28 / 04 / 2024

Bu kış ne doğalgaz ne kömür… Vatandaş yanacak! Yeni kömür fiyatları ağızları açık bıraktı…

Bu kış ne doğalgaz ne kömür… Vatandaş yanacak! Yeni kömür fiyatları ağızları açık bıraktı…

Başta Avrupa olmak üzere dünya çapında yaşanan enerji krizinin etkisi ve akabininde arzda yaşanan bozulmalarla kömür fiyatları rekor kırdı. Buna göre kömürün ton başına fiyatı 436,71 dolara çıktı.



Milli Gazete'nin haberine göre, kömür fiyatları arzda yaşanan bozulmaların krizde olan küresel enerji sektörüne yeni riskler oluşturmasıyla yükselişe geçti.

OPIS tarafından düzenlenen endekse baktığımızda, Avustralya'nın Newcastle limanında yüklenen kömür spot piyasada ton başına 436,71 dolar ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Bunun neticesinde de kömür fiyatları piyasa için üçe katlandı.

KÖMÜRÜN TONU 460 DOLAR OLDU

Vadeli fiyatlarda rekor seviyeler görülmüş oldu. Newcastle Ekim ayı vadelileri ICE Futures Europe'ta, haftanın ilk işlem günü için yüzde 5 artışla ton başına 463,75 dolara çıkarak Ocak 2016'ya kadar ki verilerde en yüksek seviyeye ulaştı. Avrupa'nın referans kömür fiyatı da şuan rekor seviyede işlem görmektedir.

KÖMÜR EN SON 2011'DE REKOR KIRMIŞTI

2010 ve 2011 yıllarında yaşanarak birkaç ay süren La Nina kasırgalarında Avustralya'nın New South Wales ve Queenslan eyaletlerinde yer alan kömür madenlerinin ve demiryollarının yoğun yağış sebebiyle zarar görmüş ve üretimin yüzde 20 ila 30 arasında düşmesine neden olmuştu. Yaşananlar sebebiyle de kömür fiyatları rekor kırmıştı.

KÖMÜRDE KESİNTİ FİYATLARI ARTIRABİLİR

Marius van Straaten, Morgan Stanley analistleri düştükleri bir notta, 'Avustralya kömür sevkiyatlarındaki ciddi sayılabilecek herhangi bir kesinti, yüksek kalorifer değerine sahip kömür fiyatlarını yeni zirvelere çıkarabilir' açıklamalarında bulundu.

TALEP ARTIYOR MU?

Bazılarının Rusya'dan yakıt ithalatından kaçınması ve ülkelerde yenilenebilir kaynaklar  dahil olmak üzere diğer kaynaklara yapılan yatırımların yavaşlamasıyla küresel gaz arzındaki daralmanın sonucu olarak kömür talebinde canlanma görülmüştü.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön