27 / 12 / 2024

Borsa yatırımcısı 2 milyonu aştı!

Borsa yatırımcısı 2 milyonu aştı!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Borsa yatırımcısı 2 milyonu aştı!" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 10 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Borsa yatırımcısı 2 milyonu aştı!" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 10 maddelik analizi...

Borsa yatırımcısı 2 milyonu aştı!

1) 2020 başından itibaren borsa yatırımcı sayısı 786 bin 128 kişi arttı. 

Yorumu: Müthiş bir başarı. Ama bu sayının daha fazla artması için "borsa fırıldaklıkları"nın bitmesi gerekiyor.

2)  Borsa fırıldaklıkları bitmezse gelen yeni yatırımcılar, geldikleri gibi dönerler. Borsa kaybettirirse fena kaybettirir. Diğer yatırım enstrümanlarına  benzemez. Yüksek gerilim hattına benzer. Çarpması ölümcüldür.

3) Nedir borsa fırıldaklıkları? a) Sürekli bedelli sermaye artırımıdır. Halka arz edileli neredeyse 30 yıl olmuş. Geçen 30 yılda bir kez bile temettü vermemiş şirketler ve holdingler var. Bu da yetmiyormuş gibi sürekli bedelli sermaye artırımı yapmaya devam ediyorlar.

4) GYO'lar borsaya temettü vermek için gelmişti. 1990'lu yıllarda borsaya geliş gayeleri buydu. Ama Borsa İstanbul'da işlem gören GYO'lar temettü vermek bir yana bedelli sermaye artırımına gidiyor.

5) Halka açılalı 20-30 yıl olmuş şirketler içinde bir kez bile temettü vermeyen şirketler var. Hiç temettü vermemek borsa fırıldaklığıdır. Yatırımcıya hiçbir faydası olmayan büyüme büyüme değildir.

6) Gelişmeleri önceden alan manipülatörlerin gelişme KAP'a bildirildikten sonra satışa geçmesi borsa fırıldaklığıdır. Bugün gelişen teknoloji sayesinde bunun olduğu tahtaları ve bunu kimin ya da kimlerin yaptığını belirlemek bir kaç dakika sürer.

7) SPK'nın ve Borsa İstanbul'un bunun önüne geçmesi gerekiyor. Türkiye tarikat ve cemaat kontejanından SPK başkanlığı yapmış, batık şirketini halka arz etmiş SPK başkanları gördü.

8) Borsa İstanbul'un büyümesinin yolu temettüden geçer. Başka yolu yok. Şirketlerin her çeyrek sonunda temettü dağıtmasının önü açılmalı. Hatta teşvik edilmeli.

9) Kasasında geçmiş dönemlerden biriken kazançları piyasa değerinin üzerinde olan şirketler var. Şirket yöneticileri bu paralarla yeni yatırım yapmayacaksa o kazançları ya temettü olarak dağıtmalı ya da bedelsiz sermaye artırımına gitmeli. İkisine de yanaşmayan şirketler var.

10) Yatırımcılar borsaya yönelmiyorsa, dolara ve faize yöneliyorsa nedeni yatırımcısını memnun etmeyen borsadır. Bu noktada Borsa İstanbul yönetimi son yıllarda güzel adımlar attı. SPK'nın sürekli bedelli sermaye artırımlarına izin vermesi bu adıma destek yerine köstek oluyor.

2021'de piyasaları neler bekliyor?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön