27 / 04 / 2024

Borç krizindeki emlak devi Evergrande'de üst düzey yönetici gözaltına alındı!

Borç krizindeki emlak devi Evergrande'de üst düzey yönetici gözaltına alındı!

Borç krizindeki inşaat ve emlak devi Evergrande'nin elektrikli araç üreticisi Evergrande NEV'in Başkan Yardımcısı Liu gözaltına alındı. Yöneticinin "yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu" şüphesiyle soruşturulduğu belirtildi.



Çin'in borç krizindeki olan inşaat ve emlak şirketi Evergrande'nin iştiraki elektrikli araç üreticisi olan Evergrande NEV'in Başkan Yardımcısı Liu Yongcuo gözaltına alındı.

Söz konusu şirket, hisselerinin işlem gördüğü Hong Kong Borsasına gönderdiği bilgi notunda, Liu'nun "yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu" şüphesiyle soruşturulduğunu kaydedildi.

Söz konusu açıklamadan sonra gün içerisinde yüzde 23'e kadar değer kaybeden şirketin hisseleri toparlanarak günü yüzde 6 düşüşle tamamladı.

İnşaat ve emlak hizmetlerinden sonra Evergrande'nin faaliyet gösterdiği üçüncü büyük iş kolu olan elektrikli araç birimi, grubun 300 milyar doları geçen borçlarının yeniden yapılandırılmasında varlık satışı açısından da oldukça kritik görülüyordu.

Borç krizindeki emlak devi Evergrande de üst düzey yönetici gözaltına alındı!

Emlak devinin 2023 yılının Aralık ayında Dubai merkezli otomobil üreticisi NWTN'e 500 milyon dolarlık hisse satışında anlaşma sağlanamamıştı.

Çinli inşaat devi Evergrande, Çin'de gayrimenkul sektöründe düşüşle ortaya çıkan borç krizinin merkezinde bulunuyor.

Haber Global'in aktardığı detaylara göre vadesi geldiği halde ödeyemediği dış borçları sebebiyle birkaç defa temerrüde düşen, alacaklıların açtığı çok sayıda davayla karşı karşıya kalan şirket, borç problemlerine ek olarak düzenleyici kurumlar ve adli makamlar tarafından soruşturuluyor.

Ayrıca konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre söz konusu grubun varlık yönetimi iştiraki Evergrande Finansal Varlık Yönetimi'nin, "gölge bankacılık" faaliyeti şüphesiyle soruşturulduğu öne sürülmüştü. Şirketin, bireysel müşterilere satmış olduğu menkul varlıklardan elde ettiği gelirleri, düzenlemelere aykırı olarak konut projelerinin finansmanında kullandığı iddia edilmişti.

Çin polisi, 18 Eylül 2023 tarihinde şirketin bazı çalışanlarının soruşturma kapsamında gözaltına alındığını açıklamıştı.

Ayrıca gözaltına alınanların kimliği açıklanmazken, ulusal basına sızmış olan bilgilerde, aralarında Genel Müdür Du Liang ve Genel Müdür Yardımcısı Yao Bıncai'nin olduğu, yönetici düzeyinde 10'dan çok kişinin "yasa dışı fon toplama" şüphesiyle soruşturulduğu öne sürülmüştü.

Emlak devi Evergrande'nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hui Ka Yan, "yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu şüphesiyle" 27 Eylül 2023 tarihinde polis gözetimine alınmıştı.

Grubun eski Üst Yöneticisi (CEO) Şia Haycun ve eski Mali İşler Koordinatörü (CFO) Pan Darong'un da gözaltında tutulduğu belirtilmişti.

 

Rusların yurt dışındaki emlak yatırımları azaldı!

Almanya'dan ev almak isteyenlere müjde! Konut kredisi faizleri düştü!

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar duyurdu: İnşaatlara sınırlama getirilebilir!


Geri Dön