Boğaziçi ulusal bir sorumluluktur. Hepimizin üzerine düşen görevler vardır. Boğaziçi sorununu 16 milyon değil, 82 milyonun hatta tüm insanlığın sorunu olarak görüyoruz. Biz bugüne kadar hiçbir çalışmamızda millete rağmen hareket etmedik, hep milletimizle birlikte yürüdük. İçerisinde milletimizin menfaati olmayan hiçbir çalışmaya imza atmadık, atmayacağız. Planlama yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığında değildir ve yapılması düşünülen düzenlemede Boğaziçi kesinlikle imara açılmamaktadır. Aksine tarihi, doğal dokusu ve silüetini koruyacak, yeşil alanları artıracak, oğazda kaçak yapılaşmayla mücadele edecek önemli adımların atılacağı düzenleme yapılacak. Bu düzenlemeye ilişkin yetki Meclisimizdedir. Bu konu yerel idarelerin çözeceği bir konu olmanın ötesine geçmiş ulusal bir sorun haline gelmiştir. Biz İstanbul'un incisi Boğaziçi'mizi; canımızı, yavrularımızı korur gibi koruyacağız" 

"İmar Barışı'ndan 23 milyar 954 milyon lira gelir elde edildi"

Nusaybin'deki konutların teslimlerinin devam ettiğini belirten Bakan Kurum, "Barış Pınarı Harekatı sırasında ilçemize isabet eden havan toplarından dolayı meydana gelen zarar ve ziyan tespiti yapıldı. Bu hasarlar Bakanlığımız tarafından giderilmeye başlandı" diye konuştu.

Kurum, İmar Barışı'ndan 23 milyar 954 milyon TL gelir elde edildiğini söyledi. Kurum, "Bu gelirden Kentsel Dönüşüm Proje özel hesabına 2 milyar lira kaynak aktarıldı. Bunun dışında da Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nda yer alan 65 bin konutun yapımı planlanmaktadır. Bu çerçevede İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Üsküdar, Kartal, Kağıthane,  Ankara  Mamak, Altındağ, Burdur ve Erzurum'da başlattığımız kentsel dönüşüm projeleri de bu projeden kaynak alacak projeleridir. Diğer kentsel dönüşüm projeleriyle alakalı İmar Barışı'nın dışında da Hazine ve Maliye Bakanlığıyla ilgili ve yurt dışından finans destekleri alınmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kurum, 40 dakikalık sunumunun yarısını iklim değişikliğine ilişkin konuların kapsadığını ifade ederek, sadece çevre projeleriyle değil, kentsel dönüşüm projeleriyle de iklim değişikliği ve sıfır atığa uygun projeler yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Hazine'ye ait taşınmazların envanter kaydının bulunduğunu belirten Bakan Kurum, "Bugün itibarıyla 3 milyon 942 bin hazine taşınmazının kaydı bulunmaktadır." dedi.

Belediyelere kendi imar yönetmeliklerini yapma yetkisi verildiğini söyleyen Bakan Kurum, bu çerçevede bugüne kadar İstanbul, Bursa, Ankara ve Gaziantep büyükşehir belediyelerinin tekliflerinin uygun görüldüğünü, yönetmeliklerinin yürürlüğe girdiğini söyledi.

"24 bin 608 şehit ailemize 1 milyar 221 milyon lira kredi kullandırıldı"

Bir milletvekilinin "Salda'yı korumuyorsunuz, aksine kirletiyorsunuz, doğal güzellikleri bozuyorsunuz." sözlerine katılmadığını belirten Bakan Kurum, Bakanlığın Salda Gölü ve çevresinin doğal güzelliklerini korumaya yönelik yaptığı çalışmaları anlattı.

Kütahya ve Iğdır'da Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalar yapan Kurum, daha sonra Çevre Kanunu kapsamında gerçekleşen denetimler ve uygulanan cezalara değindi.

Kaçak yapılaşmayla mücadelede, kanun yürürlüğe girdikten sonra yapılan kaçak yapıların tapularına şerh konulması çalışmasının çok önemli olduğunun altını çizen Kurum, milletvekillerinden bu çalışmaya destek vermelerini istedi.

Kurum, Özel Çevre Koruma bölgelerinin yüzde 56'sının deniz koruma alanı içerisinde kaldığını anlatarak, yapılan çalışmalarla deniz koruma alanlarını tescil ettiklerini dile getirdi.

Ergene Havzası'ndaki kirlilikle ilgili 2012 yılında Türkiye'nin en büyük çevre projesinin başlatıldığını hatırlatan Kurum, "Bu projenin üç atık su arıtma tesisi tamamlandı, ikisinin inşaatı devam ediyor. Yine denize bağlantı tamamlanmış durumda." dedi.

İztuzu Plajı'nı korumak için çok önemli adımlar attıklarını anlatan Kurum, iki yıl önce ile şu an kıyaslandığında, yeniliklerin net şekilde görüleceğini ifade etti.

Kurum,  TOKİ  tarafından şehit ailelerine yönelik yapılan çalışmalara ilişkin, "Bir şehit ailesine 2019 yılında 137 bin lira faizsiz konut kredisi verilmektedir. Bugüne kadar 24 bin 608 şehit ailemize 1 milyar 221 milyon lira kredi kullandırılmıştır." dedi.

Yeni Boğaziçi Yasası neler getiriyor?


Geri Dön