23 / 06 / 2024

Borsada GYO hisseleri umut vadetmiyor! Konut satışlarındaki düşüş GYO'ları negatif etkiliyor!

Borsada GYO hisseleri umut vadetmiyor! Konut satışlarındaki düşüş GYO'ları negatif etkiliyor!

Türkiye genelinde toplam konut satışları Nisan ayında yıllık bazda yüzde 11,8 azaldı. Konut satışlarındaki düşüşün GYO hisselerini negatif etkilemesi bekleniyor. İşte ayrıntılar...




Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkiye genelinde toplam konut satışları Nisan ayında yıllık bazda yüzde 11,8 azalarak 75 bin 569 adet oldu. Konut satışlarında aylık bazda ise yüzde 28,3 seviyesinde düşüş oldu. 

Ayrıca, ilk kez satışı yapılan konut sayısı da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 azalarak 24 bin 85 adet olurken, ikincie l konut satışları da yüzde 12,3 gerileme ile 51 bin 484 adet olarak kaydedildi. 

Borsada GYO hisseleri umut vadetmiyor! Konut satışlarındaki düşüş GYO ları negatif etkiliyor!

KONUT SATIŞLARINDAKİ DÜŞÜŞ GYO HİSSELERİNİ NEGATİF ETKİLER

İpotekli konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,5 oranında azalma kaydedilirken, diğer konut satışlarında yüzde 7,2 artış oldu. 

Para Analiz'de yer alan habere göre; Yabancılara konut satışlarına bakıldığında ise Nisan'da 1.278 adet ile yıllık bazda yüzde 50 düşüş olduğu görülüyor. Mart 2024'te de yıllık bazda yüzde 47,9’luk düşüş kaydedilmişti. Bu şekilde yabancıların konut satışlarındaki payı Nisan ayında yüzde 1,7'ye düştü. Bu pay Nisan 2023'te yüzde 3,0 seviyesinde olmuştu. 

Nisan ayı konut satışlarının ipotekli konut satışlarında devam eden gerileme sebebiyle GYO Sektörü hisselerine yansıması ‘negatif’ olarak değerlendiriliyor. 

Borsada GYO hisseleri umut vadetmiyor! Konut satışlarındaki düşüş GYO ları negatif etkiliyor!

İpotekli konut satışlarında yaşanan yüzde 67,5 oranındaki düşüş ile bu kesimde genel zayıflama eğiliminin korunduğu görülüyor. Bunda da kredilerde yaşanan sıkılaştırmanın etkili olduğu ifade ediliyor. 

Özellikle bireysel konut kredilerine erişimde yaşanan zorlukların konut satışlarına olumsuz yansıdığı görülüyor ve bu bağlamda konut satışlarının düşüş eğilimini sürdürdüğü belirtiliyor. 

Bu eğilimin, finansmana erişimdeki zorluklara paralel olarak 2024 senesinin devamında da benzer seyretmesi bekleniyor. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışın da hala yüksek olması ve aynı şekilde finansmana erişim sorunlarının olması nedeniyle reel büyüme hızının da
düşük kalmayı sürdüreceği ifade ediliyor. 

Günün ilk yarısında 10.763,82 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 60,25 puan ve yüzde 0,57 değer kazancıyla 10.703,83 oldu. Toplam işlem hacmi 65,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Sabancıların Atlı Köşk'ü icradan satılıyor!

Kuzey Kıbrıs'ta emlak dolandırıcılığı alarmı!  

Konut birim fiyatları bin doların altına geriledi

Bayram ikramiyesi ne kadar 2024? Emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? Şimdi rakama bakın! 


Geri Dön