Ekonomi

Borsada böyle bir süreçte ne yapılmalı?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dün yaptığı vergi açıklamalarının ardından Borsa İstanbul’da yükselen endişeli hava devam ediyor. Peki borsada nasıl hareket edilmeli? Böyle bir süreçte borsada ne yapılmalı?

Borsa İstanbul’da dün satış ağırlıklı bir seyreden BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 2,86 gerileme ile 10.343,31 puandan tamamladı. Bu sabah güne yüzde 0,11 yükselişle 10.354,95 puandan başlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,32 değer kazanarak 10.376,63 puana çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dün bir TV kanalında yaptığı “Bu vergi paketi değil ama bir sonraki için borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz” açıklaması Borsa İstanbul’da düşüşe neden oldu. Türkiye’nin gri listeden çıkmasının ardından beklenen rallinin aksine bu açıklama negatif seyre neden oldu.  Bügun küçük bir toparlanma yaşayan Borsa İstanbul’da yatırımcıların endişesi sürüyor? Peki borsada bu dönemde nasıl hareket edilmeli?

Toprak yatırımcısı ve danışmanı Aksel Melkonyan,  https://x.com/akselmelkonyan X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Borsa İstanbul’da böyle bir süreçte ne yapılmalı? sorusunu madde madde cevapladı.

Şimdi her şeyi sakince bir kenara koyup işimize odaklanalım

Borsada böyle bir süreçte ne yapılmalı?

1-Bugünkü durum COVID-19 sürecinin başındaki  borsa düşüşünden daha da kötü değil, hatırlayın o süreçte vadeli petrolün fiyatı eksi şekilde fiyatlanıyordu. Herkes dünyanın sonunun geldiğini düşünüyordu ama sonucu çok daha farkı oldu.

2-Özellikle son bir ay içerisinde borsada vergi adı altında yapılan spekülasyonun, manipülasyonun neticesinde borsamızın geldiği durum ortada.

3-Şayet taşıdığınız hisse getirdiği bilanço ile alakalı çok kötü durumda değilse ve hisseniz iskontolu ise pozisyonu bozmak çok anlamlı olmayabilir.

4-Borsamızın üzerindeki bu kasvetin kısa süre içerisinde dağılacağını düşünüyorum burada yapılmak istenen bir psikolojik savaş.

5-Eğer tüm paranız ile borsa değilseniz ve zamanında farklı enstrümanlara (Faiz,emtia vb.) yönelmediyseniz şu anda %15 %20 hatta %30 zararla mal satmanın hiçbir anlamı yok.

6-Eğer %5 %7 gibi zararlara sahipseniz belli bir meblağ mal satıp daha farklı yerde ya da farklı fiyatlanmalarda pozisyon açmak için bir aksiyon alabilirsiniz. Tekrar söylüyorum stop olunması gereken yerde stop olmayan ve %20 %30’dan fazla zararları olan kişilerin bugün mal satılmasının pek bir anlamı yok.

7-Ben bir hisse için şirketin mali yapısına takas durumuna ve analizlerime güvendiğim için pozisyonuma devam edeceğim.

Her zaman bahsettiğim gibi Viop böyle günler için çok kıymetlidir.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR 

'Dolar bugünden itibaren 60 TL olması gerekiyordu' diyen Selçuk Geçer elinde doları olanları uyardı!

Ziraat Bankası'ndan ev almak isteyenler için kampanya! Aylık 17 bin 739 TL taksitle 2.5 milyon TL konut kredisi müjdesi

Akaryakıtta zam fırtınası tam gaz: Fiyatlar 1 lira 75 kuruş arttı! Güncel akaryakıt fiyatları 2 Temmuz 2024!

Kapalıçarşı altın fiyatları canlı! Gram, çeyrek, yarım, tam, Ata altın kaç lira? 2 Temmuz 2024 altın fiyatları