05 / 05 / 2024

Brent petrol düştü, benzin ve motorin fırladı! Bu tarihlere dikkat! Akaryakıta yeni zamlar kapıda! 

Brent petrol düştü, benzin ve motorin fırladı! Bu tarihlere dikkat! Akaryakıta yeni zamlar kapıda! 

Akaryakıta gelen peş peşe zamlar kafaları karıştırdı. Brent petrolde yaşanan düşüş akaryakıta indirim olarak yansımadı. Peki benzin ve motorine yeni zamlar gelecek mi? İşte ayrıntılar...



4 Ekim’i 5 Ekim’e bağlayan gece benzin fiyatlarına 62 kuruş, motorin fiyatlarına 1.10 Türk Lirası zam yapılırken, 6 Ekim Perşembe gününden itibaren de yine benzine 74 kuruş, motorine ise 1 lira 39 kuruş zam geldi. Son olarak 7 Ekim itibarıyla motorinin litresine 1 lira 53 kuruş daha zam yapıldı. 

Yurt içi akaryakıt fiyatları petroldeki küresel fiyat değişimi ve dolar/TL’deki değişimi baz alınarak belirleniyor. Petrol fiyatları Eylül'de sert düşüşler yaşarken, aynı dönemde dolar kurunun rekor kırması sebebiyle akaryakıt fiyatlarında herhangi bir indirim söz konusu olmadı.

Brent petrol düştü, benzin ve motorin fırladı! Bu tarihlere dikkat! Akaryakıta yeni zamlar kapıda! 

14 Eylül tarihinde Brent petrol fiyatı 93 dolar iken motorin 24 TL'den satılıyordu. Brent petrol fiyatı aynı olmasına karşın 6 Ekim tarihinde motorinin litresi İstanbul’da 25.56 TL'ye satılırken bugün ise bu fiyat 27.03 TL oldu. 

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre; bu yükselişlerde Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybının etkisinin büyük olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, konuyla ilgili olarak "Akaryakıttaki fiyatlar Cenova’daki fiyatlar ve dolar ile doğrudan ilgili. TL’nin son bir ayda yüzde 2.5 değer kaybetmesiyle birlikte brent petrol fiyatı çok artmasa bile bizde akaryakıt zamlanmış oldu" açıklamasında bulundu ve dolar kurunun vurduğunu belirtti. 

Brent petrol düştü, benzin ve motorin fırladı! Bu tarihlere dikkat! Akaryakıta yeni zamlar kapıda! 

Kış aylarında hava şartlarına göre zamların sürebileceğine vurgu yapan Kozanoğlu, bu zamların pek çok üründe doğrudan girdi maliyetlerini artıracağına ve yüksek enflasyonla geçecek bir kış yaşanacağına dikkat çekti. 

Motorin zamlarından en çok etkilenen sektörlerin başında ise tarım yer alıyor. Tarım sektöründe durumo oldukça vahim. Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, çiftçinin bu günlerde ekim döneminde olduğuna ve akaryakıtı en fazla kullandığı günlerde bu zamların daha mahsul ekilmeden çiftçiyi olumsuz etkilediğini aktardı. Demirtaş, “Maliyetler böyle devam ederse kışın 50 liraya domates görürseniz şaşırmayın” açıklamasında bulundu. 

Altın bilezik borcu olanlar çıldırdı! Altın uçtu, bilezik fiyatları fırladı! 14,18 ve 22 ayar altın bilezik fiyatları

Tarım Kredi indirim bombasını patlattı! Pirinç, ayçiçek yağı, tavuk, şekerde dip fiyatlar! 7 Ekim 2022 fiyat listesi

Gıda fiyatları düşüyor mu? Gıda Fiyat Endeksi Eylül'de ne oldu? 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön