28 / 04 / 2024

Borsa İstanbul’a en çok yatırım yapan ülke Katar oldu

Borsa İstanbul’a en çok yatırım yapan ülke Katar oldu

Borsa İstanbul’a geçen yıl portföy değeri en çok artan yabancı yatırımcının geldiği ülke Katar oldu. Katar’ın ardından ikinci sırada ABD yer aldı. Birleşik Krallık ise 4 puan geriledi.



Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) tarafından 2023 yılı sonu itibariyle hazırlanan BorsaTrendleri Raporu’na göre, Borsa İstanbul’daki yabancı yatırımcılar arasında Katar birinci sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl zirvede yer alan ABD ise ikinciliğe geriledi. Katarlılar toplam yüzde 32’lik portföy değeriyle yabancı yatırımcılar arasında zirveye ulaştı.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Şehriban Kıraç’ın haberine göre Borsa İstanbul’da 2022’de yabancı yatırımcılar arasında üçüncü sırada yer alan Katar’ın, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre portföy değeri 20 puan yükseldi. Katar’ı yüzde 25 portföy değeri büyüklüğü ile Amerika Birleşik devletleri izledi. 2023 Aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre Birleşik Krallık’ın toplam portföy içerisindeki payı yıllık bazda 4 puan düştü, Amerika ise 10 puan geriledi.

Aynı süreçte ABD ve Birleşik Krallık’ın portföy değerlerinde yıllık bazda sırasıyla yüzde 7 ve yüzde 11 azalma yaşandı. Katar’ın portföy değerinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 235 yükseliş oldu.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin yabancı yatırımcılar arasındaki sırası ise şaşırttı. 2019 yılı sonunda portföy değeri olarak Borsa İstanbul’da dördüncü olan BAE’nin geçtiğimiz yıl sonunda ilk 15 ülke arasında olmaması dikkat çekti.

YÜZDE 99.6’SI YERLİ YATIRIMCI

Borsa Trendleri Raporu’ndaki verilere göre 2023 Aralık sonu itibarıyla Borsa İstanbul’daki 7 milyon 615 bin yatırımcının yüzde 99.6’sı yerli yatırımcılardan oluşuyor.

Borsa İstanbul’da BIST 100’ün piyasa değeri içindeki yabancı payı geçen yılın aynı dönemine göre 4 puan artarak yüzde 31’den yüzde 35’e çıktı.Endeks bazında incelediğinde ise yabancı yatırımcının portföy değeri, bir önceki yılın aynı dönemine göre tüm endekslerde yükseliş gösterdi.Yabancının en çok ilgi gösterdiği endeks ise yüzde 99 artışla BIST Ticaret endeksi oldu. İkinci sırada ise yüzde 96 yükselişle BIST Banka endeksinde yaşandı. Bu dönemde BIST Mali endeksi ise yıllık yüzde 76 yükselişle ile yabancı yatırımcıların portföylerini en çok artırdığı endeksler arasında üçüncü sırada yer aldı.

Hisse yatırımına yeni başlayanlar dikkat: Portföyünüz 100 bin, 500 bin, 1 milyon TL olduğunda kaç hisseniz olmalı? 

Yatırım araçlarının yeni hafta performansı belli oldu! Bu hafta hangi yatırım aracı kazandırdı? Hemen bakın!

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön