29 / 04 / 2024

Bozulan asansörün parasını kim karşılar?

Bozulan asansörün parasını kim karşılar?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda yeni taşındığı evde asansör parçalarının değişmesi gerektiğini belirten okuyucu bozulan asansörünün parasını kim karşılayacağını sordu. İşte o sorununu yanıtı...



Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda yeni taşındığı evde asansör parçalarının değişmesi gerektiğini belirten okuyucu  bazı kat maliklerinin binada toplanan aidat bedeliyle bu tadilatın yapılmasını istediğini söylüyor. Peki bozulan asansörün parasını kim karşılar? İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Asansör gibi ortak giderler, bağımsız bölüm maliklerinin katılması gereken giderlerdir. Konu ile ilgili olarak bakılacak nokta, malum işletme projesi; gelecek bir sene içerisinde yapılacak olan tahmini giderlerin aylara bölünerek, kat maliklerinden alınması amacıyla yapılan bir projedir.

Bozulan asansörün parasını kim karşılar?

Gelen soruda şayet işletme projesinde asansör gizi ortak alanların onarımına bakılmış ve bunun için toplanacak olan para projeye aktarılmışsa asansör gibi ortak alanların onarımı aidatlardan karşılanır. Fakat tüm giderler işletme projesinde bulunmayabilir. Zira sene içerisinde binada ne gibi sıkıntıların yaşanacağı bilinmez. 

Anlatılan olayda da işletme projesinde asansör arızası öngörülmeyen bir arıza olduğu için ilave para toplanması gerekir. Zira her ay ödenen aylık aidatların öngörülmeyen bu arızaya harcanması durumunda; binaya ait diğer giderler ödenemez.

Her daire asansör masrafı öder mi? 


Geri Dön