28 / 06 / 2024

Kuzey Kıbrıs'ta emlak dolandırıcılığı alarmı!  

Kuzey Kıbrıs'ta emlak dolandırıcılığı alarmı!  

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Kuzey Kıbrıs emlak piyasasında dolandırıcılık faaliyetleri giderek daha da artıyor. Pek çok firma yüzde 220 imar oranına sahip araziler üzerinde 3D projelerle sahte umutlar yaratıyor.



 

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Kuzey Kıbrıs emlak piyasasında dolandırıcılık faaliyetleri giderek daha da artıyor. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre emlak firmaları, 22 bin 400 sterlinden başlayarak 25 bin sterline kadar rezidans ya da daire garantili arazi sunduklarını iddia ediyorlar. Bugün Kıbrıs'ta yer alan habere göre fakat söz konusu bu firmalar, yüzde 220 imar oranına sahip araziler üzerinde 3D projelerle sahte umutlar yaratıyor. İnsaflı olanlar bir mimarlık ofisiyle anlaşıp proje geliştirirken, insafsız olanlar yalnızca görsel sunumlarla insanları kandırıyor.

MALİYETLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR


Bugün Kıbrıs’ta ortalama bir rezidans dairenin inşa maliyeti metrekaresi 750 sterlin. En küçük 1 oda 1 salon daire 40 metrekare olup, maliyeti yaklaşık 29-30 bin sterline yükseliyor. Fakat dolandırıcılar, bu konutları 22 bin sterline satacaklarını iddia ediyorlar. Müteahhitlerin de, arazileri ve projeleri kendileri yapmak yerine, milyonlarca sterlinlik konutları arsa sahiplerine devredecekleri söyleniyor. Bu matematiksel olarak mümkün değil ve neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor.

Kuzey Kıbrıs ta emlak dolandırıcılığı alarmı!  

TAPU YOK, HUKUKİ GÜVENCE YOK


Söz konusu bu projelerde ayrı koçan çıkarılamadığı için alıcılara şirket üzerinden hisse veriliyor. Örnek vermek gerekirse, X Ltd. isminde bir şirket kurup, bu şirket üzerinden 500 konutluk hisse satışı yapılıyor. Fakat KKTC sınırları içerisinde söz konusu bu hisselerin hukuki hiçbir anlamı yok. Koçan şirketin ismine olduğu için, dolandırıcılar ortadan kaybolduğunda alıcılar hak iddia edemiyor. Söz konusu bu durum, Kıbrıs gayrimenkul piyasası için büyük bir risk teşkil ediyor. Alıcılar mağduriyetler sebebiyle Kıbrıs’tan uzak durmayı tercih edecek, ülke ciddi bir dış kaynak girdisinden mahrum kalacak.

TÜKETİCİLERE UYARI: DİKKATLİ OLUN!


Yeni bir gayrimenkul satın almayı düşünen tüketicilerin, bu tür vaatlere karşı oldukça dikkatli olmaları gerekiyor. Yatırımlarını yapmadan önce detaylı araştırma yapmalı, firmaların geçmişini ve projelerini dikkatli bir şekilde incelemeliler. Ayrıca, bir avukat ya da emlak danışmanı ile çalışarak hukuki güvenceleri sağlamak, olası mağduriyetlerin önüne geçebilir. Unutmayın, “ucuz etin yahnisi yavan olur” atasözü, gayrimenkul piyasasında da geçerlidir.

Bursa ve Konya'da 65 adet arsa ve arazi satılıyor! Gayrimenkul almak isteyenler için tarih verildi! 

Tapu bozma davası hangi durumlarda açılır, nelere dikkat edilmesi gerekir? Bunları bilmeden tapu bozma davası açmayın!

Türkiye Finans Mayıs 2024 yeni emekli paketini resmen açıkladı, 15 bin TL müjdesini duyanlar inanamadı!


Geri Dön