09 / 05 / 2024

Bu kış doğalgaz kesintisi olacak mı? Türkiye'yi neler bekliyor?

Bu kış doğalgaz kesintisi olacak mı? Türkiye'yi neler bekliyor?

Avrupa'da doğal gaz fiyatları 300 euroyu aştı. Avrupa gaz kesintilerine karşı önlem üstüne önlem açıklarken Türkiye'de de en çok merak edilen şey yaklaşan kış mevsiminde doğal gaza ne kadar zam geleceği ve kesinti yaşanıp yaşanmayacağı.



Gaz kesintisinin her şeyden önce kışın ne kadar sert geçeceğine bağlı olduğunu belirten panel katılımcılarının doğal gaz sektörüne ve tüketimine ilişkin aktardığı bilgiler şöyle:

-Türkiye'de hanelerde doğal gaza zam beklenmezken sanayi kuruluşlarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilebilir.

-Kesintiyi belirleyecek en önemli etkenlerden biri İran'ın doğal gaz kullanımı. İran'dan gelen gazın kesilip kesilmemesi belirleyici olacak çünkü İran Türkiye'nin 2 katı gaz tüketiyor ve kendi kullanımı arttığında gaz akışını kesiyor.

-Rusya’dan alınan gazın yeterli dağıtım şebekesi olmadığı için İran gazı kesilirse bazı bölgelere gaz akışı sağlanamıyor.

- 200 milyar lira zarar eden Botaş yeni bir finans kaynağı bulamaz ve temerrüde düşerse doğal gazda kesinti kaçınılmaz olacak.

-Sıvılaştırılmış doğal gaz ABD'nin talebi nedeniyle temin edilemiyor. Uluslararası taşıma bulmak mümkün değil. tankerler dolu. Kış döneminde spot LNG bulma zorunluluğu var aksi takdirde kesintiler yaşanabilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön