25 / 07 / 2024

Borsada halka arzlar tam gaz! Son 3 senede 108 şirket 64.7 milyar TL topladı! 

Borsada halka arzlar tam gaz! Son 3 senede 108 şirket 64.7 milyar TL topladı! 

Borsadaki yatırımcı sayısı 3 senede yaklaşık 4 milyon arttı ve 5 milyon 21 bin kişiye ulaşırken, halka arzlar da dikkatleri çekiyor. Buna göre, son 3 senede 108 şirket 64.7 milyar TL tutarında kaynak elde etti. 


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; halka açılan şirketlerin hisselerinin halka arz şekli sebebiyle vatandaşa bir hamburger parası kadar az hisse alabilme imkanı sunması, ardından da halka açılma sorasında hisselerin büyük kısmını alan bazı kesimlerin hisseyi 10-15 tavan olacak şekilde yukarı çekmesi ve bunun propagandasını yaparak vatandaşı halka arzlara çekmesi de büyük problemler arasında yer alıyor. 

Bu şekilde 10 TL'den halka açılan şirket hissesi 100 TL'ye yükseliyor. Akıllara ise değeri 100 TL olan şirketi patronlar neden 10 TL'ye halka açıyor sorusu geliyor. 

Vatandaş gözünde borsayı kısa vadede büyük paralar kazanılabilecek bir kumar alanı şeklinde görüyor, ancak tüm bunlara karşın halka arzlar ile yatırımcıların borsa ile tanışması ise olumlu bir gelişme şeklinde ifade ediliyor. 

Borsadaki yatırımcı sayısı 3 senede yaklaşık 4 milyon arttı ve 5 milyon 21 bin kişiye ulaştı. 

Borsada halka arzlar tam gaz! Son 3 senede 108 şirket 64.7 milyar TL topladı! 

2021 yılında 52 şirket halka açıldı ve 21.7 milyar TL topladı. Geçtiğimiz sene ise 40 şirket 19.3 milar TL'lik halka arz gerçekleştirdi. 

Bu senenin başından itibaren 13 şirket borsaya gelirken, 3 şirket de sıraya girdi. Bu yıl seçime rağmen, tüm hızıyla süren halka arzlar ile şirketler yatırımcılardan 23.7 milyar TL toplayarak, 16 şirketi halka açtı. 

Son 3 senede 108 şirket vatandaştan 64.7 milyar TL'lik kaynak elde etti. Bu sene seçim sebebiylşe endişeli olan borsada Türkiye'nin bel kemiği şirketlerin piyasa değerleri tarihi düşük düzeylere düştü ve bazı uzmanların deyimi ile 'bedava' hale geldi. 

Borsada halka arzlar tam gaz! Son 3 senede 108 şirket 64.7 milyar TL topladı! 

Halka arzların detaylarına bakıldığında, bu sene en büyük halka arz geliri elde eden şirketler Akfen Yenilenebilir Enerji, Astor Enerji ve henüz halka arz yapacağı duyurulan Bien Yapı olacak. Bu 3 şirketin geliri 3 milyar Türk Lirası'nı geçiyor. 

Senenin başından bu güne halka açılan şirket hisselerinden en fazla getiri elde den Astor Enerji oldu. 

Fakat halka açılan her şirketin hissesinde yaşanan onlarca tavana rağmen sonrasında hisselerin düşmesi sebebiyle bu senekki halka arzların getirisinin genelde göz doldurmadığı belirlendi. 

Halka arz fiyatının ancak yüzde 10 ya da 20 üzerinde olan pek çok şirket bulunuyor. 

Borsada halka arzlar tam gaz! Son 3 senede 108 şirket 64.7 milyar TL topladı! 

2022 yılındaki halka arzlarda halka arz tarihinden bu yana kaybettiren 3 hisse var. Yüzde 10 veya 20 gibi cüzi getiri sunan hisseler de dikkat çekiyor. 

2021 yılındaki halka arzlarda da o gündün bu yana 8 hisseyi alan yatırımcı zarar etti yani getirisi ekside kaldı. Aradan 2.5 sene geçmiş olmasına karşın çok az şirketin getirisi göz dolduruyor.

Bakan Kurum'dan son dakika açıklaması: 'Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi' düzenliyoruz

AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi belli oldu!

MEB yaz okulu tarihleri 2023 resmen belli oldu! Yaz okulu ne zaman başlayacak, ücretli mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön