Ekonomi

Borsa yerle bir olurken bu fonlar yüzde 400 kazandırdı! İşte en çok kazandıran 10 fon! Hemen bakın!

Tek kişilik bir özel fon, yalnızca ocak ayında yüzde 2317 oranında kazandırdı. Yatırımcısı 22 kişiyle sınırlı olan bir fonun kazancı da yüzde 407’yi buldu. Borsa yerle bir olurken bu fonlar yüzde 400 kazandırdı... Hemen bakın...Konu ile ilgiliolarak verilen detaylara göre, piyasa uzmanları SPK’nın bu konuyu araştırmasını isterken yatırım danışmanları da bireysel yatırımcıları da tek tek uyarıyor

Piyasada son günlerde en önemli gündemler arasında serbest yatırım fonlarının halka arzdan kurumsal yatırımcı olarak yüksek pay alması ve sonrasındaki tavan tavan hareketinden gelen muazzam getiriler bulunuyor. Konu ile ilgiliolarak verilen detaylara göre, piyasa uzmanları SPK’nın bu konuyu araştırmasını isterken yatırım danışmanları da bireysel yatırımcıları da tek tek uyarıyor.

Geçen seneyi rekorlarla kapatan Borsa İstanbul endeksleri bu senenin ilk ayını da yüzde 9,67 kayıpla tamamladı. Fakat borsa düşerken yüzde 400’ün üzerinde getiri elde edebilen serbest yatırım fonları da mevcut.

Borsa yerle bir olurken bu fonlar yüzde 400 kazandırdı... Hemen bakın...

Ekonomimcom'dan Şebnem Turhan imzalı habere göre Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nda (TEFAS) işleme kapalı olan ve yalnızca kendi yatırımcı grubuna hitap eden bu serbest yatırım fonlarının ortak özelliği de piyasa oyuncularının verdiği bilgilere göre halka arz hisselerinden aldıkları pay.

Piyasa oyuncularının verdiği bilgilere göre serbest yatırım fonları ile kurumsal yatırımcı şeklinde halka arzlara giriliyor. Kurumsal yatırımcı sayılan serbest yatırım fonları da bu halka arzlardan yüklü pay alıyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, halka arz sonrası tavan tavan giden hisse hareketiyle yüksek getiri sağlayan bu fonları yine piyasa uzmanlarının iddialarına göre belli bir tavan hareketi sonrası da satışa geçiyor. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar son iki senede bu tarz hareketle halka arzlardan serbest yatırım fonlarıyla az sayıda yatırımcının büyük kazançlar elde ettiğini belirtirken, Sermaye Piyasası Kurulu’nun 20 Ocak tarihinde yatırım fonlarının kurumsal yatırımcı olarak halka arzlara katılma kriterlerini değiştirmesinin yeterli olmadığını daha sıkı önlemler gerektiğini belirtti.

 

En fazla kazandıran fon nasıl hareket etti?

TEFAS verileri masaya yatırıldığına işleme kapalı ve serbest fonlar olarak yılbaşından bu yana getirisiyle öne çıkan ilk 10 fonun yatırımcı sayısı da 411 kişi. 

Yine verilen detaylara göre, yılbaşından bu yana yüzde 2317,04 ile en yüksek getiriyi sağlayan ve 1 kişiden oluşan fon ağırlıklı mevduat, yatırım fonları katılma payları ve vadeli işlemler nakit teminatlarından meydana geliyor.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, söz konusu bu fon dışarda bırakıldığında geriye kalan en yüksek getiriye Piyasada son günlerde en önemli gündem serbest yatırım fonlarının halka arzdan kurumsal yatırımcı şeklinde yüksek pay alması ve sonrasındaki tavan tavan hareketinden gelen muazzam getiriler.

Piyasa uzmanları SPK’nın bu konuyu araştırmasını talep ederken yatırım danışmanları da bireysel yatırımcıları uyarıyor. 


Yine verilen detaylara göre, yılbaşından bu yana yüzde 407,2 getiri sağlayan ve 22 kişilik yatırımcısı olan fonun 31 Ocak itibariyle yüzde 98,54'ü hisse senedi yüzde 1,41'i ise vadeli işlemler nakit teminatları, yüzde 0,05 TL mevduattan meydana geliyor.

Söz konusu bu fonun hareketleri de dikkat çekici. 2023 yılını 3 yatırımcı ve 391.784 TL fon toplam büyüklüğüyle karşılayan fonda ilk büyük hareket 4 Ocak tarihinde yaşanıyor ve fon büyüklüğü 19.6 milyon TL'ye yükseliyor. 12 Ocak 2023 tarihine gelindiğinde fon büyüklüğü 35.5 milyon TL'ye, yatırımcı sayısı ise 20 kişiye çıkıyor.

