27 / 04 / 2024

Boğazkesen Mescidi açılışa gün sayıyor!

Boğazkesen Mescidi açılışa gün sayıyor!

Fatih Sultan Mehmed’in emaneti olan Boğazkesen Mescidi’nin inşası büyük oranda tamamlandı. Mescidin bayramda açılması planlanıyor. Rumelihisarı’nın avlusunda bulunan Boğazkesen Mescidi’nin yeniden inşa çalışmaları devam ediyor.



Fatih Sultan Mehmed’in emaneti olan mescidin, İstanbul’un fethinin yıldönümü olan 29 Mayıs’ta ibadete açılması planlanmıştı. Ancak devam eden çalışmalar dahilinde Ramazan Bayramı’nda açılacağı öngörülüyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeniden yapımına karşı çıkan sanatçılara “Kimin bağından kimi kovuyorsunuz?” diye gösterdiği tepkiyle gündeme gelen Boğazkesen Fetih Mescidi, yeniden ihya edilerek aslına uygun olarak yapılıyor. Açık hava tiyatrosunun bulunduğu bölgede İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından inşa edilen mescit büyük oranda tamamlandı. Minarenin günümüze ulaşan tek orijinal parça olması restorasyonun uzamasına sebep oldu. Boğazkesen veya Fatih/Fetih Mescidi olarak da bilinen yapının tam 562 yıllık bir tarihi var. Mescit, hisardaki Boğazkesen Camii gibi 1452’de Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırıldı. Mescidin yapımı 90 gün sürdü. Cami ise 18. yüzyılda yıkıldı.


18. YÜZYIL’DA ÇÖKTÜ

Sarnıç üzerine inşa edilen mescit, 18. yüzyıl sonunda meydana gelen depremde sarnıcın içine çöktü. Mescit alanı da bir platform haline getirildi. Mescidin haziresinin (mezarının) olduğu yere de tribün amaçlı basamaklar yapıldı. Alan, 2008’e kadar konser alanı olarak kullanıldı. İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 7 Ekim 2009’da tarihi mescidin minaresinin, duvar ve sarnıç kalıntılarının mevcut durumlarıyla muhafaza edilmesine karar verdi. Mescit aynı zamanda birinci grup kültür varlığı olarak tescil edildi. İBB, mülkiyeti kendisine ait yıkık mescidin ihyası için bir proje başlattı. Koruma Bölge Kurulu projeyi onaylarken, İBB mescit için 28 Mayıs 2013’te ruhsat aldı. Eylül 2013’te inşaat için sözleşme imzaladı ve geçen yıl haziran ayında inşaata başlandı.


Habertürk



Geri Dön