Borsadaki yüksek dalgalanmanın nedeni ne? Bundan sonra ne olacak?
Borsadaki sert düşüş geçtiğimiz Ağustos ayında bankacılık hisseleri özelinde yaşanan büyük dalgalanmayı hatırlattı. Peki bundan sonra ne olacak? Borsaya gelen küçük yatırımcı için yeni adres var mı?
Borsada piyasa gerçeğinden bağımsız bir fiyatlama olduğunu ifade eden Birdal, borsaya yönlendirilen yatırımcının bu balonun şişmesinde etkili olduğunu kaydetti. Artıgerçek'ten Cengin Anıl Bölükbaşı'nın haberine göre Kasım 2022 itibariyle borsadaki yerli gerçek yatırımcı sayısı 502 bin 17 kişi artarak 3 milyon 311 bin 492 oldu.
BORSADA YABANCI ORANI AZALDI
Prof.Dr. Murat Birdal, mevduat faizlerinin gerilemesinin ve döviz kurun dışarıdan gelen fonlarla baskı altında tutulmasının ve coin borsalarının çökmesinin borsaya yönelik talebi patlattığını ifade etti. Yerli yatırımcının giderek arttığı borsada fiyatların yükseldiğini yabancı yatırımcıların girdiği hisselerde ise daha uzun vadeli yatırımlar yaparak bir istikrar sağlandığını ifade eden Birdal, yabancı hisse oranının azalmasıyla piyasada sert yükselişler ve sert düşüşler görüldüğünü kaydetti.
BORSA AĞUSTOS'TA DA DALGALANMIŞTI
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Borsa İstanbul'da bankacılık hisselerinde de hızlı yükselişler ve sert düşüşler yaşandığına dikkat çeken Birdal, o dönemde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin twitterdan yatırımcıları borsaya davet ettiğini hatırlattı.Bu açıklamanın ardından bankacılık hisselerinin 10 gün dana yükseldiğini ardından da yükseliş trendinin tersine döndüğünü ifade etti.
BORSADA BAĞIMSIZ BİR FİYATLAMA ORTAYA ÇIKTI
Birdal, kamu otoritesinin yanlış yönlendirmelerinin de borsadaki sert düşüşlerde pay sahibi olduğunu savunarak bunun nedeninin içerideki fon girişlerinin sınırlanması olduğunu ve borsadaki fiyatların gereken değerlerden kopması yönünde bir tedirginlik başladığını dile getirdi. Birdal, "Küçük yatırımcıyı daha dikkatli olmaya yönlendirmek yerine yanlış vaatlerle yönlendirmeleri balonun büyümesine ve sonradan sert düşüşlere gerçekleşmeye neden oldu” ifadesini kullandı.
Sert kaynak girişlerinin olduğu durumda varlık fiyatları artarken bazı varlıkların fiyatlarında daha da yüksek artış olduğuna işaret eden Birdal, tıpkı Coin piyasasındaki gibi borsada da piyasa gerçeğinden bağımsız bir fiyatlama ortaya çıktığını aktardı.
BORSADA MANİPÜLASYON UZUN SÜRE İZLENDİ
Hisse senetlerinin fiyat arttığı için daha fazla talep gördüğünü kaydeden Birdal, manipülasyonların uzun süre otorite tarafından izlendiğini ve sert düşüşler yaşandığını belirtti. Birdal, "Bu düşüşler kaçınılmaz. Varlık balonunun özelliği bu. Yeni sermaye girişi olmayınca patlıyor ve geriliyor. Gün içerisinde çok sert dalgalanmalar yaşanıyor" ifadesini kullandı.
BORSADAN DÖVİZ KAYIŞ OLABİLİR
Borsada da ciddi bir vurgun yaşanması durumunda paranın yöneleceği bir alanın kalmayacağını belirten Birdal, ekonomi yönetiminin sert düzeltmelerin ardından piyasayı toparlayacağını aksi halde döviz talebinin artacağını dile getirdi. Birdal, seçimlerden önce bunun kaçınılmaz olarak yaşanacağına inandığını ifade etti.