29 / 04 / 2024

Bu cami, şekil ve mimari özellikleriyle dünyada tek!

Bu cami, şekil ve mimari özellikleriyle dünyada tek!

Sakarya'da 17 Ağustos 1999 depreminde yıkılan Tozlu Cami'nin yerine inşa edilen cami, şekil ve mimari özellikleriyle dünyada tek. Özel açıyla tasarlanan caminin tavanında bırakılan boşluk mekanda sürekli hava sirkülasyonu sağlıyor.



Klasik cami anlayışının dışına çıkılarak projelendirilen camide, kubbe yer almıyor. Özel siyah mermerle kaplanan mihrabı Kabe ve uzay boşluğunu anımsatıyor. Avizelerin kullanılmadığı cami, büyük cam duvarlarla ve duvarlara yerleştirilen led ışıklarının tavana yansıtılmasıyla aydınlatılıyor.


Özel açıyla tasarlanan caminin tavanında bırakılan boşluk mekanda sürekli hava sirkülasyonu sağlıyor. Kalabalık cuma ve bayram namazlarında bile cemaat bunalmıyor. Ayrıca cemaatin yüzde 80'i imamı görebiliyor. Akustiği çok iyi tasarlanan camide yankı oluşmuyor ve mikrofon kullanmaya bile gerek kalmıyor. Cami sadeliğiyle de dikkat çekiyor. 'Secde eden insan' şeklindeki mimarisiyle de ayrıca ilgi odağı oluyor.


İnşaatı devam eden ve asansörle çıkılan minaresi ise müezzin ezanı okurken 360 derece dönecek şekilde tasarlandı. Bu sıra dışı caminin mimarı Muhammet Dayal. Dayal, projenin ilham kaynağını güneşin batışından almış. Lisanı hal ile bütün her şeyin Allah'a secde ettiğine inanan Dayal, "Tozlu camimiz 1999 yılında yaşanan depremde yıkılmıştı. Yerine yeni bir cami yapma çalışmalarına başladık. Mimarlığını ben üstlendim. Kumcağız'da inşaatlar yapıyordum. Sahil kenarında oturmuş caminin projesiyle ilgili düşünüyordum. Bir şeyler karalıyordum, kafamı kaldırdığımda güneşin ufukta batmakta olduğunu gördüm. Oradan bir çağrışım oldu. Rabbimin yarattığı her şey lisanı hal ile bir nevi secdeye doğru gidiyor. Madde ile mana birbirinden kopuk değil. Maddeye ruh veren manadır. Her şey kendi lisanıyla Allah'ı anıyor. Ben madde ile manayı birleştirmeye çalıştım. Secde Allah'a en yakın andır. Bende caminin secde eden bir insanı anımsatan bir mimarisi olsun istedim. Bu fikir böyle ortaya çıktı" diyor.


TOKİ Haber


Geri Dön