17 Ocak tarihinde fon büyüklüğü 2.4 milyon TL'ye inerken yatırımcı sayısı da 18'e geliyor. 18 Ocak 2023 tarihinde fon büyüklüğü yeniden yükseliyor ve 31.4 milyon TL'ye çıkıyor yatırımcı sayısı da 20'ye çıkıyor. 26 Ocak tarihinde de fon büyüklüğü birden 270.7 milyon TL'ye fırlarken yatırımcı sayısı da 21'e yükseliyor.

30 Ocak 2023 tarihinde 22 yatırımcısı olan fonun büyüklüğü 321.7 milyon TL'ye yükselirken 31 Ocak tarihinde yatırımcı sayısı 21'e fon büyüklüğü ise 164.6 milyon TL'ye iniyor.

Yine verilen detaylara göre, söz konusu fonun büyüklüğünün ve getirisinin sert hareketler yaptığı tarihlerin halka arz şirketlerinin işlem görmeye başladığı tarihler olması da dikkat çekiyor. 4 Ocak 2023 tarihinde SDT Uzay ve Savunma ile Oncosem, 12 Ocak 2023 tarihinde Söke Un, 26 Ocak 2023 tarihinde de Maçkolik borsada işlem görmeye başladı.

SPK’nın fonlara inceleme yapması gerek

Aktarılan bilgiye göre, TEFAS verilerinde öne çıkan fonlarda da bu kadar sert olmasa da yine büyük hareketler yaşanıyor. Piyasa uzmanları 2018'den sonra yatırım fonlarının kurumsal yatırımcı olarak halka arzlara katılmasının yaygınlaştığını söyledi.

Son iki yıldır da halka arzlar bambaşka bir mecra haline gelince de arzdan daha fazla pay alabilmek amacıyla kurumsal yatırımcı katılımı sağlayan fon kurulumunun yaygınlaştığına değinen piyasa uzmanı, halka arzlar tavan tavan hareketi yaptıkça borsa hareketlerinden farklı yüksek getiriler sağlandığına da değindi.

Verilen detaylara göre, söz konusu fonların bu şekilde para kazandığını bu yönteme yönelik de Sermaye Piyasası Kurulu’nun inceleme yapması gerektiğini dile getiren uzmanlar paralel bir evren yaratıldığını bireysel yatırımcının böylesi bir durumda piyasadan para kazanmasının imkansız hale geldiğini de kaydetti.

Yaptığı açıklamada Fon kurma alt limitinin 300 milyon TL seviyesinde olduğunu belirten piyasa uzmanı bu rakamın ciddi biçimde yukarı çekilmesi gerektiğini ve yatırım stratejilerini tıpkı diğer yatırım fonlarında olduğu gibi yani hangi varlık sınıflarında yatırım yapacaklarını açıklamaları gerektiğini de kaydetti. 

Uzman yaptığı açıklamada fon için gereken yatırımcı sayısının da 55’ten çok daha yukarıya çekip fon içeriğini de çeşitlendirme zorunluluğu getirilmesi gerektiğini söyledi. Halka arz hisseleri artık Borsa İstanbul’da da oldukça yüklü bir yer tutuyor.

Yine verilen detaylara göre halka arz endeksindeki hisse sayısı 95’e ulaştı. Aktarılan ilgiye göre, tüm endeksin de yüzde 18’ini bu halka arz hisseleri oluşturuyor. Yani halka arz edilen şirketlerindeki sert hareketler de Borsa İstanbul için belirleyici konuma yükseldi.

SPK’dan yeni bir adım gelecek mi?

Aktarılan detaylara göre, Sermaye Piyasası Kurulu 20 Ocak tarihinde yayımladığı değişiklikle ilk halka arzlarda serbest ve/ veya unvanında “özel” ibaresi yer alan yatırım fonlarının kurumsal yatırımcı kapsamında sayılabilmesi için “yatırımcı sayısının 50’den az olmaması” ve “herhangi bir yatırımcının toplam fon katılma payı sayısının yüzde 20’sinden fazlasına sahip olmaması” koşullarının bir arada sağlanması gerekeceğini duyurdu.

Verilen bilgiye göre, söz konusu bu şartları sağlamayan serbest ve/veya özel fonlar bireysel yatırımcı olarak değerlendirileceğini bildiren SPK’nın bu hamlesi de piyasalarda bireysel yatırımcıya destek olarak yorumlandı.

Piyasa uzmanları yaptıkları açıklamada SPK’nın yatırım fonlarına yönelik yeni bir adım için çalıştığını kaydetti. Fakat bazı piyasa uzmanları da yaptıkları açıklamada yabancının olmadığı piyasada likidite sağlanabilmesi için bu tarz yatırım fonlarına ihtiyaç olduğunu ve o sebeple de işlemlerini engelleyebilecek yeni bir adım atılamayacağını dile getirdi.

Ahmet Büyükgöz'den 11 enerji hissesi ile SASA ve Hektaş analizi!

Konuttaki fırsat şimdi borsada!

Çocuğunuzun geleceği için yatırımda arsa mı, borsa mı?

Borsa haftalar sonra ilk kez 5 binin altına düştü, 88 binden fazla yatırımcı çıkış yaptı! Peki neden?