16 / 05 / 2024

Brezilya, altyapı inşaatlarına 1 trilyon dolar ayıracak!

Brezilya, altyapı inşaatlarına 1 trilyon dolar ayıracak!

2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları'na evsahipliği yapacak ülkede altyapının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar hızlandı. 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı hem yabancı yatırımcılar için birçok fırsat sunacak...



2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları'na evsahipliği yapacak ülkede altyapının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar hızlandı. 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı hem yabancı yatırımcılar için birçok fırsat sunacak hem de Brezilya ekonomisine ivme kazandıracak

Dünyanın en büyük ve önemli iki spor olan Dünya Kupası'na 2014'te, Olimpiyatlar'a 2016'da ev sahipliği yapacak olan
Brezilya'nın bu organizasyonlara hazırlık aşamasında yapacağı büyük yatırımlarla altyapı eksikliklerin bir bölümünü tamamlaması bekleniyor. Ancak Latin Amerika'nın hızlı büyüyen ve BRIC üyesi bu güzide ekonomisinin "başarı öyküsünü" sürdürmesi için önündeki en büyük engeller enerji, kalifiye çalışan ve altyapı yetersizlikleri. Yaygın yolsuzluk, bürokratik engeller, yetersiz fonlar, liderlik ve "knowhow" eksikliği de birçok projenin yolunu tıkıyor.

Brezilya, Dünya Kupası için 12 kente 13.3 milyar dolar harcayacak. Olimpiyatların idaresi için ayrılan para 2.8 milyar dolar. Ülke Olimpiyatlar için ayrıca altyapı yatırımlarına 11.6 milyar dolar daha harcayacak. Brezilya hükümeti 10 yılda yeni altyapı yatırımları için 1 trilyon dolardan fazla yatırım yapılacağını açıkladı. Bu yatırımların kapsamında Dünya Kupası ve Olimpiyatlar için planlanan projeler de var. Bu altyapı yatırımı atılımı hem yabancı yatırımcılar için birçok fırsat sunacak hem de Brezilya'nın en dinamik yükselen ekonomiler arasındaki yerini sağlamlaştıracak. Ama bu yatırımların büyük bölümü uzun dönemli yatırımlar ve ekonomide etkisini uzun vadede göstereceğinden şimdi yaşanan sıkıntıların aşılmasına yaramayacak.

Hazırlıkların hızıyla ilgili endişeler var
Brezilya'nın en ünlü futbol yıldızı Pele, ülkenin eğer stadyum ve havaalanları inşa ve yenileme çalışmalarım hızlandırmazsa Düny Kupası sırasında "rezil olma" ihtimali olduğundan söz etti. Uzmanlar, hava trafiği, iletişim şebekeleri ve diğer sistemler bu spor etkinlikleri nedeniyle ek taleple karşı karşıya kalacak ve mevcut altyapının bunu karşılayamayacağı uyarısında bulunuyor. Havaalanlarındaki aşırı kalabalığın bir nedeni ülkenin son yıllar  son yıllarda gösterdiği muazzam büyüme perfonmansı. Son 7 yılda iki katma çıkan ulusal yolcu trafiği yalnızca geçen yıl yüzde 21 arttı. Dünya Kupası projelerinin birçoğu gecikmiş durumda. Dahası, açılış maçının oynanacağı Sao Paulo'da yapılacak stat için henüz kazma vurulmuş değil.

Brezilya'nın Olimpiyat hazırlıklarım güçlendirmek için, örgütçü yeteneğiyle ünlü eski Merkez Bankası Başkanı Henrique Meirelles, ülkenin Olimpiyat   yönetiminin başına getirildi. Hükümetin, projelerin hızlanması için aldığı bir diğer önlem de, projeleri zamanında yetiştiremeyen sorumluların afişe edilerek utandırılması yöntemi. Kimi gözlemciler kötü bir Dünya Kupası deneyiminin Brezilya için iyi olacağını çünkü altyapı eksikliği, bürokrasi gibi sorunların ciddiyetle ele alınmasına ve zihniyet dönüşümüne yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Hızlı büyüme sürecinin arkası gelmeyebilir
Son yıllarda parlak bir büyüme ile milyonlarca yoksulun hayat koşullarını iyileştiren ülkenin bu sıkıntılı döneme girmesinin altında yatan temel sebep, altyapı ve öğrenim alanlarında zayıf ekonomik büyüme ile geçen on yıllar boyunca kamu yatırımlarının yapılamamış olması. Ülkenin en işlek limanı Santos'un açıklarında oluşan kuyrukta gemiler yüklerini boşaltabilmek için kimi zaman bir ay beklemek zorunda kalabiliyorlar ve bu durum taşımacılık maliyetini milyonlarca dolar yükselmesine yol açıyor. İşgücü piyasasındaki darlık da büyümenin önündeki önemli en¬gellerden. Büyük talebin olduğu konut sektöründe inşaat şirketleri mühendis, yönetici ve uzmanları ellerinde tutmakta zorlanıyorlar. Sonuç olarak ücretler hızlı bir artış içinde. The VVall Street Journal'da çıkan bir habere göre, hızlı büyüyen kuzeydoğu eyaletlerinde toplu iş sözleşmeleri sayesinde ücretler, geçen yılın iki katı kadar, yüzde 17 yükseldi. Verimlilikte de benzer bir artış olmazsa bu durumun sürdürülebilir olmaktan çıkacağı belirtiliyor. Okullara yapılan yatırımların düşük olması eğitimli eleman açığına yol açıyor ve şirketler, kalifiye çalışanlarını tutmak için ücretleri yükseltiyorlar.

Söz konusu yetersizlikler ülkede maliyetlerin ve enflasyonun yükselmesinin temel nedenleri olduğu, ekonominin tam gaz yükselmesini engelleyeceği vurgulanıyor. Bre-zilya'nın 2010'da yüzde 8 büyüdüğü tahmin ediliyor, ancak bu çarpıcı büyüme rakamı 2011'de neredeyse yarıya azalabilir; Hükümetin açıkladığı 2011 büyüme tahmini yüzde 4.5. Bu yapısal sorunlar enflasyonun, hükümetin yüzde 4.5'lik hedefini aşarak geçen yıl yüzde 6 yükselmesine neden oldu.
Dünya

 


Geri Dön