Ekonomi

Buğday fiyatlarında beklenmedik gelişme! İşte detaylar!

Buğday fiyatlarında son durum ne? Buğday fiyatları mı yükseldi mi? İşte merak edilen detaylar!Bu anlaşma sonrası tahıl fiyatlarında ne gibi gelişmeler yaşandı? Buğday fiyatları bu anlaşmadan nasıl etkilendi?

Tahıl koridoru anlaşması imzalandı. Bu anlaşma sonrası tahıl fiyatlarında ne gibi gelişmeler yaşandı? Buğday fiyatları bu anlaşmadan nasıl etkilendi?

İşte buğday fiyatlarına dair detaylar…

BUĞDAY FİYATLARINA SON DURUM NE?

Tahıl koridoru anlaşması ihracatçıları memnun etti. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kazım Taycı, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının dünyayı büyük bir felaketten kurtaracağını söyleyerek, "Orta ve uzun vadede İstanbul'un küresel hububat fiyatlarının belirlendiği bir merkez olması için çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Taycı, konuşmasına şunları da ekledi; "Mersin Limanı, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatta merkez konumda. Şimdi tahıl koridoruyla Rusya ve Ukrayna'nın tahıl ihracatında dünyaya açılan kapısının İstanbul olması ile Türkiye'nin konumu daha da önem arz etmeye başladı. İthalat ve ihracat kanallarının yönlendirilmesi noktasında kilit bir ülke konumundayız. Rusya ve Ukrayna'daki tahıl, bakliyat ve hububatın da distribütörlüğüne başlamalıyız.”

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu da konuya bir yaptığı açıklamada; Kadooğlu; “Tahıl koridorunun açılmasının bütün dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de rahatlatacak” dedi.

Hububat Tedarikçileri Derneği Başkanı Gülfem Eren de, "Tahıl ihracatı güvenli şekilde yapıldığında zaten düşüş eğiliminde olan dünya buğday fiyatlarının bir miktar daha düşebilecek diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Rusya'da bu yıl 88 milyon ton buğday rekoltesi beklenirken Ukrayna'da bu rakam 32 milyon tonu bulacak. Tahıl krizinin çözülmesi ile arzın yükseleceği düşünceleri, buğdaya yaklaşık yüzde 6 değer kaybettirerek 7.7 dolar seviyesine kadar düşürdü. Bu seviyeler en son Rusya-Ukrayna Savaşı başlamadan önce görülmüştü. Buğdayın Chicago borsasında işlem gören vadeli kontratları son 5 ayın en düşük seviyesine gelmiş durumda.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da yaptığı değerlendirmede, "Tahıl koridoru anlaşmasıyla ülkemizde de buğday konusunda elimiz rahatlayacak ve muhtemel fiyat artışları söz konusu olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

EYT’de beklenmedik formül! EYT çalışması ne zaman bitecek? İşte detaylar!

İkinci el araba alacaklar dikkat! Kimse bunu beklemiyordu!

Öğrencilere asgari ücret tutarında burs imkanı! İşte detaylar!