10 / 05 / 2024

Bozulan engelli yoluna İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eli değdi!

Bozulan engelli yoluna İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eli değdi!

İzmir'de belediyenin, görme engelliler için caddelerdeki kaldırımlara yerleştirdiği sarı renkteki kabartmalı "engelli hatları" bazı noktalarda otomobillerin bazı yerlerde de kaldırımları işgal eden kafe ve çay ocaklarının masa ve sandalyeleri altında kald




İhaleyi kazanan firmanın bozulan “Kusurlu yolları”nı  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ekipleri tamir etti. Yenilemenin bedeli firmadan tahsil edildi


"Engelli dostu kent" İzmir'de belediyenin, görme engelliler için caddelerdeki kaldırımlara yerleştirdiği sarı renkteki kabartmalı "engelli hatları" bazı noktalarda otomobillerin bazı yerlerde de kaldırımları işgal eden kafe ve çay ocaklarının masa ve sandalyeleri altında kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 2 milyon liraya ihale ettiği yolların bir kısmı ise kısa bir süre içerisinde yapıştırıldıkları kaldırımdan ayrıldı. Geçtiğimiz hafta Gazi Bulvarı üzerinde meydana gelen bozulmalara Büyükşehir Belediyesi ekipleri dünden itibaren müdahale etmeye başladı. Yaklaşık 3 milyon liraya ihale ettiği firmadan destek almadan İZENERJİ şirketinin çalışanları ile yenileme işine girişen Büyükşehir Belediyesi'nin sözleşme gereği yolun giderlerini şirketten peşin olarak tahsil ettiği öğrenildi. Vatandaşların da tepkisini çeken, kalitesiz malzemeden yapılan yollar yapılan çalışmaların ardından yeniden engelliler için kullanılabilir hale gelirken konunun uzmanları Fevzipaşa Bulvarı üzerinde kullanılan taş yolların daha dayanıklı olduğunu, diğer mekanlarda da yapıştırma plastiklerin değil bu malzemenin kullanılması gerektiğini belirtti.


Engelliler bu işe çok sevinecek


Engelsizmir ile Türkiye'de engelliler konusunda farkındalık yaratan İzmir Büyükşehir Belediyesi daha çok Konak'ta hayata geçirdiği kabartmalı yollar ile bir ilke imza atmıştı. Yaklaşık 2 milyon liraya mal olan çalışma sonrası görme engelliler yol üzerinde yaşayabileceği tehlikelerden kurtularak sokağa çıkabilir, sosyalleşebilir hale gelmişti. Fakat bu mutluluk kısa sürmü, kabartmalı yollar birçok yerde yapıştırıldığı kaldırım taşlarından ayrılırken kimi yerde ise tamamen ortadan kalkmıştı.


ENGELSİZMİR çağ atlattı


Engelli hakları ve belediye hizmetlerinde engellilerin gözetilmesi bakımından önemli şehirlerin başında gelen İzmir, 2013 yılında düzenlenen Engelizmir kongresi ile Türkiye'deki 8,5 milyon engelli vatandaşa dikkat çekmişti. Türkiye’de bu kesimin meseleleri, ilk defa uluslararası bir kongreyle İzmir’de gündeme taşınmış, üç gün boyunca engellilerin şehirle ilgili sıkıntıları ele alınarak çözüm yolları aranmıştı. 2013'te düzenlenen kongrenin ardından İzmir'de engellilere uygun restoranlara Engelsizmir bayrağı çekilmiş, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak ve Çankaya'yı merkez kabul ederek İzmir'in önemli arterleri ile Metro ve İZBAN'da görme engellilere özel kabartmalı yol projesini hayata geçirmişti.





Yenigün


Geri Dön