29 / 04 / 2024

Borsada peş peşe rekor kırıldı! Yabancı payı yüzde 31'i geçti!

Borsada peş peşe rekor kırıldı! Yabancı payı yüzde 31'i geçti!

Yabancı yatırımcı 9 haftadır borsada net alıcı kanadında yer alıyor. Borsadaki rallinin yabancıların dönmesiyle hızlandığını ifade eden uzmanlar yüzde 31’i geçen yabancı takas oranının daha da artacağını düşünüyor.



Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı son 11 senenin en uzun alım serisini gerçekleştirdi. Yabancılar 2012 yılından bugüne kadar peş peşe 9 hafta alış tarafında yer alırken, bu süreçte toplam alış 1,93 milyar doları buldu. Yabancıların geri dönüşüyle birlikte Borsa İstanbul’da rekor serisi kesintisiz sürüyor. Yılbaşından bugüne kadar yüzde 42 seviyesine yakın yükselen endeksin, seçimlerin ardından yükselişi yüzde 70’i geçti.

Borsada peş peşe rekor kırıldı! Yabancı payı yüzde 31 i geçti!

dunya.com’un haberine göre, borsa TL bazında rekor kırarken dolar bazında yılbaşında yakaladığı 304 dolar bandına ise halen erişemedi. Dün 7 bin 868 ile rekor seviyeyi gören borsa dolar bazında şu aralar 290 dolar seviyesinde yer alıyor. Uzmanlar artışın süreceğini beklerken kâr realizasyonunun daha sağlıklı artış için gerekli olduğunu ifade ediyor.

Geçen yılı yüzde 200’e yakın artışla kapatan borsa 2023’ün ilk 5 ayında bekleneni veremedi. 6 Şubat’taki Kahramanmaraş ve Hatay depremleri ve seçimlerin etkisiyle sorunlu bir dönem yaşayan borsa yatırımcısı seçimlerin bitmesi ve yeni ekonomi yönetiminin netleşmesiyle beraber rahat bir nefes aldı. Seçimlerin ardından hızlı bir yükseliş trendine giren endeks 5 bin 200 bandından 7 bin 868 puana kadar arttı. Bu süreçte uzun bir zamandır satıcı kanadında yer alan yabancı yatırımcının da 9 hafta boyunca net alıcı tarafta olması etkili oldu.

Borsada peş peşe rekor kırıldı! Yabancı payı yüzde 31 i geçti!

BORSADA YABANCI PAYI YÜZDE 31’İ GEÇTİ

Borsada yabancı takas oranı 2020’nin başına dek yüzde 60-65 bandında seyrederken bu tarihten sonra aşağı yönlü bir süreç takip etti. Pandemiyle beraber yerli yatırımcının yoğun ilgi göstermeye başlamasıyla inişin yaşandığı borsadaki yabancı takas oranı 2020 yılı sonunda yüzde 49 bandına, 2021 yılı sonunda yüzde 40 bandına, geçen yılın sonunda ise yüzde 29 bandına indi. Borsada yabancı takas oranı 1 Haziran 202 tarihinde yüzde 27,43 seviyene kadar düşmüştü. Yabancı yatırımcının borsadaki payı seçimlerin ardından tekrar yükselişe geçti. Bu kapsamda, 10 Ağustos itibarıyla  yüzde 31,05 bandına yükseldi. Uzmanlar yükselişin süreceğini öngörüyor.

Milyonlarca SSK'lıya son dakika yüzde 14 zam müjdesi! Yeni zamlı maaş tablosu ortaya çıktı!

Aman dikkat! Emeklilik sistemi baştan sona değişiyor! Detaylar bir bir ayyuka çıktı!

Migros coştukça coştu! Paşabahçe borcam kapaklı yuvarlak tencere 269,90 TL’ye, 6’lı fincan seti 141,90 TL’ye düştü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön