01 / 05 / 2024

Borsaya ilgi gösteren yabancılar hangi hisseleri artırdı? 

Borsaya ilgi gösteren yabancılar hangi hisseleri artırdı? 

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcılar şirketlere ilgi göstermeye devam ediyor. Buna göre yabancı yatırıcılar geçen senenin ikinci yarısında bankacılık hisselerini öne çıkarmışlardı. Bu sene de BİST'te yer alan TÜM endeksindeki 514 hisseden 313’ünde pozisyon artmış durumda.



Yanabcıların TL varlıklarına olan ilgisi Mayıs 2023 seçimlerinden sonra değişen ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası ile beraber hız kanmış durumda.  Bu süreçte, geçtiğimiz senenin  ikinci yarısında yabancı yatırımcılar hisse senedi ve tahvillerde uzun yılların ardından ilk kez net alıcı pozisyonundaydı. Gelen uluslararası bankaların raporları ile birlikte  yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasında bankacılık hisseleri başta olmak üzere alıma geçtiğini de görmüş olduk. Fakat yeni yıl ile beraber bu tablo değişmişe benziyor. Yabancı yatırımcılar 2024 yılına holding, sanayi ve hikayesi olan hisselere gelmeye başladır.

313 HİSSEDE POZİSYON ARTMIŞ DURUMDA

ekonomim.com'dan Şebnem TURHAN'ın haberine göre; Geçtiğimiz sene 29 Aralık 2023 gün sonundan 8 Şubat 2024 kapanışa kadar olan süreçte Borsa İstanbul’da işlem gören firma hisselerinde yabancı payı değişimleri incelendi. İş Yatırım’ın yaptığı hesaplamalar ile gerçekleştirilen inceleme doğrultusunda BİST TÜM endeksinde bulunan 514 hissenin 313’ünde yabancı yatırımcıların bir şekilde payını arttırdığı ortaya çıktı. BİSTTÜM endeksinin bu dönemde TL bazında yüzde 28’in üzerinde getiri sağladığı görüldü.

BİST TÜM endeksi hisseleri arasında yabancı yatırımcının payını en çok yükseldiği firma ise Altınyunus Çeşme oldu. 29 Aralık’ta halka açık payları arasında yüzde 6,73 olan yabancı pozisyonu 8 Şubat itibari ile yüzde 19,38’e kadar çıktı. İkincilik ise Türk Telekom’da. Türk Telekom’da 29 Aralık’ta yüzde 16,46 olan halka açık paylar arasında yabancı oranı 8 Şubat'ta yüzde 26,22’ye kadar yükseldi. Dofer Yapı Malzemeleri'nde de yüzde 1,43 olan yabancı payı yüzde 10,9’a ulaşırken, Akfen Yenilenebilir Enerji’de yüzde 20,69 olan oran yüzde 28,99’a kadar yükseldi.

BİST TÜM endeksi şirketleri arasında yabancı yatırımcının pozisyonunu en çok azalttığı hisse ise VBT Yazılım oldu. 29 Aralık’ta halka açık payları arasında yabancının yüzde 21,01 olan oranı 8 Şubat itibariyle yüzde 1,51’e kadar geriledi. Alfa Solar Enerji hisselerinde de yüzde 16,85’ten 8 Şubat’ta yüzde 8,52’ye düşüş söz konusu. DOCO paylarında ise yüzde 43,38’den yabancı oranı yüzde 36,34’e inerken, İnvestco Holding’te yüzde 14,47 olan yabancı oranının yüzde 7,76’ya gerilediği kaydedildi.

Borsa İstanbul’da tarihi zirvesine yüzde 30’dan uzak olan hisseler! İşte BIST 100’ün o şirketleri 

Borsa tarihi rekorunu kırdı, dolar zirvesine yaklaşamadı

Borsa İstanbul’da 4. çeyrek bilanço tarihleri açıklandı. İşte Bist 100’de 2024 bilanço tarihleri…

BIST 100 endeksi yeni rekor seviyeyi gördü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön