09 / 05 / 2024

Bu güncelleme çok tehlikeli! Güncelleme yaptığınızda bilgisayarınız bozulabilir

Bu güncelleme çok tehlikeli! Güncelleme yaptığınızda bilgisayarınız bozulabilir

MSI aracılığı bir güncelleme yayınlandı ve bu güncelleme Intel ve AMD anakartları bozduğu tespit edildi.




MSI aracılığı ile yayınlanan yeni bir güncellemenin, Intel ve AMD işlemcili anakartları etkilediği tespit edildi. Bir güvenlik araştırmacısı, MSI’ın yayınladığı  aygıt yazılımı güncellemesinde büyük bir emniyet açığı olduğunu tespit etti. MSI anakartlar için yayınlanan güncellemenin, Secure Boot’u elverişsiz hale getirdiği tespit edildi.

MSI anakartlarda Secure Boot tehlikesi

Araştırmacı Dawid Potocki, güncelleme MSI’ın birçok anakartını “daha az güvenli” şekle getirdi. MSI anakartlarını ele alan son güvenlik açığı, Secure Boot’un işlevsiz kalmasına yol açıyor. Bilmeyenler için Secure Boot (Güvenli Önyükleme), bir aygıtın sadece imal edenin lisansladığı yazılımı kullanarak önyükleme yapmasına olanak tanıyor.
Potocki, bu problemi kendi sertifikasıyla Secure Boot’u atlatabildiğinde buldu. Secure Boot miadını kendi imzaladığını, ancak buna karşılık UEFI yazılımının imzadan serbest olarak her işletim sistemini başlattığını söyledi. MSI’ın yazılım yeniliği, “Yürütmeyi Reddet” yerine “Her Zaman Yürüt” olarak yazıldığı için Secure Boot kilidini ortadan kaldırdı. İmza doğrulamasına ihtiyaç duymayan Secure Boot, bilgisayarı tehlikeye attı.

Potocki’nin tahminine göre problemden etkilenen toplam anakart adeti, hem Intel hem de AMD işlemciler için 290’ın yukarsında. Problemden etkilenen kullanıcıların, Secure Boot ayarını “Yürütmeyi Reddet” olarak değiştirmesi gerektiğini belirtelim. Yine de MSI, emniyet fonksiyonunun kapatılmasının sebebi hakkında açıklama yapmadı.

 Bu güncelleme çok tehlikeli! Güncelleme yaptığınızda bilgisayarınız bozulabilir

MSI anakartına sahip müşterilerin, Secure Boot fonksiyonunu etkinleştirdiğinden ve doğru halde yapılandırıldığından emin olması gerekiyor. Bunun için ürün yazılım sürümünü denetleyebilir  ve son BIOS yeniliğini yapabilirsiniz.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

 


Geri Dön