30 / 04 / 2024

Bugün kira vergi beyanı son günü mü?

Bugün kira vergi beyanı son günü mü?

Kira gelir vergisi mükelleflerinin vergi dairesine giderek yahut internet üzerinden kira beyanname sistemine giriş yaparak beyan vermeleri zorunlu. Peki, bugün kira vergi beyanı son günü mü? Kira vergisi beyanname süresi bitti mi?



Bugün kira vergi beyanı son günü mü?

Konut ve işyerini kiraya veren vatandaşlar kira beyan testini çözerek, beyanname vermeleri gerekiyor mu gerekmiyor mu öğrenebiliyor. 


Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan teste tıklamak ve testteki sorulara "Evet" ya da "Hayır" şeklinde yanıt vermek yeterli oluyor.


2014 kira vergisi beyannamesi..

Meskenlerde 3.200 TL; işyerinde ise 26.000 TL'den yüksek gelir elde edenlerin vermek ile yükümlü olduğu kira beyanında gerçek ve götürü gider yöntemi seçilerek, ödenecek vergiden birtakım indirimler yapılabiliyor.


Götürü gider yönteminde, 1 TL bile masraf yapılmadığı halde, kira vergisinden yüzde 25 oranında indirim yapılabiliyor. Ancak, bu noktada unutulmaması gereken, götürü gider yönteminden 2 sene boyunca dönülemediğidir.


Gerçek gider yönteminde ise kiraya konu olan gayrimenkul için yapılan harcamalar, kira gelir vergisiden düşülebiliyor. Örneğin kiradaki ev için ödenen emlak vergisi, sigorta giderleri, bakım ve onarım ile amortisman gibi birtakım giderler vergiden düşülebiliyor.


İki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinde ilk taksit ödemeleri Mart ayında; ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor. Peki, bugün kira vergi beyanı son günü mü?


Kira vergisi beyanname süresi bitiyor..

Gelir Vergisi Kanununa göre Mart ayının 25'inde mesai bitiminde gelir vergisi beyanname süresi de son buluyor. Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, beyanname verme süresi 28 Mart Cuma akşamına kadar uzatıldı.


Vergi yükümlülerinin 28 Mart mesai bitimine kadar, beyannamelerini vermiş olmaları gerekiyor.



Kira gelir vergisi tevkifatı!


Geri Dön