03 / 05 / 2024

Bora Can Yıldız: Irak'ta altyapı yatırımları artırılacak!

Bora Can Yıldız: Irak'ta altyapı yatırımları artırılacak!

Bora Can Yıldız "Irak'ta önümüzdeki dönem 2.5 milyon yeni konuta ihtiyaç var. Irak hükümeti 2016 yılına kadar yeni konut yapımı için 36 milyar dolar bütçe ayrıldı" dedi...



EİD İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bora Can Yıldız, Dubai'de düzenlenen Altyapı Konferansında konuşmacı olarak Türkiye'yi temsil etti. Ortadoğu pazarının yapılan yatırımlara rağmen hala büyük potansiyele sahip olduğunu söyleyen Yıldız, "Irak'ta önümüzdeki dönem 2.5 milyon yeni konuta ihtiyaç var. Irak hükümeti 2016 yılına kadar yeni konut yapımı için 36 milyar dolar bütçe ayrıldı. Irak'ta altyapı sorunları nedeniyle trafik kazalarında ölen insan sayısının, patlamalarda ölen insan sayısından fazla. ABD tanklarının tahrip ettiği yolları yapacak şirketler aranıyor. Irak'ta önümüzdeki sene 500 yeni köprü ve 4 bin 500 km yol yapılacak. Irak merkezi hükümeti ile Türkiye arasında yaşanan gerilim yüzünden Türk şirketlerinin karşısına birçok engel çıkarılıyor. Buna rağmen Irak ve Türk halkı bu engelleri aşmak istiyor Eğer şirketler Irak'ta oyunu kuralına göre oynarsa orta vadede planlanan 1 trilyon dolarlık pazardan pay alabilir" diye konuştu.

Politik gerilim var

Irak halkının savaş ve yokluğa rağmen misafirperverliği asla unutmadığına dikkat çeken Yıldız, şunları kaydetti: "Bu bölgede doğup 30 yaşına gelmiş biri doğduğu günden bu yana savaş görmüştür. Ancak Batı'da unutulan tevazu, paylaşma ve misafirperverlik bu bölgenin insanının özelliği.
Buraya gelen bazı Batılı şirketler para kazamp geri dönmeyi hedefliyorlar. Fakat öncelikle insanlara hizmet amaç edinilmeli. Türk insanı bu bölgede, ortak ahlaki değerleri ve kültürü sayesinde çok daha iyi karşılanıyor. Hükümeüer arasındaki gerilim yüzünden Türk şirkeüerinin karşısına birçok engel çıkıyor. Ama unutulmaması gereken, bu durumun politik nedenlerden kaynaklanması. Türk, Irak insanı ve Ortadoğu insanı arasında ortak bir miras ve geçmiş var. Bu kardeşlik ve birlik tekrar sağlanırsa, ekonomik istikrar, güvenlik ve huzur tekrar sağlanır."


Dünya

Geri Dön