29 / 04 / 2024

Buğday ve Arpa alım fiyatlarına gelen zam dudak uçuklattı!

Buğday ve Arpa alım fiyatlarına gelen zam dudak uçuklattı!

Bütün Türkiye 28 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerinin sonucuna kilitlendi. Ekonomi yönetiminin tarım ve hayvancılık sahasında atacağı adımlarda. En çok de merak edilen buğday ve arpa alım ücretlerinin ne olacağında.



Fiyat ne olacak?

Ekonomim.com'dan Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim evveli 2023 ürünü yaş çay alım ücretini geçen seneye oranla yüzde 60’ın üstünde yükselişle açıkladı.

Buğday, arpa ve diğer hububat ürünlerinde alım ücreti yüzde 60 yükseltilir mi?  Buğday alım ücreti 2022’de ton başına 6 bin 50 TL açıklandı, sonra 400 TL yükseltildi ve 6 bin 450 TL oldu.

Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ürün verenlere ton başına 1000 tl da alım primi verildi. Bu sene alım ücreti geçen seneye göre yüzde 60 yükseltilse buğdayın tonu 10 bin TL'nin üstünde olur.

 Alım priminin sürmesi gerekir. Bu prim de sadece Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürün veren çiftçiye değil, özel sektöre satan çiftçiye de ödenmeli.

Buğday ve Arpa alım fiyatlarına gelen zam dudak uçuklattı!

Şartlar değişti, dünya ücreti düşüyor

Geçen sene meydana gelen şartlar ile bu seneki şartlar elbette aynı değil. Geçen sene COVID-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkisi ile dünya buğday ücretleri en çok dereceye ulaşmış ve tonu 450 doların üstüne çıkmıştı. O dönem TMO’nun piyasadan buğday alması, ülke stoklarının kuvvetlendirilmesi çok önemliydi. Açıklanan ücretlerde bunun etkisini gördük. Buğdayın çok büyük bölümünü Ofis aldı.

Bu sene durum çok daha değişik. Dünya buğday ücretleri ton başına 300 doların altına geriledi. TMO’nun elinde önemli miktarda buğday stoku var. Ofis’in bağlantı kurarak ihalesini yaptığı ve ülkeye girecek bir miktar ithal buğday var.

Buğday ve Arpa alım fiyatlarına gelen zam dudak uçuklattı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön