22 / 12 / 2024

Buğday ve arpa fiyatlarında deprem! Çiftçiler dikkat: Arpa ve buğday fiyatı güncelleniyor mu?

Buğday ve arpa fiyatlarında deprem! Çiftçiler dikkat: Arpa ve buğday fiyatı güncelleniyor mu?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, arpa ve buğdayda müdahale alım fiyatlarının güncellenmesi gerektiğini söyledi. İşte buğday ve arpada yaşanan gelişmeler...



Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, arpa ve buğday fiyatları ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. Bayraktar, buğday ile arpada rekolte tahmini ve çiftçilerin destek beklentisi kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, 2023-2024 üretim sezonunda bahar aylarında yağışların düzensiz ve geç gelmesi ve sıcaklıkların aniden yükselmesinin bazı bölgelerde bitkide dane oluşumunu olumsuz etkilediğinin altını çizdi. 

Ani sıcaklık değişimlerinin bitkiyi strese soktuğuna dikkat çeken Bayraktar, "Sıcaklık değişikliklerine uyumlu bitki çeşitlerinin geliştirilmesiyle sıcaklık stresinin etkisi ve verimdeki düşmeler engellenebilir. Sıcaklıklardaki aşırı yükselişler bitkinin su ihtiyacını artırdığı için sulamaya talep de çoğalıyor. Bu da üretim maliyetini önemli oranda artırıyor" şeklinde konuştu. 

Buğday ve arpa fiyatlarında deprem! Çiftçiler dikkat: Arpa ve buğday fiyatı güncelleniyor mu?

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, serbest piyasada fiyatların, müdahale alım fiyatının altında gerçekleştiğine vurgu yaptı ve serbest piyasada arpa fiyatlarının müdahale alım fiyatı açıklanmadan önceki fiyatlara göre yüzde 7,7, buğday fiyatlarının ise yüzde 6 düştüğünü dile getirdi. 

Arpa fiyatlarının geçen hafta ortalama ton başına 7 bin 70 lira, ekmeklik buğday fiyatlarının ton başına 9 bin 8 lira, makarnalık buğday fiyatlarının ise ton başına 9 bin 607 lira seviyelerine kadar gerilediğini aktaran Bayraktar, "Ekmeklik buğday fiyatlarında müdahale alım fiyatı açıklandıktan sonraki dönemlerde borsalarda yüzde 5 ile yüzde 13,4, arpada ise yüzde 10,7 ile yüzde 14,8 oranlarında gerileme yaşandı. Buğday fiyatlarındaki gerilemede her ne kadar arz artışı ve kalite düşüklüğünün etkisi olsa da ürününü borsada satma imkanı olmayan ve borcu sebebiyle bir an önce satmak isteyen özellikle küçük aile işletmesine sahip üreticilerimiz ürününü müdahale alım fiyatının oldukça altında tüccara satışını yapmak zorunda kalıyor" bilgilerini verdi.

Şemsi Bayraktar, bu olumsuz tablonun ortadan kaldırılması ve rekoltenin düşeceği dikkate alınarak acilen açıklanan müdahale alım fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini söyledi. 

Bayraktar, "Buğday için ton başına 1750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi desteğinin yükseltilmesi gerekli" diye konuştu. 

Buğday ve arpa fiyatlarında deprem! Çiftçiler dikkat: Arpa ve buğday fiyatı güncelleniyor mu?

Şemsi Bayraktar, söz konusu açıklamasında ülke geneli ve bölgelere göre nisan ve mayıs yağışları miktarlarını da paylaştı. Bayraktar, hububatın suya en çok ihtiyaç duyduğu mart, nisan ve mayıs aylarında düzensiz yağışların tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturduğunun altını çizdi. 

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklimsel nedenlerle hasadın bu yıl erken başladığını ve ülke genelinde neredeyse yarısının bittiğini de dile getirdi. 

Her ayın 15'inde hesaplara 9 bin 77 TL yatacak! Temmuz zammı sosyal destek müjdesi geldi! 

Ev sahibi olmak hayal olmuştu, şimdi kiraların nasıl ödeneceği düşünülüyor! Vatandaşlara bu eziyet neden? 

Prof. Dr. Naci Görür'den son açıklaması: O şehir hem kendisi deprem üretir, hem komşu depremlerden etkilenir!


 


Geri Dön