28 / 04 / 2024

Bosna Hersek’teki Osmanlı camisi yeniden inşa edilecek!

Bosna Hersek’teki Osmanlı camisi yeniden inşa edilecek!

1495'te Bosna Hersek'te inşa edilen Osmanlı camisi ''Arnaudija Camisi'' yeniden yapılacak. Banja Luka'da bulunan caminin temeli 22 Nisan'da atılacak.



Bosna Hersek'te 1495'te inşa edilen ve 1992- 1995'deki savaşta yıkılan 307 camiden biri olan Arnaudija Camisi, Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sağladığı fonlarla yeniden inşa ediliyor. Banja Luka'da bulunan cami için 22 Nisan'da temel atma töreni düzenlenecek. Törene Türkiye'nin Bosna Hersek Büyükelçisi Haldun Koç ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Erdem katılacak. Cami, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1463'te fethedilen Bosna Krallığı'nda ilk beylerbeyi olan Sokullu Fethi Paşa döneminde inşa edilmişti. Caminin inşa emrini Defterdar Hasan Efendi vermişti. SABAH'a konuşan Bosna Hersek İslam Birliği Vakıflar Müdürü Senaid Zajimovic, ülkedeki camilerin Boşnakların kimliği açısından çok önemli olduğunu ve camilerin iki ülke arasında çok önemli bir bağ kurduğunu söyledi. İşte detaylar:


ESKİSİNİN ÜSTÜNE...

7 Mayıs 1993'teki Sırp saldırısında Ferhat Paşa Camisi ile birlikte yerle bir olan Arnaudija Camisi aslına uygun bir şekilde eski caminin temelleri üzerine yeniden inşa edilecek. Yıllar boyu süren çalışmalar sonucu enkazdan çıkarılan ve temizlenen parçalar kullanılacak. TİKA, 2 yıl içinde bitmesi öngörülen yeniden inşa çalışmasına fon sağlanmasına ön ayak olmuştu.


Cami Bursa'daki Alaeddin Camisi (1491), İstanbul'daki Firüz Ağa Camisi (1491) ve Yavuz Selim Camisi'ne (1522) benziyor. Camide harcı sağlamlaştırmak için tıpkı Osmanlı coğrafyasındaki diğer camilerde olduğu gibi yumurta kullanıldığı söylentisi var.


Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü 2011'den beri bölgede. O zamandan beri Bosna Hersek'teki İslam kültürünü korumak için vakıf arazilerinde bulunan vakıf binalarının ve camilerinin yeniden yapım sürecinde destek verdi. Foça'da Alaca Cami, Cajnice'deki Sinan Camisi ve Saray Bosna'daki İslami Çalışmalar Fakültesi'nin Öğrenci Evi tamamlanmayı bekleyen projeler arasında yer alıyor.


Arnaudija Camisi, Banja Luka kentinde yıkılan 15 camiden yeniden yapım süreci başlamayan tek cami. Geçen yıl Arnaudija'ya çok yakın mesafede bulunan ve yeniden inşa sürecine TİKA'nın büyük katkı sunduğu Ferhat Paşa Camisi, Bosna ve Türkiye'den önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşen bir törenle açılmıştı.


İki ülkenin ortak tarihi ve kültürel bağları sayesinde karşılıklı ilişkiler daha da gelişti. Türkiye ile siyasi ve ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmek istiyoruz. Bosna-Herseklilerin Türklere olan sevgisi nedeniyle Türkiye'nin her başarısını büyük bir mutlulukla karşılıyoruz. Türkiye gibi güçlü bir ülke Bosna Hersek'te bizim için çok önemli ve gerekli. Türkiye'nin gücü bizi cesaretlendiriyor.



Sabah


Geri Dön