Bombaya dayanıklı dış cephe
Binalara dış cephe giydirmesi yapan Çuhadaroğlu Holding, geliştirdiği bombaya dayanıklı dış cephe kaplama sistemlerini de uygulamaya başladı.
Daha önce İzmir NATO lojmanlarını bu sistemle yapan Çuhadaroğlu Holding, akında Adana'daki İncirlik Üssü projesine başlamaya hazırlanıyor.
Soruları yanıtlayan Çuhadaroğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Çuhadaroğlu, bombaya dayanıklı dış cephe sistemi ile ilgili çalışmaya HSBC Bank binasının bombalanmasının ardından başladıklarını ve 2-3 yıl içinde bu sistemi oluşturduklarını, dünyada bu sistemi uygulan 3 firmadan bir olduklarını söyledi.
Alüminyum doğrama sistemleriyle insanları soğuktan, yağmurdan, hava şartlarından korumanın dışında bombadan da koruyacaklarını ifade eden Çuhadaroğlu, "Bu anlamda başta İzmir'deki NATO lojmanları ve Adana'daki İncirlik Üssü olmak üzere bir çok projeye başladık. NATO lojmanlarını bitirdik. İncirlik Üssü şu anda proje aşamasında. Orada devamlı bir program değişikliği oluyor. ABD Senatosundan onayları gelecek. İşi almak üzereyiz, bütçe onayını bekliyoruz" dedi.
Nejat Çuhadaroğlu, bunun dışında hedef teşkil edebileceği için isim veremeyeceği bir takım özel kuruluşlara da bu sistemi yaptıklarını belirtti. Çuhadaroğlu, "Bunlar daha önce hedef olmuş kuruluşlar. İşi alırken protokole dahi isimlerinin açıklanmaması şartını koydular" diye konuştu.
Çuhadaroğlu, Kuzey Irak'ta yapılan bir çok projeyle de ilgilendiklerini, ancak henüz bir netice elde edemediklerini söyledi. Türkiye'nin aslında terörün doğrudan hedefi bir ülke olduğuna işaret eden Çuhadaroğlu, "Burada bir takım özel kuruluşların taleplerinin dışında bana göre halka, kamuya açık ciddi alışveriş merkezlerinin, ticari merkezlerin korunma altına alınması gerekiyor" dedi.
Çuhadaroğlu, Güney Doğudaki bir takım askeri karakolların da bu şekilde korunması gerektiğini, bu karakolların roketle atılan bombalara karşı bir önleminin bulunmadığını savundu.
"ESKİ HSBC BİNASINA NORMAL GİYDİRME CEPHE SİSTEMİ UYGULUYORUZ"
Levent'teki eski HSBC Genel Müdürlük Binasının dış cephe sistemlerini kendilerinin yaptığını, ancak burada bombaya dayanıklı dış cephe sistemi uygulanmadığını söyleyen Çuhadaroğlu, "Binanın şu andaki sahibi ve kullanıcısı TMSF maalesef bombaya dayanıklı bir sistem istemedi. Biz de orada normal giydirme cephe sistemi uyguluyoruz. Bina 2 ay içinde tamamlanacak" dedi.
Binaların giydirme işlemini bir terzi gibi çalışarak yaptıklarını, binalar standart olmadığı için her binayı yaparken fiyatların değişiklik arz ettiğini vurgulayan Çuhadaroğlu, normal bir doğrama sisteminde metre kare fiyatları 150 dolar ile bin dolar arasında değişirken, bombaya dayanıklı doğramaların fiyatlarının 800 dolar ile 3 bin dolar arasında olduğunu kaydetti.
Çuhadaroğlu, bombaya dayanıklı dış cephe sisteminin, bombaya karşı binanın içinde cam ve metal parçalarının dağılarak insanların yaralanması ve ölmesini önlediğini belirtti.
Çuhadaroğlu, Ar-Ge departmanlarında bombaya dayanıklı dış cephe sistemlerinin yanında yangına dayanıklı kapılar yaptıklarını da anlattı.
"İSTANBUL'UN DOKUSUNA UYGUN BİR PROJE YARATMAK ÇOK İSTİYORUM"
Giydirme cephelerde şu andaki trendin, olabildiğince uçuk binalar yapmak, binaları değişik formlara sokmak olduğunu söyleyen Çuhadaroğlu, "Eskiden binalar sigara paketi gibi kutu kutuydu, şimdi yamru yumru, burgulu, devamlı farklılık ve estetik var. Yurt dışındaki binalarda artık bu trend var, biz de onlarla uğraşıyoruz" diye konuştu.
Nejat Çuhadaroğlu, Paris'in ünlü Jussieu Üniversitesinin Campus De Jussieu Batiment 16M binasının dış cephe kaplamalarını dantel gibi işlenmiş şekilde yaptıklarını, binanın mimarının Fransa'da ödül aldığını kaydetti.
Yurt dışındaki diğer faaliyetleri hakkında bilgi veren Çuhadaroğlu, Paris'te hala Spor Bakanlığının işini yaptıklarını, Kazakistan'da ikinci üçüncü işlerin peşinde olduklarını belirtti. Çuhadaroğlu, "İstanbul'un dokusuna uygun bir proje yaratmayı çok istiyorum. Uygun arsa bulursam çok değişik bir proje yapacağım. Piyalepaşa'da bir arsamız var, ancak hala ruhsat işleri ile uğraşıyoruz" şeklinde konuştu.
HADIMKÖY'DE TİCARET MERKEZİ.
Holdingin inşaat faaliyetleri ile ilgili de Çuhadaroğlu, Haramidere'deki Yakut Evler projesini bitirmek üzere olduklarını, Hadımköy'deki arsalarına ise ticaret, iş merkezi yapacaklarını, projenin önümüzdeki aylarda hayata geçeceğini bildirdi. Nejat Çuhadaroğlu, gayrimenkul sektöründeki gelişmelere ilişkin olarak da şunları söyledi: "Özellikle konut satışlarında şu anda ciddi durgunluk var. Seçim çok etkiledi. Türkiye olmayacak zamanda olmayacak bir seçim yaşadı. Sektörde önümüzdeki aylarda çok büyük hareket olacağını zannetmiyorum. Sektör zaten lüzumsuz yere çok aşırı bir patlama yaşamıştı. Türk müteahhitlerinin yapacağı tek hareket var o da yurt dışındaki işlere, sektörlere atlamasıdır. Yurt dışında çok iş var ve Türk firmalarının daha fazla yurt dışında bulunmaları, ihracata katkı sağlamaları gerekiyor."
Çuhadaroğlu, Türkiye'nin artık uydu kentlere ihtiyacı bulunmadığını, yapılması gereken şeyin İstanbul'un yeniden inşası olduğunu ifade ederek, "Bana göre Türkiye'deki inşaat sektörünün canlanması ve İstanbul'un çirkin görüntüsünden kurtulması için binaların dörtte üçünün yıkılıp yerine yenilerinin yapılması gerek. Mevcut binaların bir çoğu çürük, altyapı yok" diye konuştu.
Verilen bilgiye göre 1954 yılında kurulan Çuhadaroğlu Holding'in dış cephe kaplamalarını gerçekleştirdiği binalar arasında Atatürk Havalimanı gibi bir çok havalimanı, İş Bankası Kuleleri gibi bir çok banka binası, oteller ve alışveriş merkezleri bulunuyor.