30 / 04 / 2024

Borçlanma yapan EYT'liye vergi iadesi olacak

Borçlanma yapan EYT'liye vergi iadesi olacak

EYT'de flaş gelişme yaşandı. EYT'liler borçlanma primlerinin bir kısmını vergi indirimi ile geri alabiliyor. İşte tüm detaylar...



ASKERLİK, DOĞUM BORÇLANMASI MALİYETİ AZALTILABİLİR Mİ?

SGK’ya askerlik borçlanması yapmak için 27 Aralık 2022 tarihinde dilekçe verdim. Dilekçemin cevabı geldi. Bir ay içinde 31.059 TL ödemem gerekiyor. Çalışırken askerlik borçlanması yaparsam 24 – 25 bin lira ödersin diye söylediler. Askerlik borçlanması maliyetini indirme imkânı var mı? (Egemen Ö.)

Sorunuzun cevabına geçmeden önce kısa bir genel bilgi vereyim. Sizin gibi emeklilikte yaşa takılanlar aralık ayında Sosyal Güvenlik Kurumu’na gerek eksik prim günlerini tamamlayabilmek, gerekse sigorta başlangıç tarihlerini öne çekerek EYT kapsamına girmek için çok yoğun bir şekilde askerlik ve doğum borçlanması başvurusunda bulundu. Borçlanma başvurusunu 31 Aralık 2022 tarihine kadar yapmış olanlar, geçen yılki asgari ücret üzerinden prim ödeyecekler. En düşük prim tutarı 18 ay askerlik borçlanmasında 37 bin 273 TL, her bir çocuk için 2 yıla kadar (720 gün) doğum borçlanmasında ise 49 bin 697 TL olacak. Borçlanma dilekçesini 1 Ocak 2023 tarihinden sonra verenler ise 18 ay askerlik için en az 57 bin 646 TL, her bir çocuk için 2 yıla kadar doğum borçlanmasında ise 76 bin 861 TL ödeyecekler.

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, işçi ve memurların hizmet borçlanması amacıyla SGK’ya yaptıkları prim ödemeleri, vergi matrahından indirebiliyor. Böylece ödedikleri primin bir kısmını vergi indirimi yoluyla geri alıyorlar. Bu haktan yararlanabilmek için birinci koşul, çalışmaya devam etmektir. EYT kapsamında emekli olanlar da çalışmaya devam etmeleri halinde vergi indiriminden yararlanabilirler. İkinci koşul ise vergi kesintisine tabi ücret geliri elde etmektir.

2022 yılında başlayan uygulamaya göre, asgari ücrete kadar olan kazançlar vergi dışı bırakılmış olduğu için, asgari ücretle çalışanlar askerlik, doğum borçlanması dolayısıyla vergi indiriminden yararlanamazlar. Çünkü vergi kesintisine tabi kazançları bulunmuyor.

Bundan sonra anlatacaklarım, kazancı asgari ücretin üzerinde olan memur ve işçiler ile ilgilidir. Hizmet borçlanması için yatırılan primlerle ilgili vergi indiriminden yararlanabilmek amacıyla öncelikle ödeme belgesinin işverene verilmesi gerekiyor. Belge işverene verildiği aydan başlayarak, takvim yılı sınırlaması olmaksızın, ödenen tutarın tamamı her ay elde edilen kazançtan indirilir.

Örneğin, asgari ücretli bir kişinin askerlik borçlanması için 37.273 TL ödediğini varsayalım. Brüt kazancı 15 bin lira olan kişinin asgari ücreti aşan kazancından vergi kesiliyor. Vergi indirimi için başvurduğunda kazancının 37 bin 273 liralık kısmından vergi kesintisi yapılmaz. Böylece, en düşük vergi oranı (yüzde 15) uygulandığında dahi 5 bin 590 liralık vergi indiriminden yararlanır. Doğum borçlanması için 49.697 TL ödeyen kişi de en az 7.454 TL vergi indirimi alır. Böylece borçlanma için ödediği paranın bir kısmını vergi indirimi yoluyla geri alır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön