29 / 04 / 2024

Boyner, YKM'yi alarak 12 yıllık hayalini gerçekleştirdi!

Boyner, YKM'yi alarak 12 yıllık hayalini gerçekleştirdi!

12 yıllık hayalinin gerçekleştiğini söyleyen Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Boyner-YKM birleşmesi için "Onların oldukları yerlerdeki konumları bizim yıllardır bakıp 'ah keşke' dediğimiz konumlardı" diyor



Perakende sektörünün önde gelen oyuncularından Boyner Büyük Mağazacılık, YKM'nin yüzde 63 hissesini 190 milyon TL bedelle satın aldı.

Perakende sektöründe yeni lansmanlar ve sürpriz ortaklık açıklamaları ile hareketli bir geçen hafta yaşandı. Demsa Grubu, Fransa'nın ünlü zinciri Lafayatte'i Türkiye'ye getireceğini açıklarken, Boyner Büyük Mağazacılık, Türkiye'nin en önemli çok katlı mağazacılık şirketi YKM'yi satın aldığını duyurdu. Aynı hafta yaşanan bu iki girişim, sektörde yakın gelecekte rekabetin ne boyuta geleceğine dair ciddi bir emare olarak kabul ediliyor.

MAĞAZA SAYISINI KATLADI
Boyner Büyük Mağazacılık, Türkiye'nin ilk çok katlı, çok kategorili markalar zinciri olan YKM'nin yüzde 63 hissesini satın almak için anlaştı. Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, YKM'yi 190 milyon TL'lik bir yatırımla aldıklarını, finansmanın şirketin öz kaynakları ve uzun vadeli banka kredisiyle sağlanacağını söyledi.

Boyner, satın alma işlemiyle mağaza sayısını ikiye katlarken, Türkiye'nin 20 iline daha ulaşarak toplam 47 ilde hizmet verecek. İki dev markanın 2011 yılı sonu toplam konsolide cirosu 1 milyar TL'yi aşıyor. Boyner'in 3 bin, YKM'nin 2 bin kadar çalışanı var. Toplamda ise 5 bin kadar çalışan sayısı olacak. YKM'nin 65, Boyner Büyük Mağazacılık'ın 68 mağazası bulunuyor. Boyner Büyük Mağazacılık, 2011 yılında 132 bin metrekare net satış alanı ve 660 milyon TL ciroya ulaştı. YKM ise 116 bin metrekare net satış alanı ve 455 milyon TL ciroya sahip.

Cem Boyner, YKM'nin kendisinin 12 yıllık projesi olduğunu belirterek, "Bugüne kısmet oldu" dedi. YKM ile Boyner'in ciddi anlamda birbirlerini tamamladığını düşündüklerini belirterek, "Onların oldukları yerlerdeki konumları bizim yıllardır bakıp 'ah keşke' dediğimiz konumlardı. YKM ile Boyner cennetteki bir evlilik gibi mükemmel bir resim çıkarıyor" dedi.

YKM YÖNETİCİLERİYLE YOLA DEVAM
Cem Boyner, son 5 yılın YKM'nin 63 yıllık geçmişinin en parlak 5 yılı olduğuna dikkati çekerek, kendileri açsından da Boyner'in de oldukça hızlı büyüyerek gittiğini, dolayısıyla bunun çok iyi bir yatırım olduğunu ifade etti.

YKM'nin ekibini de çok beğendiklerini söyleyen Boyner, hem bu süreçte hem de devamında YKM'nin yöneticileri ile çalışmayı çok arzu ettiklerini, hatta YKM'nin ortaklarından da akıl almayı çok arzu ettiklerini belirtti.

1950 yılında Sultanhamam'da Nuri Güven tarafından açılan ilk mağazası ile Türkiye'de çok katlı mağazacılığın temellerini atan YKM, bugün Türkiye'de 40 ilde toplam 65 mağaza ile faaliyetlerini sürdürüyor, ilk taksitli alışveriş, ilk mağaza katı, ilk bayii sistemi, YKM'nin sektöre getirdiği yeniliklerden sadece birkaçı.

ÖZGE YAVUZ/Ekonomist
 


Geri Dön