28 / 04 / 2024

Borsada son 3 ayda pay senedi yatırımcısı rekoru kırıldı!

Borsada son 3 ayda pay senedi yatırımcısı rekoru kırıldı!

Diğer finansal araçlarının zarar ettiği son dönemlerde art arda yapılan halka arzlara hücum eden her yaş ve kesimden yatırımcı borsayı coşturdu. BIST’e son 3 ayda 3,2 milyon yeni pay senedi yatırımcısı katıldı.



Şu ana kadar 37’si tamamlanan, 60 firmanın sırada beklediği halka arzlar, son dönemlerde en fazla konuşulan konuların başında geliyor.

Borsa İstanbul (BIST), diğer finansal yatırım araçlarının zarar ettirdiği son 3 aylık süreçte tasarruf sahiplerinin resmen kitlesel olarak halka arzlara yönelmesinin de etkisiyle adeta yatırımcı hücumuna uğradı.

Temmuz ayı başından bugüne kadar borsaya giren 3,2 milyon dolayındaki yeni yatırımcı ile toplam sayı 8 milyona ulaşırken, pay senedi piyasa değeri de yüzde 60 oranında artarak 10,4 trilyon TL’yi buldu.

 Borsada son 3 ayda pay senedi yatırımcısı rekoru kırıldı!

Dünya gazetesinden Naki Bakır’ın haberine göre, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), 22 Eylül 2023 tarihi itibari ile BIST’te toplam pay senedi yatırımcı sayısını 7 milyon 706 bin 168’e, pay senedi piyasa değerini de 10 trilyon 440 milyar TL oldu. Pay senedi yatırımcı sayısı ve portföyündeki büyümede 2023’te 2022 Eylül itibarıyla 37’ye ulaşan ve son dönemlerde sayısı artan halka arz işlemleri etkili oldu.

Fakat halka arzlara ilişkin eğilim, seçimlerden sonra haziranda göreve gelen yeni ekonomi yönetiminin açıkladığı kur ve fiyat istikrarına dair ‘sıkı para’ esaslı yeni politika çerçevesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon öngörülerinde yaptığı yukarı yönlü radikal revizyonlar ve diğer finansal yatırım araçlarının neredeyse hepsinin kaybettirdiği bir sürece girilmesi üzerine özellikle temmuzda tetiklendi.

 Borsada son 3 ayda pay senedi yatırımcısı rekoru kırıldı!

SON ÜÇ AYDAKİ SEYİR

 Haziranda 120 bine yakın düşüş yaşayarak 4,5 milyon bandına gerileyen toplam pay senedi yatırımcı sayısı temmuzda 600 binden fazla yükselerek 5 milyonu aştı. Ağustosta yaklaşık 1,2 milyonluk artışla beraber 6,3 milyona, eylülün ilk 22 gününde ise 1,5 milyona yakın artışla 7,7 milyonu buldu.

Bu kapsamda, pay senedi yatırımcı sayısında anılan süreçteki artış 3,2 milyonu buldu. Haziran ayı sonunda 6,5 trilyon lira olan pay senedi piyasa değeri de halka arzlara toplu yönelişin dopingi ile beraber temmuz ayı sonunda 8,3 trilyon TL’ye, ağustos ayı sonunda 9,6 trilyon TL’ye, 22 Eylül itibari ile 10 trilyon TL’nin oldukça üzerinde bir hacme ulaştı.

Vergi Uzmanı Bingöl’den korkutan zam açıklaması! ‘İliklerimize kadar hissedeceğiz!’

Buğday fiyatları resmen çakıldı! Son 3 yılın en düşük seviyesini gördü! Buğday fiyatları artacak mı?

Türkiye’ye yaz aylarında 2 milyon 560 bin Rus turist geldi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön