27 / 04 / 2024

Borsaya son üç ayda 3,2 milyon yeni pay senedi yatırımcısı geldi!

Borsaya son üç ayda 3,2 milyon yeni pay senedi yatırımcısı geldi!

Art arda yapılan halka arzlara hücum eden her yaş ve kesimden yatırımcı Borsa’yı coşturdu. Pay senedi yatırımcılarının toplam sayısı haziran sonundan 22 Eylül’e kadar net 3,2 milyon artarak 8 milyona yaklaştı, pay senedi piyasa değeri 10,4 trilyon lira oldu.



Borsa İstanbul (BIST), diğer finansal yatırım araçlarının zarar ettirdiği son üç ay içerisinde tasarruf sahiplerinin halka arzlara yönelmesinin de etkisiyle tam anlamıyla yatırımcı hücumuna uğradı.

Bugüne kadar 37’si tamamlanan, 60 firmanın sırada beklediği halka arzlar, son aylarda en çok konuşulan konuların başında geliyor.

Dunya.com köşe yazarı Naki Bakır’ın konuyla ilgili yazısı şöyle: Temmuz başından bu yana Borsa’ya giren 3,2 milyon dolayındaki yeni yatırımcı ile toplam sayı 8 milyona yaklaştı. Pay senedi piyasa değeri de yüzde 60 büyüyerek 10,4 trilyon liraya çıktı.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), 22 Eylül 2023 itibarıyla BIST’te toplam pay senedi yatırımcı sayısını 7 milyon 706 bin 168’e, pay senedi piyasa değerini de 10 trilyon 440 milyar lira olarak açıkladı.

SON 3 AYDA YATIRIMCI HÜCUMU VAR

 Haziran ayında 120 bine yakın civarında düşerek 4,5 milyon dolayına gerileyen toplam pay senedi yatırımcı sayısı temmuz ayında 600 binden fazla yükselişle 5 milyonu aştı, ağustos ayında yaklaşık 1,2 milyonluk artış sağlanarak rakam 6,3 milyona, eylül ayının ilk 22 gününde ise 1,5 milyona yakın artışla 7,7 milyona yükseldi.

Pay senedi yatırımcı sayısında son 3 aydaki artış 3,2 milyona ulaştı. Haziran sonunda 6,5 trilyon lira olan pay senedi piyasa değeri de halka arzlara yönelişin etkisiyle temmuz sonunda 8,3 trilyon liraya, ağustosta 9,6 trilyon liraya, 22 Eylül itibariyle 10 trilyon liranın üzerine çıktı.

Borsaya son üç ayda 3,2 milyon yeni pay senedi yatırımcısı geldi!

HALKA ARZLAR İLGİ ÇEKTİ

 Finansal yatırım araçlarının getirisinin enflasyonun altında kaldığı süreçte, birikimlerini korumak ve reel kazanç elde etmek isteyen yatırımcılar halka arz edilen yeni hisselere yöneldi.

Arz edilen payların cazip getirisi ile aile bütçesine sağladığı katkı, öncelikle küçük yatırımcılar olmak üzere her kesimden ve her yaş grubundan kişileri bu alana yönlendirdi. Halka arzlar, son aylarda eş dost, akraba çevrelerinde, komşu ziyaretleri, esnaf sohbetlerinde konuşulmaya başlandı.

Bu yıl tamamlanan 37 halka arzın toplam büyüklüğü 51,9 milyar liraya çıkarken, 60 şirketin daha halka arz için sırada olduğu belirtildi.

BIST’te ağustos sonu itibarıyla 6,3 milyon olan pay senedi yatırımcılarının portföy dilimlerine göre dağılımına bakıldığında; 1,2 milyon kişi ile en büyük bölümünü 1.001-5.000 TL arasında portföyü olan yatırımcılar oluşturdu. 5 bin TL’nin altında pay senedine sahip olanların sayısı 2 milyonu aştı. 1 milyon liranın altında portföye sahip yatırımcı sayısı yaklaşık 6 milyon ile toplam sayının yüzde 96,8’ini oluşturdu.

Yüzde 3,2’lik bölümü oluşturan, 1 milyon TL’den büyük portföye sahip mega yatırımcıların sayısı ise 200 binin altında gerçekleşti. BİST’te, 15 yaşın altında 41 bin ve 75 yaşın üzerinde 100 bine yaklaşan yatırımcı dikkat çekti.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön