09 / 01 / 2025

BTK demiryolu hattının bitirilmesi merakla bekleniyor!

BTK demiryolu hattının bitirilmesi merakla bekleniyor!

AA muhabirin'de Temelleri Türkiye, Azerbaycan ve de Gürcistan cumhurbaşkanlarının katılımıyla atılan Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Hattı Projesi' nin 2014 yılının Haziran ayında tamamlanması öngörülüyor...



Kars Valisi Eyüp Tepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, normal şartlarda bu sene sonuna kadar Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını tamamlamayı arzuladıklarını ifade ederek, ihale sürecindeki son demde yapılan itiraz nedeniyle bitim tarihinin sarktığını söyledi.


Çalışmaların hızla ilerlediğini, geçen ay ziyaret ettiğinde çalışanların yoğun bir çalışma içinde olduklarını dile getiren Tepe, "Biz önümüzdeki sene haziran ayında gibi bitmesini bekliyoruz. Bittikten sonra tabii bunun deneme seferleri olacak. Projenin hayatını geçmesini hem Kars hem Türkiye hem de demir yolunun açılmasını bekleyen başta Azerbaycan, Gürcistan ve hatta Orta Asya'daki Kazakistan, Türkmenistan gibi ülkeler dört gözle bekliyor" dedi.


29 Ekim'de Marmaray'ın açılmasıyla bu hattın öneminin de ortaya çıktığına değinen Tepe, şöyle devam etti:


"Bu hattı bitirdiğimiz anda Londra'dan Pekin'e kadar aralıksız tren yoluna sahip oluyorsunuz. Şu an bu hat yapılmadığı için  Marmaray  geliyor Kars'ta bitiyor. Kars'ın devamı yok. Onun devamlılığını sağlamak ve Orta Asya ile hatta Çin'le bağlayabilmek açısından bu proje çok önemli. Tabii Türkiye üzerine düşeni yapıyor, Azerbaycan üzerine düşeni yapıyor, Gürcistan da çalışmalarını sürdürüyor. Tabii Gürcistan'ın geçen sene finansal bir krizi olmuştu. Azerbaycan onu fonladı. Azerbaycan'ın desteğiyle Gürcistan tarafında da çalışmalar yürütülüyor. Gürcistan ile Türkiye arasındaki 2 bin metrenin üzerinde bizde olan, 2 bin metre kadarı da Gürcistan tarafında olan 4 bin 500 metreye varan bir tünel var. Bu tünelin yapımı devam ediyor. O tünel çok önemli ve sınırda. O tünel bittikten sonra zaten şu anda bir yandan çift hat olarak demiryolunun rayları döşeniyor belli yerlerde."


Tepe, Türkiye'nin ürettiğinin çok daha önemli bir miktarını dış pazarlar için ürettiğini belirterek, "Bu üretilenlerin içine baktığımız zaman da kendimiz sıfırdan imal edip ve son mal olarak değil, biz genellikle ara mal alıyoruz, ara malı işleyip ondan sonra ihraç ediyoruz. Ara malı dışarıdan alıyoruz. Bizim gibi ihracatı da ithalatı da çok fazla olan ülkeler için ulaşım çok önemli bir kalem, masraf kalemi. Bu masrafı azaltabilmek adına demiryolları en rantabl yöntem. O yüzden dört gözle bu projenin bitmesini bekliyoruz" diye konuştu.


- "Demiryolu devreye girdiği zaman nakliye maliyeti bir anda minimum seviyelere düşecek"


Yapılması planlanan lojistik üs için organize sanayi bölgesinin yanında yer belirlediklerini anlatan Tepe, oraya 4,5 kilometre ilave demiryolu hattı döşenerek lojistik merkezine demiryolu ile bağlantısını sağlamış olacaklarını ifade etti.


Organize sanayi bölgesindeki yatırımcıların da mamullerini, yarı mamullerini demiryolu vasıtasıyla ucuza mal ederek bütün pazarlara ulaştırabileceğine dikkati çeken Tepe, şunları kaydetti:


"Ya da diğer taraftan yatırımcılar bir hammadde alacaksa o ham maddeyi çok ucuza buraya getirme imkanı bulacak. Kars için en büyük handikap, ulaştırma masrafları çok pahalı. İstanbul'dan bir malın kamyonla Kars'a gelmesi mamulün kendisinden daha pahalıya mal oluyordu. Demiryolu devreye girdiği zaman nakliye maliyeti bir anda minimum seviyelere düşecek. Hem Karslı'lar için fiyatların düşmesini sağlayacak hem de Kars'taki müteşebbisler, fabrikalar ve yatırımcılar için büyük bir avantaj sağlayacak ve her yer ulaşılabilir olacak."


- "Hat dubleye çevrildi"


Afganistan ve Kazakistan gibi ülkelerin konuyla ilgili çok ciddi anlamda talepleri bulunduğunu öğrendiğini vurgulayan Tepe, bu taleplerin karşılanabilmesi açısından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın geçen yıl bir revizyon yaptığını anımsattı.


Revizyonla burada tek olan hattın dubleye çevrildiğine değinen Tepe, "Şu anda da Kars'tan Erzurum'a, Erzurum'dan ve Erzincan üzerinden Türkiye'nin dört bir tarafına bağlanan hatların da iyileştirmeleri yapılıyor. Sanıyorum belli bir noktaya kadar duble devam edecek. Biz petrol tüketen bir ülkeyiz. Nakliyenin maliyeti etkileyen en önemli unsuru da akaryakıt. Siz nakliyeyi azaltınca akaryakıt giderimiz de azalacak. Türkiye her anlamda bu işten kazançlı çıkacak. Ülke, millet ve şirketler olarak anlamlı bir proje olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


AA


Geri Dön