Bozcaada Forumu adanın imara açılmaması için itiraz dilekçelerini verdi!
Bozcaada Forumu adanın imara açılmasına karşı itiraz dilekçelerini Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim etti. Adanın belediye başkanı ise, yeni imar yasasının adayı koruyup geliştireceği görüşünde...
Bozcaada'nın imara açılması ile ilgili plana itiraz süresi 26 Ocak'ta dolarken, Bozcaada Forumu itiraz dilekçelerini Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim etti, TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi ise dava sürecini başlattı, itiraz gerekçesi; yeni imar planının adanın tarihi, doğal ve tarımsal açıdan bütün özelliklerini yok edecek olması. Adanın Belediye Başkanı Mustafa Mutay ise yeni planın adayı koruyacağını iddia ediyor.
Bozcaada için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mn onayladığı 1/25 binlik çevre düzen plan değişikliği askıya çıktı ve önceki plana göre hiçbir değişiklik yapılmadı. Tarım arazilerinde ve SİT alanlarında yapılaşma aynı şekilde geçerli kaldı.
Bozcaada Forumu 8 maddeden oluşan 35 itiraz dilekçesini Bozcaada Belediyesi'ne, 60 itiraz dilekçesini de Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim etti. Üyeler, revize olmuş planın öncekinden bir farkı olmadığını belirterek, "2025 yılı 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, Bozcaada'nın doğal, kültürel ve sosyal özelliklerini göz ardı ederek kontrolsüz yapılaşmanın ve rantın önünü açmaktadır" dedi. İmar planıyla ilgili dava süreci başlatan TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, revize edilip onaylanan yeni imar planımn Bozcaada'nın hem tarihi, hem doğal hem de tarımsal açıdan bütün özelliklerini yok edeceğini belirtiyor.
"DOĞAYA SAVAŞ AÇMAYIN"
Bozcaada Forumu'ndan Sinan Çöpdemir "1500 metrekarelik bağ düşünün. Onun üzerine yapılacak bir evin, yolun, müştemilatın olduğunu düşünün. Bu kadar arazide bağ adına geriye ne kalabilir? O adada bağ mı, bağcılık mı kalır? Bozcaada da Marmara, Avşa adasına mı dönsün? Üstelik Gökçeada'nın hali malumken" yorumunu yaptı. Forumun genel talebi ise, doğaya savaş açan kalkınmayı değil, doğa ve insanla uyumlu, sürdürülebilir kalkınma modellerinin uygulanması.
BAŞKAN: YENİ İMAR YASASI BOZCAADA'YI KORUYOR
Yerel seçimler yaklaşırken adanın Belediye Başkanı Mustafa Mutay CHP'nin başkan adayı Hakan Can Yılmaz ve MHP Adayı Adnan İlter'in de görüşlerini aldık.
Belediye Başkanı da, adaylar da adanın gelişimi için imara açılması gerektiğini söylüyor. Başkan Mutay'a göre yeni imar planıyla birlikte adaya kimse villa yapamayacak, tek bir fabrika ise adanın havasını bozmayacak. Diğer adaylar ise yapılaşmanın engellenmesi için net yasalar çıkarılması gerektiğini söylüyor.
BOZCAADA BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA MUTAY:
Mevcut yasalarla bağ içerisine ev yapmak mümkün. Hatta yakın tarihe kadar yüzde 5 olan imar iznini bu yasayla beraber yüzde 3'e düşürüyoruz. Bu yasaya göre 300 bağ evi yapılınca mı adanın altyapısı kaldırmayacak? Ne villa olacak ne de pansiyon. Buralar bağcılığı geliştirmek için kullanılacak. 250 m2'lik fabrika öngörülüyor. Mahzen olarak kullanılması, depolama yapılabilmesi için de yine 250 m2'lik bodrum kata izin veriyoruz. Bu mu Bozcaada'yı öldürecek? Tapulara bununla ilgili şerh düşülüyor. Şerhte buraların turistik tesis olarak kullanılması, devredilmesi ve konut olarak kullanımı yasak. Buna uymayan olursa belediye ne işe yarar, gider mühürleriz.
CHP ADAYI HAKAN CAN YILMAZ:
Bozcaada'nın yeni bir imar planına ihtiyacı olduğu bir gerçek. Bu kadar gecikmesinin sebebi de mevcut Belediye Başkanı. Mevcut haliyle kabul ettiğimiz yerler olduğu gibi karşı durduğumuz yerler de var. Yasa dikkatlice incelendiğinde ufak nüanslar ve tuzaklar olduğu açık! "Dardanos kıyıları", "Güneye bakan kıyılar" gibi ucu açık ifadeler ciddiliği ortadan kaldırıyor. Başkan 250+250 m2'lik fabrikalar için tapuya 'devredilemez, tesis olamaz, konut olarak kullanılamaz' şerhi koyulacağını söylüyor ama yetmez, yasada yer alması gerekir. Arkeolojik SİT alanlarıyla alakalı maddeyi inceleyin, ciddiyetten ne denli uzak olduğunu göreceksiniz. Birçok maddenin ucu açık. İtiraz haklarımız var. Bunları sonuna kadar kullanacağız.
MHP ADAYI ADNAN ILTER
Bu imar planı çok önemli ve hayati değer taşıyor. Ama plan hükümleriyle alakalı sıkıntılar var. 2013 yılının Haziran ayında hazırlanan İmar Plan Yönetmeliği açıklandı. Bu plan iyiydi ama yeni planda mekânlara ne getiriyor, ne götürüyor belli değil. Bağ evlerinin villa olarak kullanılacağı gündemde. Böyle bir iddia var, doğrudur. Konut olarak kullanılıp kullanılamayacağı açık bir hükümle belirtilmelidir. Niteliği belli olmayan fabrikalar istemiyoruz, planın hükümleriyle alakalı olarak netlik yok, sıkıntılar var.
Birgün