Borsada tepki alımları ne zaman başlayacak? BIST 100 endeksinde kritik seviyeler neresi?
Bir yandan küresel piyasalardaki bankacılık krizi bir yandan yurt içinde seçim ile ilgili gelişmeler pay piyasalarını kıskaca almış durumda. Pay piyasalarında yurt içi ve yurt dışından gelen haber akışına bağlı olarak karışık bir seyir gözlenirken, yatırımcılar şimdilik temkinli bekleyişte...
Küresel piyasalara ilişkin belirsizlikler pay piyasalarını da olumsuz etkiliyor. ABD’de başlayıp Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizi nedeniyle artan resesyon korkusu nedeniyle küresel piyasalarda karışık bir seyir gözlenirken, Borsa İstanbul’da da satış ağırlıklı seyir devam ediyor.
Türkiye açısından piyasa çevrelerinin takip ettiği bir diğer konu başlığı ise mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Seçimlere ilişkin gelişmeler ve haberler de borsada tepki alımlarına veya satışlara neden olabiliyor.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, ‘Paranın Rotası’ adlı köşesinde, pay piyasalarına ilişkin beklentileri aktardı. ABD’de başlayan banka iflaslarının Avrupa’ya da sıçradığına değinen Korcan, iflasın eşiğine gelen İsviçreli Credit Suisse’in, rakibi UBS’in çatısı altına girerek kurtarıldığını belirtirken, Almanya’nın önde gelen bankalarından Deutsche Bank ile ilgili endişelerin de hisse fiyatlarını da olumsuz etkilediğini yazdı. Alman Başbakanı Olaf Scholz da Avrupa bankacılık sisteminin istikrarlı bir yapıya sahip olduğunun altını çizerek Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren bankaların katı denetime tabi olduğunu ve güçlü sermaye kaynaklarına sahip bulunduğuna vurgu yapmıştı. Yine benzer bir açıklama da Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde’den gelmişti. Lagarde, Avrupa bankacılık sektörünün güçlü olduğuna işaret ederek endişelerin daha fazla büyümemesine çalışmıştı.