15 / 05 / 2024

Borsadan çıkan yatırımcılar yastık altına yöneldi! Altın ve döviz tercihi arttı! 

Borsadan çıkan yatırımcılar yastık altına yöneldi! Altın ve döviz tercihi arttı! 

Yatırımcıların, sayılı günler kalan seçimin çok öncesinde belirsizlikler ile endişelerini finansal varlıklarına yansıttı. KKM dahil TL mevduat artsa da döviz tevdiat hesapları ile hisse senedinden çıkan yatırımcıların bir kısmının fiziki altın ve döviz ile yastık altına yöneldiğine dikkat çekildi.



Ekonomimcom'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre; yılsonuna göre değişime bakıldığında kur korumalı mevduat hesaplarının (KKM) da içinde yer aldığı TL mevduat hesapları 3,8 puan artarken DTH 2,1 puan, hisse senedi yatırımı ise 2,8 puan gerileme kaydetti. 

DTH ve hisse senedi yatırımındaki kayıp KKM dahil TL mevduattaki yükselişten fazla oldu. Uzmanlar belirsizlikler ve endişeler sebebiyle özellikle bireysel yatırımcıların döviz ve altın tasarrufları ile yastık altına çekildiğine dikkat çekti. 

TSPB verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin finansal yatırımları Nisan ayı itibarıyla 15.8 trilyon TL seviyesinde yer alıyor. Bu hesaplamanın kapsamında kurumsal yatırımcılar, bankalar, devlet kurumları da yer alıyor. 

Borsadan çıkan yatırımcılar yastık altına yöneldi! Altın ve döviz tercihi arttı! 

Fakat bireysel yatırımcıların en yoğun olduğu finansal yatırım araçları olarak KKM dahil TL mevduat, döviz tevdiat hesapları ve hisse senedi yatırımları ön planda yer alıyor. Bu alanlarda bireysel yatırımcıların ağırlığı çok daha yüksek olurken; Nisan'da KKM dahil TL mevduat 5,9 trilyon lira oldu ve toplam finansal varlıklar içindeki payı da yüzde 36 oldu. 

Yatırımcıların döviz tevdiat hesabı varlığı ise 3,5 trilyon TL ve finansal varlıklar içindeki payı da yüzde 22,8 şeklinde belirlendi. Geçtiğimiz senenin sonuna göre, DTH hesaplarında yaşanan düşüş 2,1 puan yani yüzde 8,4 olarak kaydedildi. Yılsonunda DTH hesaplarının finansal varlıklar içindeki payı yüzde 25 olmuştu. 

2022 yıl sonuna göre hisse senedi yatırımlarının payı 2,8 puan yani yüzde 22,04 düşüş gösterirken, hisse senedi yatırımlarını payı finansal varlıklar içinde 2022 sonundaki yüzde 12,7 seviyesinden yüzde 9,9'a geriledi. 

Borsadan çıkan yatırımcılar yastık altına yöneldi! Altın ve döviz tercihi arttı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön