Borçlanmayla erken emekli olunabilir mi? Hemen emekli olmak isteyenler bu detaylara dikkat!
Erken emekli olmak isteyen milyonlarca kişi borçlanma ve detaylarını araştırıyor. Peki borçlanmayla erken emekli olunabilir mi? İşte ayrıntılar...
Emekli olmak isteyen milyonlarca vatandaş, emekliliklerini erkene çekmenin yollarını araştırıyor. Emekli olacak vatandaşlar 'Borçlanmayla erken emekli olunabilir mi?' sorusunun yanıtını araştırıyor.
Posta Gazetesi köşe yazarı Ekrem Sarısu, bugünkü köşesinde borçlama ile emekliliğin öne çekilip çekilemeyeceğini kaleme aldı.
DOĞUM BORÇLANMASI İLE ERKEN EMEKLİ OLUNUR MU?
Ekrem Sarısu'ya bir okuyucusu "1 Şubat 1981 doğumluyum. Sigorta girişim 16 Ağustos 2005 olup 4142 gün prim ödemem var. Son 6 yıldır taşerondan kadroya geçtiğim bir işte çalışıyorum" bilgilerini vererek, doğum borçlanması yaparak erken emekli olup olamayacağını sordu.
Ekrem Sarısu, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta "Emekli olmak için; 7000 gün prim ve 58 yaş koşullarına tabisiniz. Şartları taşıyan bir doğumunuz varsa, borçlanarak 720 gün kazanıp priminizi 4862 güne çıkartabilirsiniz. Doğum borçlanması yaptıktan sonra 2138 gün daha prim ödeyip toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız durumunda, 58 yaşınızı tamamladığınız tarihte emekli olabilirsiniz" ifadelerini kullanarak başladı.
Sarısu, okuyucusunun 358 gün daha prim ödeyerek ( ya da oğum borçlanması yaparak) primi 4500 güne tamamlaması şartıyla, yine aynı tarihte, yani 58 yaşını doldurduğunda emekli olabileceğini belirtti.
Doğum borçlanmasının primi artıracağına, fakat erken emekli olunmasını sağlamayacağına dikkat çeken Sarısu, "Çünkü iki seçenekte de 58 yaşı doldurarak emekli olacaksınız" açıklamasında bulundu.
Ekrem Sarısu'ya bir başka okuyucusu da 23 Nisan 1976 doğumlu olduğunu ve SSK girişinin 1 Şubat 1992 olup 2000 gün primi olduğunu söyleyerek, 'Çocuk borçlanması yaparak hemen emekli olabilir miyim?' sorusunu yöneltti.
"Bir doğum borçlanması yaparak hemen emekli olmazsınız. Çünkü ilk girişte adınıza prim ödemesi varsa, yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz" açıklamasında bulunan Ekrem Sarısu, okuyucusunun doğumundan sonraki iki sene de prim ödemesi olmaması halinde doğumunu borçlanarak 720 gün kazanabileceğinin altını çizdi.
Sarısu, söz konusu açıklamasını "Doğum borçlanmasından sonra, 880 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz" diyerek tamamladı.
Emeklilere 100. yıl ikramiyesi verilecek mi? İşte masadaki formüller...
Müjde zamlı sosyal destek ödemeleri hesaplara yattı! Hemen şimdi PTT'den çekebilirsiniz...
Hükümetten son dakika emekli ve memur maaş zammı açıklaması: Önemli artışlar geliyor!